Bookazín Brambory zakoupíte v novinových stáncích a ve vybraných knihkupectvích nebo eshopu iReceptáře za 79,90 Kč

Pěstujete svoje vlastní brambory, nebo se chystáte začít? Nebo byste rádi věděli, jak poznat a koupit kvalitní brambory a jak se vyznat v použití různých varných typů? Hodila by se vám inspirace v podobě klasických i neobvyklých jídel z brambor? Pak je tu pro vás nový bookazín z edice Receptář věnovaný pouze bramborám. Tyto jedinečné rostliny s podivuhodnou historií si jmalou „monografii“ zaslouží. Evropu nejednou zachránily před hladomorem a ani dnes si jídelníček bez jejich výživných a chutných hlíz neumíme představit.

Kompletní průvodce pěstováním brambor

Není brambora jako brambora. Kdo si zvykne na chutné domácí brambory, už se nespokojí s běžnými kupovanými.

Ať již pěstujete jenom pár rostlin pro sváteční kulinaření nebo máte celé políčko, nebo o pěstování teprve uvažujete, budou se vám hodit pěstitelské tipy a rady prověřené léty. Pěstování brambor může být velmi snadné, pokud víte, jak na to.

V bookazínu Brambory se dozvíte:

  • Jak připravit půdu a získat či připravit kvalitní sadbu
  • Jak brambory sázet, zavlažovat, nastýlat, hnojit
  • Jak pěstovat brambory v trávě, v sudech či pod folií
  • Jak si zajistit úrodu od května až do podzimu
  • Podrobnosti o řadě zajímavých odrůd
  • Podrobnosti o jednotlivých chorobách a škůdcích včetně fotografií a návodů na prevenci a léčbu

Aby vydržely až do jara

Důležité je nejen vědět, jak brambory skladovat a jak jim připravit vhodné prostředí v různých podmínkách. Oceníte i rady, jak poznat, zda je brambora ke skladování vhodná a jak ji na tuto dobu připravit. Své dlouholeté zkušenosti poskytli profesionálové a farmáři.

Brambory nejen na talíři

Brambory můžete využít i jinak než na talíři. Bramborový obklad uleví namoženým svalům, bramborové slupky za vás vycídí příbory i sklo. V Bookazínu Brambory najdete mnoho dalších tipů pro zpříjemnění každodenního života, které nabízejí obyčejné a přitom tak všestranné a podivuhodné brambory.

Brambory pokaždé jinak, aneb je libo bramborový brdlajs?

Stačí mít doma po ruce brambory, vejce a trochu oleje a dobrou večeři vykouzlíte snadno a rychle. Málokterá jiná plodina má takový potenciál.

Brambory nabízejí nespočet možností, inspirace novými recepty je proto pro kuchyni přínosem. V Bookazínu Brambory najdete osvědčené recepty na bramborové polévky, bramboráky a bramborové placky na mnoho způsobů – například rychlý bramborák z nahrubo nastrouhaných brambor překvapí velmi snadnou přípravou a výtečnou chutí. Nemůže chybět poctivá klasika v podobě škubánků, halušek, knedlíků, kroket a podobně i krajové speciality, jako je Krkonošský brdlajs nebo Záhorácký bramborový kuba. Recepty jsou doplněny fotografiemi, kvůli kterým si možná nápady na zapečené a plněné brambory budete muset rychle vyzkoušet. Také brambory jako přílohu lze připravit nápaditě, o bramborových salátech nemluvě. Hodování zpestří recepty z celého světa (Alsaská pícka, Řecká musaka, Švýcarské rösti, Irský guláš).

Pestrou nabídku uzavírají nejoblíbenější bramborové laskominy, jako je bramborový závin, koláč nebo chléb.