Mladé, čerstvě seřezané listy, mají v zahraničí speciální název „baby leaf“ a na jaře se běžně prodávají v každé prodejně zeleniny už vysazené na lískách. U nás se s nimi zatím setkáte výjimečně, a spíše jen jako s již natrhanými a zabalenými s sáčcích. Není však nic snazšího, než si takový jemný salát vypěstovat. Pro „baby leaf“ se těžko hledá český název, snad nejvhodnější je „mladé listy“.

Jak si vypěstovat křehký, mladý salát

Mladé lístky se získávají z hustého výsevu přímo na venkovní záhon. Do pařeniště, skleníku nebo truhlíku za oknem je však můžete vysít již v únoru, ven podle počasí v březnu či dubnu. Před mrazíky je ochrání bílá netkaná textilie.

  • Vyséváme naširoko, do pásů nebo do řádků asi 8 cm vzdálených.
  • Žádanou hustotu zajistí výsev 1,5-2 g salátových semen na 1 m2.
  • Vzešlé rostlinky se nejednotí
  • Sklízí se, když dorostou výšky asi 10 cm. Můžete postupně otrhávat jednotlivé vnější listy, nebo protrhávat jednotlivé rostliny, nejlepší však je postupné seřezávání porostu.

V nejkratší době získáte co nejvíce mladých listů, budete-li rostlinky seřezávat 2,5 cm nad zemí, košťálek necháte v zemi a dáte přitom pozor, aby se při řezu nepoškodila srdéčka rostlin. Za 4-6 týdnů rostliny obrostou novými listy k dalším dvěma i třem sklizním.

Výsevy v intervalech

Pokryjete-li výsev netkanou textilií, bude sklizeň ještě časnější.

Sklizňové období vhodně prodloužíte postupnými menšími výsevy v deseti až čtrnáctidenních intervalech od dubna do konce května. Mladé listy jistě nejvíce oceníte na jaře nebo na podzim. S postupnými výsevy je ovšem možné pokračovat až do léta, protože u mladých rostlin nehrozí v dlouhých letních dnech vybíhání do květu ani napadení listovými chorobami.

Mladé listy zaplní mezery v záhonech

Pro výsev salátů pěstovaných na mladé listy můžete výhodně využít různá dočasně uprázdněná místečka na záhonu, v pařeništi nebo i ve skleníku.

Salátovým řádkům se bude výborně dařit také ve smíšené kultuře s řádky některé pomalu rostoucí zeleniny, třeba mrkve nebo petržele.

Vhodné druhy a odrůdy salátů

Pro sklízení mladých listů jsou nejoblíbenější listové kadeřavé odrůdy, mohou to však být i běžné odrůdy hlávkového salátu máslového nebo ledového.

Originálním zpestřením jsou zejména směsi různých salátových odrůd, které rozšiřují nejenom škálu různých chutí, ale i barevnou kombinaci zelené, červené, žlutavé i nahnědlé, navíc mohou být hladkolisté nebo zkadeřené. Směs semen není třeba pracně namíchávat, lze ji již kompletní zakoupit v jednom sáčku.

V zahraničí se ke sklizni mladých listů běžně využívá i letní endivie neboli štěrbák, a také salát římský, který je právě v mladém stavu jemný a má poněkud jinou chuť. Svůj sortiment můžete stále rozšířovat - třeba i na řapíkovou vodnici nebo mangold.

Mladý lahůdkový špenát

Stejným způsobem jako saláty lze na mladé listy využít i špenát.

  • Vyséváme jej časně na jaře nebo začátkem podzimu do řádků 30 cm vzdálených.
  • Rostliny asi 5 cm vysoké sklízíme buď protrháváním celých rostlin, postupným otrháváním vnějších listů, nebo seřezáním listů 2,5 cm nad zemí tak, aby rostliny mohly obrůst novými listy.
  • I u špenátu lze sklizeň prodloužit postupnými výsevy.

Z odrůd volíme rané letní F1 hybridy, které vynikají vyrovnaností a mnohé z nich i rezistencí k plísni špenátové. Přezimující odrůdy špenátu jsou méně vhodné, protože rostou pomaleji.