Ovocné stromy a keře se vyplatí. Nastává ideální čas pro výsadbu
9. 10. 2017

Ovocné stromy a keře se vyplatí. Nastává ideální čas pro výsadbu

Od počátku října do listopadových mrazíků je příhodný čas pro výsadbu opadavých dřevin. Nejlépe těch, které zahradu nejen krášlí, ale dávají též sladké plody - aniž by vyžadovaly přemíru péče.

Sazenice zapěstované v kontejneru lze vysazovat po celý rok, ovšem na podzim v zahradnictvích a školkách najdeme také širokou nabídku prostokořenných sazenic ovocných stromků, které se prodávají bez květináče. Bývají levnější, a pokud je vysadíme právně a ve vhodnou dobu, ujmou se stejně spolehlivě. Rovněž sazenice z květináčů je výhodné vysazovat na podzim, protože jim nehrozí úpal ani zaschnutí v době naší nepřítomnosti – stačí důkladné prolití po výsadbě a deštivý podzim se už o ostatní postará. Na podzim můžeme vysazovat jabloně, hrušně, slivoně, třešně, višně, moruše, kdouloně, ořešáky… Jedinou výjimkou mezi ovocnými stromky jsou choulostivé broskvoně, meruňky a mandloně, které sázíme raději až na jaře, zvláště bývá naše zahrada vystavená holomrazům.

Ovocné stromy poskytují na zahradě víc, než jen ovoce

Jak vybírat?   

Vybíráme ovocné stromy s ohledem na klimatické podmínky zahrady i na případný výskyt škůdců a chorob – odrůdy, které jsou vůči nim odolnější či dokonce zcela rezistentní se v budoucnu skutečně vyplatí. Pokud vybíráme druhy a odrůdy také s ohledem na dobu zrání plodů – tedy kombinujeme rané a pozdní - může být na zahradě neustále něco dobrého po ruce. Odolné a dlouhověké bývají i vysokokmeny, které se na zahrady pomalu vrací – pokud pro ně máme prostor, mohou být našimi přáteli do konce života. Poskytují nejen úrodu, ale i blahodárný, laskavý stín a domov ptákům, kteří je na oplátku zbaví mšic. Mnohé stromky a keře jsou užitkové a zároveň vyloženě okrasné – patří mezi ně například rakytník, jeříb, aronie, muchovník, hloh, dřín, dužnoplodé růže.

Těžkou jílovitou půdu z jámy nahradíme vyzrálým kompostem

Vítání nových stromků

  • Prostokořenné sazenice před výsadbou namočíme na pár hodin do vody nebo hliněné kaše. Pokud byly proschlé, můžeme je v lázni ponechat celý den.
  • Všechny sazenice potřebují prostornou jámu, ve které se kořeny volně rozprostřou a nebudou se ohýbat zpět. Suché či poškozené před výsadbou zastřihneme.
  • Již při sázení k nim zapustíme kůl, aby rostoucí stromek přidržoval.
  • Jámu se vsazeným stromkem nejprve zaplníme ze tří čtvrtin kvalitní zeminou obohacenou vyzrálým kompostem, sazenici důkladně zalijeme, doplníme zeminu a poté znovu zalijeme. Místo štěpování by mělo zůstat 10 cm nad povrchem půdy.
  • Při výběru druhů a jejich rozmístění počítáme s konečným vzrůstem a velikostí koruny. Stromy by si v budoucnu neměly konkurovat.
  • Při výsadbě okrasných i větších ovocných stromů je třeba vybrat místo i s ohledem na podzemní sítě – sázíme nejméně 2m, ale raději 3-4 m od vedení elektřiny a vody.

Mladé stromky a keře včas ochráníme proti okusu zvěří – pletivem nebo ochrannými plastovými kryty.

Po výsadbě půdu kolem sazenice přišlápneme a zalijeme, aby přilnula ke kořenům

Třešně

Některé odrůdy třešní jsou choulostivé a nesnášejí severní mrazivé větry, jiné bez problémů plodí i na horách. Všem svědčí hlinité či hlinitopísčité, propustné půdy a dostatek vápníku. Můžeme pěstovat rané odrůdy, které dávají ovoce hned zkraje léta, nebo oblíbené pozdní chrupky, chutí a barev oblíbených třešní je mnoho.

Slivoně

Švestky a slívy jsou výborné nejen na povidla. Při výběru je třeba dávat velký pozor, zda kupujeme odrůdu teplomilnou nebo odolnou, kterou lze pěstovat i na horách. Rovněž odolnost vůči šarce, neléčitelnému onemocnění slivoní, je velmi důležitá. Pokud půda neposkytuje dostatek vláhy, šťavnatých plodů se dočkáme jen tehdy, budeme–li slivoně pravidelně zalévat. Také na výživu jsou poměrně náročné.

Jeřáb

 Tyto zcela nenáročné stromy rostou a plodí i na horách. Plody nejsou příliš vhodné pro přímou konzumaci (dobře vyzrálé ovšem mohou chutnat i syrové), ale jsou výtečné pro zavařování, výrobu likérů, šťáv nebo džemů. Šlechtěný jeřáb moravský sladkoplodý má plod mnohem lahodnější, než jsou trpké jeřabiny planého jeřábu.

Jabloně se pěstují v nespočtu odrůd různých velikostí, plod se liší chutí i dobou zrání

Jabloně

Jablka patří mezi nejoblíbenější ovoce s rozmanitým využitím. Jabloně jsou krásné odolné stromy, které ochotně plodí až do nadmořské výšky kolem 700 metrů. Nejlépe se jim daří v mírně vlhkých, hlinitopísčitých půdách. V teplých a často suchých oblastech jim svědčí i těžší půdy, které udrží vláhu. Jabloně totiž milují vláhu, žíznivější jsou už jen slivoně.

Aronie

 Plody aronie, zvané též černý jeřáb, posilují imunitu, snižují hladinu cholesterolu v krvi i krevní tlak a jsou dokonalým multivitaminem. Navíc je aronie vyloženě okrasný strom, jehož listy se na podzim zbarvují do syté červeně.  Více o pěstování aronie.

Autor Jana Bucharová.

Související články

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: třimínusjedna = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2017 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS