Sklizeň dýní: dozrávání, uskladnění, zavařování
24. 10. 2015

Sklizeň dýní: dozrávání, uskladnění, zavařování

Dýňobraní je v plném proudu. Sušené dýně a tykvičky dodají kuchyni atmosféru venkova a hojnosti. Ještě lepší je ale poctivý dýňový kompot…

Tykev, dýně nebo turek, jak se této rostlině také někdy říká, pochází z teplých oblastí Jižní Ameriky. U nás se pěstuje už dlouho. Nemá nijak výraznou chuť, ale pokud se dobře zpracuje, je zajímavým a zdravým obohacením domácí kuchyně. Plody také udivují vzezřením – mohou být vskutku obrovské.

Dýně na zahradě

Jak a kdy sklízet dýně?

i

Když dýním ponecháte alespoň 5 cm dlouhé stopky, vydrží déle. Pozor, aby se stopka při manipulaci neodlomila, vzniklé místo by bylo vstupní brankou pro mikroorganismy, jež podnítí rozklad.  

Dýně se sklízejí již začátkem podzimu, protože i první lehké přízemní mrazíky by je mohly poškodit. Měly by však být dobře vyzrálé.

  • Slupka zralých plodů je velmi tvrdá, matná (oproti nezralým lesklým plodům).
  • Na stonku se tvoří malé suché praskliny a postupně zasychá.

Sklizené plody je vhodné několik dní dosušovat.

  • Pokud je teplé, slunné počasí, můžete je přes den nechat venku, na chráněném místě.
  • Jinak je nejlepší umístění poblíž kamen, kde se teplota pohybuje až kolem 30°. (Případně alespoň půl dne opatrně dosušovat v troubě).

Správně uskladněná dýně vydrží měsíce

Dýně se uskladňují tak, aby se vzájemně nedotýkaly, například zavěšené v síťkách nebo uložené na policích na slámě.  Místnost by měla být vzdušná, s teplotou nejlépe mezi 10 až 18 °C. Ideální vzdušná vlhkost se pohybuje mezi 50-75%. Na takovém místě mohou dýně vydržet čerstvé a dobré až 4 měsíce.

dýně

Triky pro delší trvanlivost okrasných dýní

i

 

Když po dosušení okrasné dýně přetřete či přestříkáte bezbarvým lakem, zvýrazníte jejich barvu a zároveň zvýšíte jejich trvanlivost.

 

Menší okrasné tykve, které si chcete nechat v kuchyni jako půvabnou a stylovou ozdobu, sklízejte nejpozději, jak jen to počasí dovolí, aby patřičně vytvrdly. Nevadí, že listy už začaly odumírat. Asi dva týdny je poté je ještě dosušujte. Ideální je nechat okrasné dýně doschnout na sluníčku. Při sušení je občas obracejte.

Recepty našich babiček – dýňový kompot a kandovaná dýně

V receptářích našich babiček jsme znovuobjevili klasické způsoby konzervování, které se u dýní dříve běžně používaly. Pokud nevíte, co s úrodou dýní, vyzkoušejte je! Nejsou vůbec špatné…

Vaření s dýní

Kompot z jemně nakrájené dužiny

  • Vnitřní tvrdou dužinu zbavíme změklých částí a semínek. Nakrájíme ji na kostičky ne větší než 3 cm, opláchneme a naložíme do 4% octového roztoku, a to na 2 hodiny. Tím získáme navinulou octovou příchuť a kostičky budou průhledné.
  • Po okapání je asi 10 až 15 minut vaříme ve vodě, kterou potom vylejeme. Kousky tykve necháme pozvolna vychladnout a naskládáme je do sklenic.
  • Předtím však na dno každé prázdné litrové sklenice umístíme 2 a 4 hřebíčky, 1 až 2 cm dlouhý kousek skořice a několik kapek ananasové, citronové nebo pomerančové tresti. Kompotu tak dodáme zajímavou chuť.
  • Připravíme si cukernatý nálev, kde bude v 1 litru vody rozpuštěno 30 dkg cukru, povaříme ho a horkým pak kostičky zaléváme.
  • Do každé sklenice ještě navrch před zavřením můžeme přidat plátek citronu.
  • Po zavíčkování sterilujeme litrové sklenice 40 minut při 80 až 85 °C, případně 30 minut při 90 °C.

Pokud nemáme speciální zavařovací hrnec, použijeme obyčejný větší, a kompot zavařujeme po jedné či po dvou sklenicích. Důležité je, aby se sklenice nedotýkaly dna a byly celé ponořené ve vodě. Teploměrem pak hlídáme, aby měla voda po celou uvedenou dobu požadovanou teplotu.

Dýňové kostičky

Dýně uložená v cukerném nálevu

Princip tzv. proslazování, už téměř zapomenutého způsobu uchovávání ovoce, spočívá v tom, že vodu obsaženou v rostlinných tkáních nahradíme cukrem, který je konzervuje.

  • Tykev připravíme stejným způsobem jako pro kompot, jen kostičky mohou být o něco menší, protože se snadněji prosladí. Ve 2% octovém nálevu je necháme asi 6 hodin a po okapání je pak v čisté vodě povaříme 10 až 15 minut.
  • Kostičky nasypeme do hrnce a zalijeme horkým cukerným roztokem tak, aby v něm byly celé ponořené, ale neplavaly.
  • Nazítří hrnec zahřejeme až téměř k varu, případně přilijeme další vodu, přidáme cukr, odstavíme z plotny a mícháním cukr rozpouštíme. Tento postup opakujeme ještě jednou, případně dvakrát, dokud v požadovaném množství vody zcela nerozpustíme tolik cukru, kolik je třeba: Na 1 kg tykve postupně použijeme 1,5 až 2 kg cukru a 0,5 až 0,75 l vody.
  • Pro zlepšení chuti přidáme do nálevu kousek skořice, několik hřebíčků a vanilku nebo ananasovou či vanilkovou tresť.
  • Nakonec tykev v hustém cukerném nálevu nalijeme do sklenic, zavíčkujeme a uložíme v chladné a suché místnosti.
  • Po proležení se pak mohou kostičky tykve před konzumací nechat usušit třeba v troubě a obalit jemným krystalovým cukrem.

Autor Peter Gajdoštin, spoluautor Jana Bucharová.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: sedmmínusčtyři = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

dýně z pole

(Ema), 9. 9. 2013, 21:35

Co ty dýně co rostou všude na poli v okolí? Je to k jídlu? Pro lidi nebo pro zvířata? Ty dýně jdou pak normálně do obchodů?

Dýně

(Petr), 13. 11. 2011, 11:20

Místo octu doporučuji kyselinu citronovou. Ocet patří do okurek.

dýně

(Eva), 11. 11. 2011, 23:19

oba recepty určitě vyzkouším letos mám sice jen 1 dýni, ale obrovskou dík

dýňová semena pro veverky a plchy

(), 10. 10. 2011, 07:34

pomozte,nevyhazujte dýňová semena,vyperte je,usušte a pošlete do záchranářské stanice veverek - PINKY....ostatní najdete tady, když si přečtete článek:
http://naszviretnik.net/2011/10/06/veverky-plsi-usi/

RE: dýňová semena pro veverky a plchy

(Tip iReceptáře), 13. 1. 2013, 11:04

Podrobnosti o záchranné stanici pro veverky, například proč má v názvu jméno Pinky, a rovněž kontaktní adresy najdete také v internetovém Receptáři, a to v článku Veverka, ozdoba zahrady.

RE: dýňová semena pro veverky a plchy

(), 23. 8. 2012, 09:33

poslala bych semena dyne nevim kam

RE: dýňová semena pro veverky a plchy

(), 11. 1. 2013, 11:33

Martino,dobry den. Píšete ,že mate dost semen z dyní.Já bych měla zájem,. nějaké odkoupit.Můžete mi prosim zdělit cenu? Děkuji Budínová Marcela.

dýně

(), 6. 9. 2010, 16:56

Dýni jsem sehnala u vietnamcu v zelenině,asi se přeorientovaly z triček:))ale to je uplně jedno,jsou skvěle zásobovaný a mají naprosto všechno co se zeleniny a ovoce týče....zkuste to

dýně

(), 17. 5. 2010, 12:00

Dobrý den.Pěstujeme dýně už několik let a nemáme žádné problémy a to je supr nepotřebují žádnou extra péči.Nepřihnojujeme nestříkáme a jsou supr,ale už mě nebaví mit je pořád na kostičky nasladko jako kompot zavařené a tak bych chtěla poradit nějakou marmeládu nebo džem.děkuji moc
bara.blazek@seznam.cz

RE: dýně

(Jana), 14. 9. 2012, 13:01

Ahojky, já mám ráda dýňovou polévku ale ještě radši když dýni s kořenovou petrželkou a mrkví nakrájím na větší kousky, osolím, opepřím, dám koření podle chuti - tymián, tozmarýn, šalvěj, trochu poliju olejem a dám zapéct. Skvělá příloha k masu zvlášť grilovanému

(Markéta), 1. 10. 2008, 14:45

Chtěla bych v Praze koupit 18 kusů levných oranžových dýní pro děti do školy na vyřezávání. Víte někdo kde? Děkuju...

RE:

(), 10. 10. 2011, 07:35

na Praze 6 u Chládků v zahradnictví a když děti vyperou a nasušej semínka,pomůžou i veverkám
http://naszviretnik.net/2011/10/06/veverky-plsi-usi/

RE:

(katerina), 4. 10. 2009, 17:24

Zkuste www.biospotrebitel.cz, je to nevladka, která spolupracuje primo se sedlaky, urcite vam poradi, nebo budou mit nejake rovnou k dispozici. Sídlí na Toulcove dvore

(Igor), 23. 9. 2008, 15:39

U nas rikame take okurce okurek, dyni turek a sklenice je vzdy vodvokurek!

(moony), 23. 9. 2008, 14:45

Když je z Turecka tak je to Turek. Někdy taky Turek vod vokurek. A když je to prázdná hlava, tak je to tykev. Dyť se říká ikvé tykve, ne? Ale vážně, taky by mě to zajímalo, proč to má tolik názvů.

(čtenář), 18. 9. 2008, 14:38

Jak je to teda s tím názvem? Co je vlastně správně? Turek, dýně, tykev a kdovíjak sé tomu ještě říká?

(Budulínek), 18. 9. 2008, 14:27

Od pátku je v Litoměřicích Zahrada Čech, tam bude určitě někdo dýně nabízet. Jestli to nemáte daleko, zajeďte, bypadá to, že bude hezky!

(JuJu), 18. 9. 2008, 10:06

Bejvaly doby, kdy se v tenhle čas daly dýně koupit v Praze v holešovické tržnici tam na tom prostranství před vchodem od Vltavy. Jenže teď to přestěhovali do haly a čert ví, jestli někdo nějakého turka nabízí. Leda u stánku s občerstvením. A do kelímku i bez cukru. Ale tuhle jsem byl někde v nějakém hypermarketu a velké oranžové dýně tam nabízeli v květinářství v hale. Ale kde to bylo, to fakt už nevím.

Tykev

(), 17. 9. 2008, 16:06

Kde v Praze mohu koupit dýni?

RE: Tykev

(), 21. 9. 2009, 11:00

nabízím tykev gigant

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

Lunární kalendář

Řez ovocných dřevin - jak a kdy prořezávat

Orchideje - Jak úspěšně pěstovat doma i venku

Bylinková zahrádka - vypěstujte si koření nebo lék

Domácí chléb - od přípravy kvásku po chlebový dort

Pergoly - inspirace, postupy a fotogalerie

Grilování - recepty, tipy a triky na letní grilování

Eknihy - ke stažení zdarma o zahradě a domově

Recepty na vánoční cukroví - to nejlepší cukroví podle našich receptů

Portál provozuje Tarsago | © 2016 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS