Středomořské bylinky na balkóně i v kuchyni: Voní, léčí, těší duši
12. 5. 2017

Středomořské bylinky na balkóně i v kuchyni: Voní, léčí, těší duši

Tymián, levandule, oregano, šalvěj, mateřídouška, levandule, rozmarýnka – s voňavými pohlednými keříčky bude život příjemnější. Zvednou vám náladu, ochutí jídlo, prospějí zdraví.

Zelené povzbuzení

Rozmarýnu, půvabnou dřevnatějící bylinku, můžete pěstovat jako keřík nebo ministromek. Mráz ji nesvědčí, za zimu ji umístěte na chladné, světlé, bezmrazé místo (výjimkou je mrazuvzdorný kultivar ´Arp´). Pravidelně zastřihávaný keřík či stromek s lety získává ještě zajímavější vzhled, vyhlíží jako bonsaj. Vůně rozmarýnky je povzbudivá, osvěžující, s nádechem pryskyřic. Jako koření sklízejte křehké mladé výhonky a lístky před rozkvětem. Ovšem i modré květy jsou lahodné, poslouží jako ozdoba mnoha pokrmů a dezertů, potěší opylovače. Listy skvěle doplní tučná masa, hodí se i k pokrmům z brambor, k sýrům, do těstovin a na pizzu, nálev z nich povzbuzuje paměť, krevní oběh a odstraňuje nadýmání.

Rozmarýnka voní čerstvá i sušená

Koření pro dobrou náladu

Oregano je ještě intenzivněji vonící sestra naší plané dobromysli. Některé kultivary jsou velmi dekorativní, se žíhanými či zlatými listy, mohou být i plazivé a popínavé. Podobně jsou vyšlechtěny různé variety ještě drobnější, půvabné mateřídoušky. Do stejné rodiny patří i tymián. Všechny tyto bylinky mají výtečné voňavé listy, můžete je však nechat i vykvést, nektarodárné květy potěší motýly i včely. Příbuznou majoránku lze pěstovat jako letničku, i trvalku. Vyhovuje jí výživnější půda, nežli dobromysli a jejím kultivarům.

 Tymián s panašovanými listy a rozmarýna pěstované v nádobách

Konejšivá vůně levandule

Listy levandule mají zajímavou chuť i vůni, na jihu Evropy jsou oblíbeným kořením na maso i zeleninu. Pěstuje se však především kvůli nádherně vonícím květům, kterými můžete zdobit nejrůznější pokrmy, nebo si je usušit na voňavý čaj, do pytlíčků pro dobré spaní či provonění prádla… I levanduli lze pěstovat v rozličných kultivarech s obzvlášť ozdobnými květy, nebo i ve formě malého stromku.

Můžete vybírat z vícero druhů a kultivarů levandule

Hořkosladká medicína

Šalvěj je hořkým, avšak velmi zajímavým a zdravým kořením, které se hodí nejen k rybám a masu. A pokud vás přepadne bolest v krku, pomůže nálev z listů jako antiseptické kloktadlo, nebo můžete čerstvý list rovnou rozžvýkat. Pěstovat lze nejen šalvěj lékařskou, ale i sladce vonící šalvěj muškátovou, šalvěj sličnou s ovocným aroma, šalvěj levandulolistou a také variety s listy vínovými, panašovanými, zlatozelenými. Vedle sebe vypadají nádherně.

Šalvěj je silná léčivý bylina i koření

Pěstování

Dřevnatějící, vytrvalé bylinky pocházející z mediteránu můžete pěstovat společně, mají podobné nároky – co nejvíce slunce, dokonale propustný substrát s drenáží na dně, potěší je příměs dřevěného popela nebo mletého dolomitického vápence. Jsou nenáročné na živiny (v přehnojené půdě méně voní) a nesnášejí přelévání. Ovšem pozor na to, že v nádobě vystavené horku nesmí všechna vláha vymizet, bylinky nejsou kaktusy a úplné vyschnutí dlouho nepřežijí. Pokud nádoby zaizolujete proti promrznutí, vydrží venku i v zimě. Dobře jim bude i na světlém, bezmrazém, avšak chladném místě. Substrát kolem bylinek můžeme poklást oblázky, které akumulují teplo, což rostlinám svědčí i pěkně vypadá. 

Autor Jana Bucharová.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: dvaplussedm = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2017 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS