Ukládáte úrodu do sklepa? Dodržet osvědčená pravidla se vyplatí
26. 10. 2017

Ukládáte úrodu do sklepa? Dodržet osvědčená pravidla se vyplatí

Sklízet úrodu je radost, správně ji uskladnit starost. Ale pokud víte, jak na to, vydrží jablka šťavnatá a zdravá až do vánoc. A stejně tak i mrkev, cibule nebo brambory.

Ovoce sklízíme krátce před tím, než dozraje k přímé konzumaci (zkušení sadaři už dávno vědí, že svátek sv. Václava je dnem, kdy musí jablka ze stromů). Do vyčištěného, vysířeného a vyvětraného sklepa ho ukládáme v jedné vrstvě do lísek, které můžeme stavět na sebe. Mezi lískami by měl proudit dostatek vzduchu, aby se mohly uvolňovat látky stimulující proces zrání. Jablka i hrušky bychom měli vkládat do lísek stopkami nahoru. Všechno ovoce a zeleninu ale nelze vměstnat do jednoho prostoru, každý druh má své nároky na optimální teplotu a vlhkost skladování.

 Hrušky pečlivě uložené v lísce

Jaká teplota a vlhkost vzduchu je ideální?

  •  Jablka a hrušky skladujeme při teplotě 3–6 °C a v jedné vrstvě, aby k nim mohl vzduch. Vymezíme jim oddělený prostor, blízkost jiných druhů způsobí, že se budou rychleji kazit.
  • Brambory skladujeme v temném, chladnějším prostoru (teplota by měla být 2–4 °C), bramborový sklípek nechť je suchý a se stále čerstvým vzduchem.
  • Také pro cibuli a česnek je nejdůležitější sucho, tma (na světle cibule začne klíčit) a teplota kolem 10 °C. 
  • Mrkev, celer a petržel nejlépe uchováme v bedničce vysypané směsí rašeliny a písku.

 

 I copům spleteným z cibule a česneku svědčí chladné, temné místo

S výjimkou cibule a česneku by se měla vzdušná vlhkost ve sklípku pro další druhy ovoce a zeleniny pohybovat kolem 80 %. Pokud je sklep příliš suchý, umístíme do něj bednu s mechem, který čas od času navlhčíme, nebo v místnosti rozvěsíme vlhké jutové pytle. Právě vyšší vlhkost vzduchu zabraňuje ztrátě vody v plodech, takže jablka se nescvrkávají.  A jak ještě přispět k jeho trvanlivosti? Sklípek v bezmrazých dnech občas vyvětráme a hlavně pravidelně kontrolujeme zásoby a zkažené ovoce ihned odstraňujeme.

Autor Hana Kováříková.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: dvamínusjedna = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2017 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS