Pěstování asijské listové zeleniny: mizuna, jedlá chryzantéma, listová hořčice…
29. 1. 2011

Pěstování asijské listové zeleniny: mizuna, jedlá chryzantéma, listová hořčice…

Chutná vám asijské kuchyně? Mnoho druhů exotické listové zeleniny si snadno vypěstujete i na zahrádce. Roste rychle, prospívá zdraví a obohatí letní jídelníček barvou, vůní i chutí.  

Velkou skupinu asijských zelenin tvoří listové zeleniny, tzv. greens. Používají se do salátů i k rychlé tepelné úpravě. Patří sem druhy s velkými listy stejně jako rostliny podobné kadeřavé petrželi. Chuťové spektrum greens je široké − od nevýrazné až po pikantní hořčičnou.

Greens patří do velké rodiny brukvovitých (Brassicaceae), se zelím či květákem však příliš společného nemají. Jsou blízkými příbuznými tuřínu a vodnice.

Lahodné i pikantní zelené listy

Mizuna

Tato rostliny je typická dlouze stopkatými, stříhanými, štíhlými listy. Plně vyvinutá tvoří mohutnou, 25 až 35 cm vysokou růžici s mnoha vrcholy.

  • Je výborná do salátů i na dušení.
  • Listy mají vysoký obsah vitaminu C, draslíku a vápníku.
  • Nízký obsah cukrů předurčuje zeleninu pro diabetickou a redukční dietu.

Mibuna

Je typem růstu velice podobná mizuně, liší se jen listy – jsou štíhlé, lžičkovité a celokrajné.

Komatsuna

Anglicky se nazývá mustard spinach – hořčičný špenát. Tvoří otevřenou růžici s velkými zelenými listy jemné hořčičné chuti.

  • Mladé listy jsou výborné na saláty, starší k dušení nebo úpravě jako špenát.
  • Listy se v asijské kuchyni konzervují solením, sušením nebo se nakládají do sójového nálevu.

Čínská hořčice

Pěstuje se celá skupina vzrůstných odrůd s výraznou hořčičnou chutí. Aroma se s věkem rostliny zvýrazňuje – pikantní chuť starších listů je nezaměnitelná.

  • Mladé listy dodají jemný hořčičný akcent listovým salátům.
  • Starší listy doporučujeme nakrájet a rychle podusit ve wok pánvi s kuřecím nebo vepřovým masem.

Red Giant je odrůda listové hořčice s výrazným červeným zabarvením žeber a listových čepelí. Křehká a výrazně aromatická zelenina dodá salátům nejen chuť, ale i zajímavou barvu.

 

Jedlá chryzantéma

Z celé kolekce greens je pro naše chuťové buňky asi nejzvláštnější. Ale nezatracujte ji dřív, než ji ochutnáte.

Číňané věřili, že tato bylina dodává životní sílu. Z jejích listů i květů vařili čaj při slavnostních příležitostech, výhonky a okvětní lístky používali do salátů a z kořenů chryzantém vařili čaj proti bolesti hlavy.

Odrůda Maiko má jemné stříhané listy bohaté na vitaminy, hlavně provitamin A, minerály a silice.

  • Protože dobře obrůstá, odřezávejte celé rostliny těsně nad zemí.
  • Druhou možností pěstování je zaštípnutí růstového vrcholu – získáte tak větvenou rostlinu, ze které můžete sklízet jemné boční výhony po několik měsíců za předpokladu, že jí dopřejete dost vláhy.  

V kuchyni využijete mladé listy k přípravě salátů či jako přílohu k masu, jedlé jsou i květy, kterými můžete pokrmy ozdobit, nebo z nich připravit osvěžující čaj.

Perila

Perila je jednoletá asijská zelenina s aromatickou chutí. Dobře se jí daří na otevřených slunných místech v lehčí a propustné půdě. Má předpoklady stát se oblíbenou rostlinou malých zahrad – hodí se pro pěstování ve společnosti rajčat nebo lilků. Perila totiž odpuzuje nevítaný hmyz a naopak přitahuje motýly.

  • Rostliny z jarních výsevů můžete sklízet po celý rok až do podzimu.
  • Perila se díky své příjemně štiplavé chuti výborně hodí především k masu a rybám. Má zelenou i červenou formu.

Výtažky z perily mají prokazatelné antibakteriální, antiseptické a především výrazně antioxidační účinky. Vědecké pokusy odhalily, že perila má schopnost snižovat produkci histaminu, látky odpovědné za nepřiměřenou alergickou reakci organismu na venkovní podněty. Sami alergici tvrdí, že při užívání perily pociťují opravdu velkou úlevu.

Měsíc po výsevu můžete sklízet

Obrovskou výhodou těchto rostlin je rychlý růst a krátká vegetační doba. Dopěstování plně vyvinutých rostlin trvá 50 až 60 dnů, ale již po 30 dnech od výsadby můžeme sklízet mladé křehké listy.

i

Semena můžete vysít i na vlhkou buničinu a sklízet velmi mladé, křehké ale pikantní lístky i se semeny. Pro sklizeň mladých listů je lzepěstovat i v truhlíku či květináči a opakovaně seřezávat.

Optimálním termínem pro pěstování je letní výsev s podzimní sklizní, je však možné je pěstovat i na jaře. Horké letní dny těmto rostlinám nesvědčí a při dlouhém dni vybíhají do květu.

Greens jednoduše vypěstujete z přímého výsevu, sadbu můžete i předpěstovat. Zvlášť pro podzimní kulturu a dopěstování velkých rostlin je předpěstování sadby a výsadba po sklizni letních plodin výhodou.

Dopřejte rostlinám strukturní půdu dobře zásobenou živinami a pravidelnou zálivku.

Tipy pro pěstování

  • To, že jsou greens chutné, dokazují i dřepčíci, kteří dovedou klíčící porost zcela zdecimovat. Zakryjte proto výsevy netkanou textilií, ochráníte je nejen před dřepčíky, ale i před květilkou zelnou. Dřepčíkům rovněž nesvědčí vlhká půda.
  • Jarní kulturu greens raději vysévejte přímo na záhon. Pokud sadbu předpěstováváte, udržujte ji i přes noc při teplotě nad 12 °C a před výsadbou ji nikdy neotužujte.
  • Rostliny můžete sklízet buď celé, nebo je seříznout 3 až 5 cm nad povrchem půdy tak, aby středové srdíčko zůstalo nepoškozené. Spolehlivě obrostou a vy se můžete těšit na druhou sklizeň.
  • Lehký mrazík rostliny nezničí, pokud však chcete sklizeň prodloužit do pozdního podzimu, včas greens zakryjte netkanou textilií.

 

Pro Receptář Peter Gajdoštin.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: osmmínusjedna = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2018 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS