2. 5. 2010

Vděčné a otužilé drobné ovoce: rybíz, angrešt, josta

Drobné bobuloviny jsou nenáročné a jejich ovoce je doslova nabité vitamíny. Ve zdejším klimatu se jim velmi dobře daří, protože snášejí i drsnější. Rybíz mnoha barev, angrešty či josta by neměly chybět na žádné zahrádce. Druhů a odrůd je tolik, že si každý může vybrat podle své chuti.

Naše země leží na severní hranicí mírného pásma a proto se u nás výborně daří ovocným druhům, které mají vlast ještě mnohem severněji. Otužilé keře, které plodí drobné ovoce, jsou velmi vděčné. Nutričními hodnotami a obsahem vitaminů tyto druhy často  převyšují i plody dovážené z jižních zemí! Mezi nejoblíbenější patří rybízy, angrešty a josta. Všechny se pěstují v mnoha odrůdách, oblíbené jsou stromkové formy.

červený rybíz

Rybíz přišel ze Sibiře

Pěstuje se jako keřová, nebo atraktivní stromková forma. Bobule červeného, bílého, růžového a černého rybízu jsou oblíbeným ovocem chutným za syrova (především černý rybíz), nepostradatelnou součástí ovocných moučníků, sirupů, moštů, džemů, kompotů, ovocného vína. Při relativně malých nárocích dává bohatou úrodu.

Na vyšlechtění kulturních forem se z mnoha planě rostoucích druhů botanického rodu Ribes,  podílelo jen několik zástupců. 

  • Červené, bílé i růžové odrůdy vznikaly někdy průběhu 15. století křížením rybízů červeného, klasnatého a skalního právě v zemích s drsnějšími klimatickými podmínkami - v Německu, Dánsku a v Holandsku.
  • Černý rybíz pochází z planě rostoucích druhů Ribes nigrum, které rostou především v evropské části Ruska a Sibiře. Jako mimořádně zdravé ovoce s léčivými účinky byl plně doceněn až v průběhu 19 století.

Jak vznikla josta, ovoce pro mlsné

Černý rybíz patří bezesporu k nejzdravějším ovocným druhům. Jeho intenzivní aroma však každému nelahodí. Proto se jej šlechtitelé pokoušeli po dlouhá léta zkřížit s angreštěm tak, aby si výsledný hybrid zachoval co nejvíce cenných látek a vitaminů, a zároveň získal lahodnější chuť a větší velikost bobulí.

josta

Po letech snažení se německý šlechtitel Dr. Bauer v 70. letech minulého století přivedl na svět nový botanický druh, který nazval Josta (počáteční písmena obou jeho rodičů Johanisbeere + Stachelbeere).

  • Josta krásně kvete, milují ji včely.
  • Bobule velikosti podle odrůdy mezi černým rybízem a angreštem  většinou zrají po 2-3 v krátkém střapci.
  • Plody chutnají lahodně sladkokysele, některé mírně aromaticky a konzumovat je lze na všechny způsoby.

Osvědčené kultivary josty

  • Jolona je asi nejkvalitnější kříženec Dr. Bauera. Bujně rostoucí keře jsou odolné proti nejčastějším nemocem rybízu. Tmavě červené, velké plody jsou velmi chutné s vysokým obsahem vitaminu C.
  • Jogranda má růst rozložitý, bobule oválného tvaru připomínají menší angrešty, jsou mírně aromatické.

Chlupatý angrešt

Pravlastí planých druhů rodu Grossularia, z nichž kulturní odrůdy angreštu neboli srstky pocházejí, jsou severní oblasti mírného pásma Evropy, Střední Asie a Ameriky. Jejich bobule byly původně drobné, šlechtěním se je však podařilo stonásobně zvětšit! Pěstovány jsou od 15 století, u nás přišli pěstitelé na chuť angreštům až v druhé polovině 19. století.

angrešt

Stromkový angrešt je český vynález!

Čeští šlechtitelé obohatili sortiment angreštů o mnoho odrůd, některé dodnes patří ke světové špičce, a dokonce jako první úspěšně naroubovali angrešt na silné pruty meruzalky zlaté a vypěstovali tak stromkovou formu angreštu. Tento způsob pěstování se brzy ujal a od nás se pak šířil dále do světa. V současnosti se pěstuje výhradně stromková forma, protože keře angreštu příliš zahušťují a pro množství trnů by se asi musely česat v „plechových“ rukavicích.

Pěstování

  • i

    Angrešt naroubovaný na útlé pruty meruzalky potřebuje po celý život pevnou oporu kůlu sahajícího nad korunku, kterou (nikoliv kmínek) je nutno ke kůlu uvázat, jinak by se v místě roubování vylomila.

    Angrešt má podobné půdní i klimatické nároky jako rybíz. Vyžaduje živnou, humózní půdu zásobenou vodou.
  • Dobře snáší i mírně zastíněná stanoviště. Na plném slunci naopak trpí úžehem plodů.
  • Angrešt je rostlinou samosprašnou. Pro lepší úrodu je však lépe vysadit dva nebo několik stromků.

V posledních letech se však v důsledku šířícího se onemocnění  úpornou chorobou hnědým (dříve americkým) padlím angreštovým stále více pěstitelů od pěstování angreštů odvrací – onemocnění ale lze předcházet i je léčit.

Pro Receptář Bohumír Muchka.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: třimínusdva = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

pomoc

(), 10. 5. 2012, 17:12

dobrý deň,dnes sme na listoch Josty zbadali zelene larvy a zničene listy žiadame o pomoc

zahrada, ovoce

(), 5. 7. 2011, 19:57

dotaz : jak zpracovat vlastní nadúrodu Josty ?;je možno uvařit džem, marneládu, konzervace za syrova, zkvašením na víno atd. Kdo poradí ?

rybíz a angrešt

(), 14. 1. 2011, 22:28

Koupily jsme chalupu a s ní velkou zahradu a spostu keřů rybízu a angreštu. Velice jsme se radovali, ale ne dlouho. Následující rok byla jen tu a tam nějaká kulička a ty sezobali ptáci. Myslím si, že jsou keře již staré. Jsou mohutné a samí klacek. Na podzim jsem některé keře prořezala a větve zkrátila, ale žádný efekt jsem nepozorovala. Jak je omladit, nebo je raději vykopat? Prosím poraďte,děkuji. Kašparová

josta

(), 29. 6. 2014, 13:14

Dobrý den,chtěla bych se zeptat kdy a jakým způsobem se prořezává josta.Mám ji třetí rok,letos mi poprvé plodí,ale rozrostla se víc než jsem si myslela.Poradí mi někdo? :-)

RE: rybíz a angrešt

(), 15. 1. 2011, 13:39

Dobrý den, přestárlé keře bude třeba seříznout opravdu výrazně, aby vyrašily nové pruty. Ovšem nejvíce plodí větve dvouleté a tříleté (u rybízu černého) a dvouleté až pětileté (u rybízu bílého a červeného), proto si na efekt budete muset počkat. prořezávku je nejlepší provést po sklizni, nebo v předjaří, do poloviny března. Odstranit je třeba všechny poškozené větve, a pak podle situace přibližně polovinu starých, zvláště těch, které kříží ostatní. Seřezávají se až u země, rány se zatřou latexem a pak případně ještě přihrne zemina. Každoročně pak stačí takto odstranit dvě až čtyři větve. Provzdušněné keře nejen lépe plodí,a le také odolávají chorobám. Na vašem místě bych se všech keřů určitě nezbavovala, mohou dobře zmladit a znovu plodit, a vedle nich si postupně můžete vypěstovat i nové. (Z nových sazenic, nebo hřížením starých keřů).

(), 1. 10. 2008, 12:06

suuper mame to do skoly haha

(ivanek), 2. 9. 2008, 15:49

Tak, pisi tam o odrudach, ktere jsou rezistentni vuci nemocem vc. padli angrestu. my uz mame takovou odrudu dlouho, jmenuje se myslim Borek a plody jsou velke a chutne, doba pokrtocila

(Tlapka), 2. 9. 2008, 15:46

Mrkněte semkam http://www.ireceptar.cz/detail-clanku/angresst-a-hnede-padli.html

(), 1. 9. 2008, 22:51

Moje angrešty mají chorobu, kterou mnozí oznčují jako am. padlí, jenže to není žádná šedá plíseň, ale skvrny načervenalé, které pronikají do hloubky plodů, které opadají.Listy i plody jsou hladké, lesklé. Kdo poradí? pošlu fotografie!


Soutěžte a vyhrávejte s lepidly Herkules.

Soutěžit

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

dotaznik_2014.pdf

Zúčastněte se průzkumu Receptáře a můžete vyhrát 2000Kč.

Zobrazit dotazník