Hlávkový salát uřízněte přibližně 5 cm nad spodní částí tak, aby jste ji neporušili. Uříznutou část salátu vložte do sklenice, kde bude jen něco málo přes centimetr vody. Nádobu se salátem postavte na místo, kde bude mít dostatek světla (např. okenní parapet). Vodu každý den vyměňte. Za necelý týden začnou od středu vyrůstat nové listy, na spodní části se objeví kořeny. Pak můžete rostlinu vysadit do půdy a jakmile listy povyrostou přibližně na 15 cm, můžete začít sklízet. K opětovnému rašení můžete využít také spodní část pekingského zelí nebo římského salátu.

Celer odkrojte tak, aby asi 5 cm vrchní části (tam, kde rostly listy), zůstalo

neporušených. Tuto část vložte do široké sklenice či misky s vodou. Sklenici postavte na dobře osvětlené místo a nalijte do ní přibližně 1 cm vody. Pravidelně vodu vyměňujte, nejpozději každý druhý den. Přibližně za týden vyraší první listy. Pak můžete celer zasadit do půdy nebo vlhkého písku či perlitu.

Při dobré péči se brzy dočkáte celerové

natě, kterou můžete využít k přizdobení a přichucení polévek, salátů či pomazánek. Pochopitelně, že bulva už znovu nenaroste jako když jste ji koupili či vypěstovali. Ale i ta trocha snadno získaných zelených natí je v době, kdy venku panuje mrazivé počasí, víc než milá. Nať můžete pěstovat jak z bulvového, tak řapíkatého celeru.

Podobně jako celer můžete ze zbytků, které by jinak skončily v lepším případě na kompostu či bioodpadu, v horším případě v popelnici, pěstovat mrkev, petržel nebo japonskou bílou ředkev (daikon).