23. 3. 2010

Rozmarýn, bylinka pro povzbuzení

Rozmarýnka je právem považována za jednu z nejpůvabnějších bylinek. Také její povzbudivá, osvěžující vůně s nádechem pryskyřic je velmi podmanivá. Lze ji snadno pěstovat v přenosných nádobách, je krásná i užitečná. Do pokoje, na balkón, na zahradu i do kuchyně vnese atmosféru slunného středomoří.

Rozmarýna lékařská (Rosmarinus officinalis) pochází z jižní Evropy.  Rodové latinské jméno Rosmarinus má původ ve slovech ros a marina, tedy mořská rosa. Rozmarýnce se daří na středomořském pobřeží, prosyceném vlhkým vzduchem. U nás ji můžeme pěstovat nejlépe jako přenosnou rostlinu. Je voňavá, dekorativní, využijeme ji v kuchyni, jako léčivou bylinku, v přírodní kosmetice. V létě na zahradě či balkóně potěší i včely, čmeláky a motýly.

rozmarýn

Léčivé účinky rozmarýnky

Rozmarýna je odedávna využívána jako koření i léčivá bylina.

V šálku čaje

  • Má dezinfekční a antiseptické účinky.
  • Povzbuzuje oběhový systém, zlepšuje prokrvení všech částí těla včetně mozku, díky čemuž posiluje paměť a usnadňuje soustředění.
  • Nálev připravený z poloviny lžičky sušených či čerstvých lístků na šálek vroucí vody také okamžitě upravuje trávení a pomáhá při nadýmání.
  • Dále podporuje činnost jater a vylučování žluči – proto je kořenění tučných, masitých pokrmů rozmarýnkou nejen chutné, ale i velmi prospěšné.
  • Kromě všech ostatních vnitřních orgánů podporuje i prokrvení dělohy, neměla by se tudíž užívat v těhotenství, neboť její působení může být v tomto období příliš silné a nežádoucí.

V koupelně i ložnici

  • V koupeli rozmarýna podporuje prokrvení pokožky, svalů a kloubů, čímž odplavuje únavu, hojí namožené svaly a prospívá i při revmatismu.
  • Nálev poslouží i jako kondicionér pro tmavé vlasy, kterým zvýrazní barvu a lesk.
  • Nálev je i výtečné antiseptické kloktadlo a ústní voda.
  • Odpuzuje také hmyz, větvičky či listy v sáčku lze vkládat do prádla, podobně jako květy levandule.

rozmarýn

Nejvoňavější koření

Jedinečné uplatnění má rozmarýna v kuchyni, a to čerstvá i sušená, neboť aroma si dobře zachovává. Nejlepší jsou křehké mladé výhonky a lístky sklizené před rozkvětem, které je třeba najemno nasekat. Ovšem i květy jsou lahodné a hodí se jako ozdoba mnoha pokrmů a dezertů, lze je kandovat, přidávat do džemů. Listy skvěle doplní tučná masa, jako vepřové, kachní, skopové. Hodí se i k pokrmům z brambor, k sýrům, do těstovin a na pizzu, do nádivek, přidávají se do klobás. Voňavé odrhnuté větvičky lze použít jako grilovaní jehly.

Vůně a chuť rozmarýny je velmi intenzivní, proto stačí přidávat do pokrmů menší množství. Kulinářským zážitkem je i rozmarýnový ocet a olej. 

Sýrové tyčinky s rozmarýnou

  • V míse smícháme 150 g celozrnné mouky, nejlépe špaldové, 170g strouhaného tvrdého sýra (čedar, ementál), lžíci parmezánu nebo dílek zralého hermelínu, lžíci posekaných lístků rozmarýny a špetku pepře.
  • Přidáme 50g rozpuštěného másla a vše prohněteme v těsto.
  • Z těsta na válu nebo mezi dlaněmi tvoříme tyčky, které položíme na olejem potřený plech. Můžeme je zakroutit do vrtulek.
  • Pečeme při teplotě 180°C dozlatova.

rozmarýn

Krásná bylinka mnoha podob

Rozmarýna tvoří pěkné, polodřevnaté keříky, které při pravidelném zastřihávání košatí a lze je velmi snadno tvarovat. Vyšlechtěna je řada rozmanitých kultivarů. Nejvyšší, vzpřímeně rostoucí keříky vytváří například modře kvetoucí kultivar Tuscan blue, bujně rostoucí a intenzivně voňavý kultivar Gorizia, nebo růžově kvetoucí Portuguese pink. Husté, kompaktní, středně velké keříky tvoří modře kvetoucí Herb Cottage, Severn sea s obloukovitými větvemi, Corsican Blue, Majorca a další. Růžově kvetou variety Pink, Provence Pink, nebo poměrně odolná varieta Suffolk, bíle pak například Albus.

Kromě vzpřímených rostlin se pěstují také půvabné poléhavé odrůdy, které mohou splývat z nádob, nejlépe závěsných košů, nebo naopak šplhat po opoře. Patří mezi ně například blankytně kvetoucí, ale choulostivý Prostratus, pohledná Santa Barbara, Lockwood de Forest s krásně lesklými listy, nebo Shimmering Stars, z jehož růžových poupat se rozvíjejí modrofialové květy. Většina variet má sytě zelené listy, ovšem zvolit můžeme i pestrolisté.

Pěstování

Pěstovat rozmarýnu na zahradě přináší riziko vymrznutí. Mírné zimy sice pod důkladnou přikrývku přežít může, ale zaručit její mnohaleté prospívání nelze. Lepší je proto pěstovat ji v nádobách, ve kterých vypadá velmi pěkně, a na zimu ji přechovat na světlém (je stálezelená), ale bezmrazém místě.

  • Ideální je pro ni v létě pobyt venku, na slunném, závětrném stanovišti, v zimě pak odpočinek při teplotě mezi 5°-15°C.
  • Prospívá i celoročně v bytě, pokud jí zajistíme vyšší vzdušnou vlhkost, například rosením.
  • Svědčí jí velmi propustná půda, raději neutrální či mírně zásaditá.
  • Nesnáší přelévání, ale nesmí ani zaschnout.
  • Snadno se rozmnožuje vrcholovými řízky.

Autor Jana Bucharová.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: čtyřiplusjedna = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Rozmarína

(Totosan), 8. 6. 2016, 08:15

Nevím jestli věta "Rodové latinské jméno Rosmarinus má původ ve slovech rose a marina, tedy mořská rosa" se zakládá na pravdě.
Pamatuji ještě z dob gymnaziálních z latiny rosa, rose - femininúm, to je vzor skloňování pro ženský rod a znamená růži, takže možná spíš mořská růže?

RE: Rozmarína

(q8AkQMQtb-uk8~l6jWmKD), 8. 6. 2016, 09:05

Děkuji, máte pravdu, správně má být "ros", tedy rosa, ne "rose" jako růže (té se rozmarýnka moc nepodobá).

rozmarýn

(VWPsQNus9gnjFm4Umbm~g), 16. 3. 2016, 21:27

Koupila jsem v Kauflandu rozmarýnus officialis,ted si nejsem jistá zda ho mohu používat do jídla,nebo to musí být jen rozmarýn lékařský?
Jak je to s levandulí,musí být jen lékařská?

RE: rozmarýn

(Zbyněk), 23. 6. 2016, 11:50

Rozmarýn lékařský nazývaný též rozmarýna lékařská (Rosmarinus officinalis) je stálezelená léčivá rostlina z čeledi hluchavkovitých, keřovitého vzrůstu. Jméno této silně aromatické rostliny pochází z latiny.
odkaz: https://cs.wikipedia.org/wiki/Rozmar%C3%BDn_l%C3%A9ka%C5%99sk%C3%BD

rozmarýn

(Marcela), 29. 5. 2015, 09:02

Jééé děkuji za rady,vůbec nic jsem o této bylince nevěděla a hlavně mě snad pomůže!

Dotaz

(VWPsQNuB-lrpQNs6JyvjFo), 21. 11. 2014, 19:03

prosim muze mne nekdo poradit jak a kdy a nebo vubec se muze rozmyryn zastrihavat? A kdyz ano kde? Mam ho rozvetveny od spodu ale horni vetve se mne vytahuji nahoru tak ze bycni rozvetveni je stale stejne. Neublizim mu kdyz horni dlouhe stokny zastrihnu a jak se ma zastrihovat rovne nebo šikmo?
Prosim muze mne v tom nekdo poradit?
Dekuji.

RE: Dotaz

(Lída), 29. 5. 2015, 09:38

Zastřihněte dlouhé horní stonky, neublížíte...

Je to výborna bylinka pro užitek.7

BS

(BS), 10. 5. 2013, 12:41

Běžte do haj-zlu s těma vašima reklamama

rozmaryn

(VWPsQNuh0mEkQNs6JyvjFo), 14. 10. 2012, 11:24

a

rozmaryn

(VWPsQNuh0mEkQNs6JyvjFo), 14. 10. 2012, 11:24

a

zalevani

(karolina), 15. 4. 2012, 23:29

dobry den, rada bych se zeptala, jak casto zalevat. Staci aspon priblizne. Nejsem si zcela jista "nesnasi prelevani, ale ani nemsi uschnout". Jak poznam na kvetine, ze se ji nedari? Ma totiz zakroucene konce dolu, coz bych odhadovala na nedostatek vlahy ,ale zalevam ji jako ostatni kvetiny. Jak casto by se mela rosit, pokud zije v byte? Zatim je to krasny kerik a byla by ho skoda :-(

RE: zalevani

(q8AkQMQtb-uk8~l6jWmKD), 10. 5. 2012, 15:53

Dobrý den, pokud rozmarýnka stojí na slunci a v teple, nejlepší je zalít každý den trošku. Jestli je zemina proschlá i hlouběji, nebo jenom na povrchu a zálivka tudíž není ještě nutná, poznáte když do ní zapíchnete špejli - vlhká zemina na ní ulpí, suchá nikoli. Listy se u některých variet kroutí přirozeně. Přelití hrozí hlavně při nižších teplotách, v horku se voda odpařuje celkem rychle. Rosit můžete v bytě denně, bylince prospěje i pobyt u otevřeního okna.

RE: zalevani

(Petra), 9. 5. 2012, 21:09

www.abecedazahrady.cz: "Při zalévání se držte pravidla, že další zálivku rozmarýn potřebuje až tehdy, když zemina v květináči téměř vyschne." Já to tak dělám a zatím se jí daří (mám ji na parapetu v kuchyni s odpoledním sluncem, ale brzy půjde ven na sluníčko), momentálně jí krásně rostou nové a nové lístečky ;-)

dotaz

(VWPsQNueWkps4YTuVVSsQNu), 24. 4. 2011, 16:29

u rozmarýnu zakoupeného v marketu mi asi po měsíci začali černat lístky prosím poraďte co se stalo.dík

RE: dotaz

(VWPsQNuac.GkQNs6JyvjFo), 18. 4. 2014, 16:12

Dobrý den,
zakoupení bylinek v chrámech zkázy neboli obchodních řetězcích není bohužel k trvalejšímu pěstování. Jestli mohu z vlastní zkušenosti doporučit, kupte si bylinky v zahradnictví nebo květinářství (pokud je mají v nabídce). Tam se počítá s tím, že je chcete mít déle než 14 dnů než půjdou do jídla. :-)

RE: dotaz

(VWPsQNus9gnjFm4Umbm~g), 22. 6. 2011, 12:32

Take jsem koupila rozmaryn v marketu,jsem zvedava zda vydrzi. Anna

zkušenost

(G_rxQmU6QuxjEKx_VvdjLTc79), 23. 3. 2010, 17:02

Rozmarýn si pěstuji již několik let v kuchyni na okně,tak ho mám celý rok čerstvý,používám ho hlavně při pečení masa.Po přečtení článku ho chci vyzkoušet taky jako čaj uvidíme co to udělá.Jinak si pěstuji doma ještě saturajku a bazalku.

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

Lunární kalendář

Řez ovocných dřevin - jak a kdy prořezávat

Orchideje - Jak úspěšně pěstovat doma i venku

Bylinková zahrádka - vypěstujte si koření nebo lék

Domácí chléb - od přípravy kvásku po chlebový dort

Pergoly - inspirace, postupy a fotogalerie

Grilování - recepty, tipy a triky na letní grilování

Eknihy - ke stažení zdarma o zahradě a domově

Recepty na vánoční cukroví - to nejlepší cukroví podle našich receptů

Portál provozuje Tarsago | © 2016 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS