Jablko – chutné, lehké ovoce, které je navíc neobyčejně zdravé. Konzumace jednoho jablka denně vás může ochránit před mnoha neduhy, jak praví stará lidová moudrost. Je výtečné syrové, jako mošt, sušené i v teplé kuchyni. Plodné jabloně se opravdu vyplatí pěstovat, navíc zahradě bez nich jako by něco chybělo… Podzim s jabloněmi je totiž radostný, šťavnatý a voňavý.

Kde se daří jabloním

  • Jabloně paří mezi nejodolnější ovocné stromy, které lze pěstovat až do výšky 700 metrů nad mořem.
  • Nejlépe se jim daří v hlinitopísčitých či písčitohlinitých půdách, které jsou přiměřeně propustné, mírně vlhké a obsahují dostatek humusu.
  • V teplých a často suchých oblastech jim svědčí i trochu těžší půdy, které udrží vláhu. V chladných a vlhkých lokalitách jsou prospěšné naopak lehčí půdy.
  • Extrémy, jako jsou velmi jílovité, nebo naopak silně písčité nebo silně vápenité půdy jim nesvědčí a je třeba je před výsadou vylepšit.
  • Neutrální a mírně zásadité půdy jsou nejlepší, ideální je pH mezi hodnotami 6,2 a 8.

Protože jabloním prospívá mírná, ale stálá vlhkost půdy, není vhodné je pěstovat na vyprahlých jižních svazích. Patří mezi nejvíce vláhomilné stromy, žíznivější jsou již pouze slivoně. Ideální hloubka hladiny spodní vody je mezi 80 a 120 cm, záleží na bujnosti růstu podnože, na níž byla jabloň naroubována.

Voňavá sklizeň

Letní odrůdy je vhodné sklízet včas, jakmile se začnou vybarvovat, vonět a lze je i se stopkou snadnou oddělit od větvičky. Přezrálá, která již padají, je třeba konzumovat okamžitě. Naopak zimní odrůdy je vhodné nechat vyzrát co nejdéle.

Jabloně jsou vyšlechtěny do nespočtu odrůd, díky čemuž je můžete sklízet od léta až do podzimu a užít si nejrůznější odstíny chutí a vůní. Zároveň je lze pěstovat v různých velikostech, od zákrsků po majestátní vysokokmeny.

  • Díky zakrslým odrůdám s kmenem třeba jen půl metru vysokým, které se pěstují volně, nebo vytvarované do ovocných stěn, si mohou více různých odrůd dovolit i malé zahrádky.
  • Do větších zahrad jsou zase vhodnější odolnější polokmeny s výškou kmene mezi 130-150 cm, nebo i vysokokmeny, které se větví až ve dvoumetrové výšce. Sklizeň a údržba takových stromů je sice náročnější, ale zase vytvářejí krásnou zahradu, poskytují stín a vypadají velmi esteticky.
  • Kompromisem jsou pak čtvrtkmeny, jejichž kmeny jsou nejvýše metr vysoké.

Tradiční a osvědčené odrůdy jabloní

Letní: Julia, Primula, , Discovery, Mantet, Daria, James Grive Red, Mio

Podzimní: Lord Lamborne červený, Prima, Alkmene, Diadém, Akane

Raně zimní: Spartan, Šampion, Angold, Selena, Denár

Zimní: Bohemia, Florina, Golden Delicious, Jonagold, Rubín, Otava, Patriot, Rosana, Klára, Sir Prize

Pozdně zimní: Topaz, Idared, Zuzana, Melrose, Zvonkové, Auralia, Gloster, Ontario, Karmína, Jonalord

Správné uskladnění jablek

Letní jablka není vhodné ani přechodně skladovat spolu s jablky zimních odrůd. Vylučují totiž více ethylenu a tím snižují trvanlivost zimních jablek, určených k dlouhému skladování. Zrovna tak je nevhodná přítomnost zeleniny, zvláště brambor, a samozřejmě jakýchkoliv chemikálií. Jablka nasávají pachy z okolí velmi rychle!

Zimní odrůdy jablek mohou zůstat šťavnaté a chutné až do předjaří, pokud jsou správně uskladněny. Ideálním místem pro malopěstitele stále zůstává tradiční sklep. Měl by být chráněný proti promrznutí, ale zároveň větraný tak, aby se vzduch pomalu, ale stále vyměňoval. Poslouží ale například i prázdná chladná garáž, nevyužívaná chodba a podobně.

Jablka zůstanou zachovaná v plné kvalitě nejdéle při teplotách mezi 2-8°C a relativní vlhkosti vzduchu 90%. Zvýšit vzdušnou vlhkost lze pomocí nádob s vodou či kropením podlahy (nikoli ovoce). Dobré podmínky skladování uchovávají nejen chuť a šťavnatost, ale působí i proti ztrátě vitamínů.

Před uskladněním jablek se vyplatí sklep dobře připravit

  • Důkladně jej vydezinfikuje vysíření – na 1m3 počítejte s 10 g sirného knotu.
  • Stěny je vhodné vybílit vápnem s přídavkem 3% modré skalice, jejímž roztokem můžete i vyčistit lísky (před použitím musí důkladně vyschnout).

Zajímavou alternativou je skladování jablek ve studni. V koši na pevném laně se spustí do patřičné hloubky – teplota i vlhkost zde bývají ideální a navíc téměř neměnné.

Nouzovým řešením je uskladňování v polystyrenem zateplených bednách například na balkóně. Jablka předem každé zvlášť zabalte do měkkého papíru (takto jemně se dříve zacházelo i s plody uskladňovanými ve sklepě, pokud se jednalo o vzácné odrůdy a obzvlášť pěkné plody).

Lahodný domácí mošt

Jablečný džus z obchodu nemá s poctivým domácím moštem skoro nic společného – to ví každý, kdo někdy okusil. Každým podzimem své brány otvírá mnoho moštáren. Ovšem důležité je předem zjistit konkrétní podmínky – různé moštárny mají totiž různá pravidla.

Moštujte pouze zdravá jablka, nikdy ne nahnilá a zkažená. Nejvýše mohou být čerstvě potlučená.

Nejméně vhodné jsou moštárny, které vám nepřipraví mošt přímo z vašich jablek, ale smísí je s ostatními a dostanete pouze odpovídající množství moštu neznámého původu. Kromě toho, že se ochudíte o vlastní mošt z delikátních odrůd, nemáte kontrolu nad kvalitou jablek, které do moštárny nasypali další uživatelé. Lepší moštárny vám mošt připraví pouze z vámi dovezených jablek, a ty s úplně kompletními službami mošt dokonce i zavíčkují do lahví, takže se výrazně prodlouží jeho trvanlivost. V jiném případě nezbývá než mošt urychleně konzumovat, což ale obvykle nebývá problém. V ledničce vydrží v pet-lahvích čerstvý kolem dvou týdnů. Je možné jej také sterilovat a uskladnit na chladném místě – pak může vydržet bez zkvašení až do jara.

Alternativou je domácí lis na přípravu moštu. Je to procedura celkem pracná, ale odpadá poplatek moštárně a cesta.

Sušení aneb tradiční křížaly

Křížala je ta nejlepší a vskutku zdravá pochoutka pro zimní večery, svačinka na procházky. Podle chuti jablka mohou být křížaly sladké i kyselé. Jemnější slupky lze ponechat a sušit vcelku. Rychlé řešení poskytují moderní sušičky ovoce, postačí ale i síta nad kamny či topením, trouba na nejnižší výkon.

Velmi estetické kulaté křížaly získáte poměrně snadno, pokud použijete speciální škrabku pro vyvrtávání jádřinců (má tvar úzké trubičky, ve které střed jablka zůstane). Kolečka s dírou po jádřinci se velmi dobře suší a uspoří místo, neboť je můžete navléknout na tyčku (dřevěnou, bambusovou, poslouží i kůry zbavený lískový prut) a zavěsit nad zdroj tepla. Kulaté křížaly ozdobené červenou mašlí jsou i krásnou tradiční ozdobou na vánoční stromek. Především jsou ale dobrotou, která ozdobí nejen vánoční tabuli.

Využití jablečných slupek - jablečný čaj a ocet

Slupky, které odstraníte při přípravě křížal nebo jablkových moučníků, mohou ještě velmi dobře posloužit. Čaj z čerstvých či sušených jablečných slupek je až překvapivě lahodný, voňavý a osvěžující. Můžete jej popíjet samotný, nebo slupky kombinovat do hřejivých podzimních a zimních směsí se šípky, skořicí…

Z jablečných slupek můžete jednoduše připravit také výtečný domácí jablečný ocet. Je skvělým doplňkem mnoha jídel a salátů, podporuje metabolismus a působí očistně.

  • Jablečné slupky vložte do pětilitrové lahve tak, aby byla naplněná z jedné třetiny.
  • Zalijte vodou, prosypte cukrem (více na kyselá jablka, méně na sladká) a nechejte na teplém místě alespoň měsíc.
  • Čím déle bude nálev stát, tím bude ocet silnější. nakonec jej zceďte.

Jablka ve sladkých i slaných jídlech

Jablka mají všestranné použití v kuchyni, a to nejen na tradiční štrúdl a další koláče. Výtečné je například kuře na jablkách, zeleninové i bramborové saláty osvěžené na kostičky nakrájenými jablky, speciální ovocné saláty a řada dalších delikates. I v tomto případě oceníte různorodost jednotlivých odrůd – pro slanou kuchyni se nejvíce hodí nakyslá a velmi šťavnatá jablka.

Jednoduchý moučníkem bez mouky jsou oblíbená zapékaná jablka:

  • Jádřinec odstraňte stejně, jako při přípravě kulatých křížal.
  • Vzniklou dutinu vyplňte směsí vlašských či lískových ořechů, rozinek, případně brusinek, zalijete rumem a bohatě zasypete cukrem.
  • Po 15-45 minutách v troubě (podle velikosti jablek) je hotová výtečná delikatesa. Můžete ji podávat samotnou, nebo svátečně se zmrzlinou či politou vaječným koňakem….