Šalvěj jako okrasná bylinka, lék i koření
6. 8. 2011

Šalvěj jako okrasná bylinka, lék i koření

Hořká chuť a intenzivní vůně šalvěje hřeje a léčí. Lístky se hodí pro přípravu čaje, ale také jako zajímavé koření. Tato trvalka se snadno se pěstuje a na zahrádce i v květináči krásně vypadá. Můžete si vybrat z mnoha druhů a variet.

Šalvěj lékařská je velmi pohledná, dřevnatějící bylina s oválnými listy se stříbrošedým nádechem a výrazným modrým květenstvím, dorůstající až metrové výšky. Byly dokonce vyšlechtěny ještě okrasnější variety, například Icterina se žlutě žíhanými listy, Tricolor s listy růžově a bíle skvrnitými, či Purpurea s listy fialovými. Lze je k léčení i v kuchyni používat úplně stejně, jako původní druh.

Pěstovat však můžeme ještě řadu dalších druhů šalvěje. Velmi dekorativní je šalvěj muškátová (Salvia sclarea) s širokými listy a růžovými květy, jejíž vůně má nádech vonné pelargónie a vína. Šalvěj levandulolistá (S. lavandulifolia) v sobě snoubí vůni šalvěje a levandule. Šalvěj sličná (S. elegans), s výraznými červenými květy, má vůni s nádechem ananasu. Hodí se proto i do ovocných salátů a nápojů, k dezertům. Velmi dekorativní je šalvěj zahradní (Salvia hormium, syn. viridis) se zářivě barevnými listeny, kterou však lze pěstovat pouze jako jednoletku či dvouletku.

šalvěl lekařská

Šalvěj jako přírodní lék

Především jako léčivá rostlina je používána šalvěj lékařská (Salvia officinalis), která patří mezi nejúčinnější přírodní antiseptika. Je spolehlivou pomocí při zánětech dýchacích cest, dezinfikuje sliznice a hojí bolesti v krku, pomáhá při angíně i zánětech ústní dutiny.

  • Silnější nálev z čerstvých či sušených listů se užívá jako kloktadlo.
  • Okamžitou úlevu přináší i rozžvýkání čerstvého listu.

Nálev také mírní nadměrné pocení a patrně i posiluje paměť.

Šalvěj v kuchyni

Šalvěj však lze využít i jako koření. Její výrazná, hořká vůně s nádechem kafru se velmi hodí k tučným rybám a jakémukoli tučnějšímu masu. Podporuje trávení i vylučování žluči, což je právě u těžších pokrmů velmi prospěšné. Lze ji přidat i do dušené zeleniny s rajčaty, fazolové polévky či paštik, čerstvá je výborná i v bylinkovém másle. 

šalvěl lekařská

Ořechová paštika se šalvějí

  1. V troubě na pekáči opražíme 200g lískových nebo vlašských ořechů.
  2. Upražené ořechy podrtíme, část najemno, část ponecháme na větší kousky.
  3. 250 g žervé nebo lučiny smísíme se dvěma stroužky utřeného česneku, špetkou soli a pepře, dvěmi lžícemi olivového oleje a vrchovatou lžíci čerstvých nasekaných listů šalvěje.
  4. Do směsi nasypeme ořechy a promícháme. V případě potřeby naředím mlékem.
  5. Paštiku můžeme naplnit do olejem potřených formiček, ze kterých ji posléze vyklopíme na talířky.

Pěstování

  • Šalvěji se daří na plném slunci.
  • Nejlépe poroste v propustné, neutrální nebo mírně zásadité půdě, která nemusí být příliš výživná.
  • Až na dvouletou šalvěj muškátovou jsou všechny druhy vytrvalé a mrazuvzdorné (při holomrazech je však raději přikryjeme).

Dobře de množí semeny i vrcholovými řízky, kterými lze rozmnožovat i šlechtěné kultivary.

Autor Jana Bucharová.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: dvaplusšest = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...