Koriandr setý (Coriandrum sativum) pochází z orientu, čemuž odpovídá jeho jedinečná, kořenitá exotická vůně. Je ceněný již od starověku a velmi oblíbený v asijské, jihoamerické i mexické kuchyni. Voní celá rostlina a využívají se všechny její části: listy, které jsou nejlepší čerstvé, zralá sušená semena a také sušené kořeny. Rostlina nese okrouhlé i nitkovitě dělené, jemné lístky. Okolíky, na nichž dozrávají kulatá semínka, kvetou bíle.

Lístky neobvyklé vůně a chuti

Čerstvé listy jsou výtečné do orientálních pokrmů z masa, především dušených, jako přísada čatní, polévek, restované zeleniny. Přidáváme je až na konci tepelné úpravy, aby je vysoká teplota neznehodnotila. Zpestří například i sendviče, jednohubky, zeleninové i ovocné saláty.

Koriandr nese dva typy listů na jedné rostlině:

  • Niťovitě dělené jsou velmi voňavé a pikantní
  • Okrouhlé, plnější lístky mají navíc zemitou, petrželovou příchuť.

Aromatická semena jsou výtečná do pečiva

Aroma semen se zvýrazní, pokud je před použitím krátce opražíme.

Semena jsou silně aromatická a na rozdíl od listů nasládlá. Podrcená či celá se přidávají do slaných omáček, sladkých jídel a dezertů, pečiva jako jsou sušenky, a do domácího chleba.

Semena mají také léčivé účinky, a to ještě výraznější nežli listy.

  • Působí proti plynatosti a odstraňují křeče.
  • Mají i mírně antiseptické účinky.
  • Silnější nálev působí mírně sedativně

Při poruchách trávení lze užívat nálev ze lžičky podrcených semen. Žvýkání semen osvěží a provoní dech.

Silně aromatické kořeny jsou po usušení a rozemletí, podobně jako semena, součást kari koření.

Citrónovo-jablečná šťáva s koriandrem

  • 2 lžíce čerstvých koriandrových lístků rozmixujeme v půl litru jablečného džusu a šťávou z jednoho citrónu.
  • Podáváme chlazené, ozdobené plátkem citrónu a čerstvým koriandrem či mátou.

Pěstování

Jednoletý koriandr dorůstá do výše 20-60 cm, podle variety.

  • Miluje slunce.
  • Svědčí mu propustná, ale výživná půda.
  • Potřebuje dostatek vláhy a vzdušné stanoviště.
  • Semeny se množí snadno, klíčení urychlíme 2-3 denním máčením ve vlažné vodě či heřmánkovém nálevu, který semínka posiluje a chrání proti plísním.

Semena sklízíme stejně jako semena kopru. Před kulinářským použitím je ideální nechat je ještě několik týdnů až měsíců dosušovat, neboť dozráváním se jejich kvalita zvýší.

Pro čerstvé lístky lze koriandr snadno pěstovat i v nádobě na okenním parapetu.