„V rámci rozšíření svých služeb s počátkem listopadu zahajujeme prodej stromků přímo v našem ústavu. Jakmile je nová odrůda zaregistrovaná, ihned ji nabídneme pěstitelům. V našich školkách nemáme závratné počty sazenic, jsme zaměření především na výzkum a šlechtění ovocných dřevin. Těší nás ovšem, když se nové odrůdy dostanou rychle mezi pěstitele. Než jsou vyšlechtěny a patřičně otestovány jejich kvality, uplyne i více než dvacet let“ uvádí Ing. Lubor Zelený z oddělení genetiky a šlechtění Výzkumného a šlechtitelského ústavu ovocnářského Holovousy, který se nachází nedaleko Hořic v Podkrkonoší.

Prodej stromků i ovoce: každý čtvrtek 12-17 hod

Proč se šlechtí ovoce?

Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy s.r.o.

Holovousy 1, Hořice v Podkrkonoší

www.vsuo.cz

kontaktní telefon 605 530 995

„Šlechtění reaguje na měnící se klimatické podmínky, choroby, škůdce a jiné vlivy. Jen tak je možné zabezpečit stále stejný, nebo dokonce vyšší výnos jakostního ovoce. Škůdci i choroby si vyvíjejí rezistenci proti chemickým přípravkům (podobně jako bakterie proti antibiotikům) a řešením nejsou jen nové postřiky, ale i nové, odolnější odrůdy. Také lze šlechtěním zvyšovat odolnost vůči pozdním jarním mrazíkům, které mohou zničit celou úrodu, nebo proti suchu. Šlechtíme jabloně, třešně, slivoně i meruňky, našich odrůd ovocných dřevin je již přes sedmdesát. Garantem šlechtění jádrovin je uznávaný odborník Ing. Jan Blažek, CSc. a peckovin Ing. Jitka Blažková. Například naše odrůdy třešní odebírají zájemci z celého světa. Jedna z nich, Kordia, patří k odrůdám nalezeným v přírodě a u nás podchyceným, většina nových odrůd však pochází z cíleného křížení.“ vysvětluje ředitel VŠÚO Holovousy s.r.o. Ing. Jaroslav Vácha.

Výlet do Českého a ovocného ráje

Sazenice je možné zakoupit jak prostokořenné, tak u některých druhů i v kontejneru, díky čemuž je možný jejich celoroční prodej. Poštou je však jejich tvůrci nezasílají, na to mají své stromky příliš rádi – přeci jen se jedná o živý materiál. Pokud si chcete zahradu obohatit o novou, českou odrůdu přímo od zdroje, je třeba si do Holovous udělat výlet. Malá obec, která je součástí Hořic v Podkrkonoší a nachází se na trase mezi Jičínem a Hradcem Králové má krásné okolí. A Český ráj je pro výlety jako stvořený.

Centrum ovocnářství

Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy a Ovocnářský výzkumný institut, který je jeho součástí, se zabývá několika výzkumnými směry. K výzkumu slouží přibližně 80 hektarů půdy a několik laboratoří, sady opylují vlastní včelstva. Výzkum se kromě šlechtění věnuje i integrované a bio produkci ovoce, agrotechnickým postupům, genofondu ovocných dřevin. Podrobněji se s jeho činností a s tím, jak vypadá ovocnářský výzkum v praxi, můžete seznámit v prosincovém vydání časopisu Receptář.

Více fotografií z Výzkumného a šlechtitelského ústavu ovocnářského Holovousy naleznete na http://martinhlavacek.com/VSUO/