Odrůdy jahod, které vás nezklamou
16. 4. 2011

Odrůdy jahod, které vás nezklamou

Jahody, podobně jako i další druhy ovoce a zeleniny, byly po desetiletí šlechtěny a tříbeny. Můžete proto vybírat z mnoha odrůd, které se liší dobou sklizně, chutí, tvarem i barvou plodů, vůní i nároky na pěstování.

Mezi rozsáhlým množstvím odrůd si můžete vybrat takové jahody, které vám budou chutnat a vonět nejvíce. Kromě toho se liší i barvou a tvarem plodů, některé jsou vhodnější pro zpracování do marmelád, jiné na mražení… Dále je však při výběru potřeba zohlednit nároky konkrétní odrůdy jahodníku, například na nadmořskou výšku, oceníte i odolnost vůči častým chorobám. Pokud zvolíte odrůdy s různou dobou zrání plodů, můžete postupně sklízet po velkou část léta.   

Polka

Tatoholandská odrůda vytváří kuželovité plody vhodné k všestrannému použití. Plody jsou nasládlé, aromatické, se středně tuhou, červeně zbarvenou dužninou.

  • Odrůda je vhodná pro pěstování ve středních a nižších polohách, je velmi úrodná.

jahody

Valika

Turnovský kříženec japonské Tohoku 9 a dánské odrůdy Dania má plody světlejší, velmi pevné, ploše kulovité se sklovitou dužninou nasládlé aromatické chuti.

  • Odrůda má dobrou odolnost vůči plísni šedé i kořenovým hnilobám.

Dita

Rovněž domácí turnovská odrůda vznikla křížením odrůd Tenira a Dagmar a z obou odrůd získala ty nejlepší vlastnosti. Odrůda je velmi úrodná, má velké, kulovité, sladké a aromatické plody určené pro všechny způsoby zpracování.

  • Hodí se do všech poloh, ale určena je především pro méně příznivé podhorské oblasti.

Ilona  

Tento jahodník pochází ze stejného křížení jako Dita, ale má převahu vlastností odrůdy Dagmar. Rostliny jsou vysoké, mají sytě červené, uvnitř dobře probarvené plody. Protože má delší stvoly, mohou keříky pod tíhou plodů rozklesávat.

Elkat

Nová polská odrůda vznikla křížením odrůd Elsanta a Dukát. Vytváří velké, chuťově vynikající plody sytě červené barvy, které jsou odolné otlakům. Odrůda je určena pro přímý konzum, konzervaci i mražení.

  • Vyniká vysokou odolností vůči houbovým chorobám i nepřízni počasí.

jahody

Florence

Jedna z nejkvalitnějších pozdních odrůd pochází z Francie. Plody jsou velké, kuželovité, tmavě červené, se světle červenou dužninou a nepatrnou dutinou. Plody jsou těžší, je možné je všestranně využít.

  • Odrůda je vhodná i pro velkovýrobní pěstování.
  • U Florence je možné i čtyřleté pěstování.

Frikonsa  

Tato stará německá odrůda je velmi pozdního typu. Vytváří jedny z nejtmavších plodů s intenzivně rudou barvou šťávy, která barví podobně jako borůvky. Plody jsou menší, špičaté a mají vynikající sladkou chuť s příjemným aroma.

  • Dozrává jako poslední jahodová odrůda.

Olivie

Další tuzemská odrůda z turnovského šlechtění vznikla křížením Elisty a Dagmar. Vytváří řidší, méně olistěný porost. Plody jsou tmavší, ledvinovitého tvaru, tmavě červené se světlejší dužninou a větší dutinou, a proto jsou lehčí.

Pegasus  

Tato anglická odrůda je u nás povolená od roku 2005. Výhodou je prodloužená sklizeň jahod, nevýhodou naopak nepravidelná plodnost. První plody jsou velké, další zdrobňují, proto se odrůda hodí pouze pro dvouleté pěstování. Plody má světle červené s vnitřní dutinou.

Everest

Stáleplodící jahodník pochází z Anglie. Plodí do zámrazu, ale pro dobré přezimování je nutné včas odstranit nedozrálé plody, jinak hrozí vymrznutí rostlin. Plody jsou kvalitní, kuželovité, tmavě červené, jsou tužší, a proto je možné je déle skladovat.

 

Autor Ludmila Dušková.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: čtyřimínustři = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

cbvglitcm

(), 11. 6. 2011, 09:45

rbM2v3 qjvfsquhnvsh


Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...