Vypěstujte si arašídy, semena podivuhodné podzemnice
6. 1. 2017

Vypěstujte si arašídy, semena podivuhodné podzemnice

Vypadají jako oříšky, ale jsou to semena luštěniny, podzemnice olejné. Lusky se semeny zrají pod zemí, kam je rostlina zanoří. Tento div můžete vidět na vlastní oči, pokud ji vypěstujete.

Podzemnice olejná je jednoletka. Květy tvarem připomínají květ hrachu. Po oplození začíná intenzivně růst květní stopka se semeníkem, sklání se k zemi, kde se zavrtá 3–6 cm hluboko do půdy. V ní se vyvine tvrdý lusk se síťovaným povrchem, který podle odrůdy obsahuje jedno až čtyři semena obalená červenofialovým osemením – a to jsou právě tzv. burské oříšky neboli arašídy. Syrový burák přímo z rostliny chutná podobně jako náš hrášek.

lusky podzemnice olejné

Doma i na zahradě

Podzemnici olejnou lze pěstovat jako pokojovou rostlinu, v létě ji můžeme vysadit do venkovních truhlíků. Pokud se rozhodneme pro pěstování na zahrádce, vyžaduje záhřevnou, kyprou a lehkou půdu (aby se květní stopka se semeníkem mohla snadno zavrtat) a chráněné, slunné a teplé stanoviště. Protože teploty, které potřebuje ke zdárnému vývoji, by neměly klesnout pod 20 °C, je vhodné pěstovat ji ve skleníku či fóliovníku.

Aby byly arašídy kvalitní, potřebuje rostlina nejméně pět měsíců teplého počasí a v období vegetace roční srážky 500 až 800 mm, případně pečlivé zavlažování. Během kvetení ji však nezaléváme, protože by se květy špatně opylovaly.  Podzemnice olejná netrpí škůdci ani chorobami.

klíčení burského oříšku

Předpěstování sazeniček

  • V našich klimatických podmínkách je vhodnější sazenice předpěstovat.
  • Semena vysejeme asi dva měsíce před vlastní výsadbou. Nejdříve je ale namočíme asi na 48 hodin do teplé vody.
  • Klíčení obvykle trvá 3-6 týdnů při teplotě 12-15 °C.
  • Když jsou sazenice velké 10-15 cm a nehrozí už pozdní jarní mrazíky, vysazujeme je na venkovní záhon 20 cm od sebe.

Sklizeň vlastních buráků

Po sklepání zeminy lusky jednoduše obereteSklízet začínáme, jakmile rostliny na podzim zaschnou a odumřou. Podryjeme je rýčem, uchopíme za nať a opatrně vytáhneme z půdy. Lusky posbíráme a usušíme je. Důležité je se sklizní začít ve správný čas, důležité je také uskladnění v suchu, neboť semena ohrožuje karcinogenní plíseň Aspergillus flavus. Před konzumací můžeme arašídy pražit nebo solit, ovšem nejzdravější jsou bez úprav.

Tip pro bohatou úrodu: Po odkvětu lodyhy co nejdříve přihrneme zeminou, a poté ještě několikrát a podobně jako při pěstování brambor vytvoříme hrůbek. Čím více stopek se nám podaří přihrnout zeminou, tím větší bude úroda. Tu zvýšíme také zkracováním hlavních os rostliny a vyšší závlahou.

sklizeň arašídů

Arašídy jsou zdravé

Arašídy obsahují antioxidanty (resveratrol), jež chrání buňky, tkáně a další orgány, zpomalují proces degenerace mozku (např. při Alzheimerově chorobě), posilují nervovou soustavu, podporují krvetvorbu, upravují krevní oběh i látkovou výměnu, čímž zároveň zlepšují některá kožní onemocnění a snižují kazivost zubů. Obsahují 40-50 % nenasycených tuků, 25-30 % bílkovin a asi 17 % sacharidů, vlákninu, železo, vápník, draslík, sodík, hořčík, fosfor, mangan, měď, selen, zinek, kyselinu listovou, kyselinu pantotenovou, vitaminy skupiny B a vitamin E, malé množství provitaminu A a také vitamin C. Mají vysoký podíl rozpustné vlákniny, která dokáže snížit spotřebu inzulinu v organismu a účinně pomáhá diabetikům zpomalovat vstřebávání krevního cukru.

 semena podzemnice olejné, arašídy čili burské oříšky

Trocha historie pro zvídavé čtenáře

Název arašídy je odvozen od latinského jména podzemnice olejné (Arachis hypogea). Je to jedna z nejstarších kulturních rostlin, patří do čeledi bobovitých (Fabaceae) a jejím plodem je lusk. Podzemnice pochází z Jižní Ameriky, kde rostla planě. Do Evropy ji přivezli španělští dobyvatelé a britští obchodníci ji pak koncem 19. století dovezli i do jižní Afriky. Na přelomu 19. a 20. století v době britsko-búrské války (Búrové, potomci holandských osadníků - odtud burské oříšky) se z jihu kontinentu začala plodina exportovat ve velkém do Evropy. Pěstování podzemnice se posléze rozšířilo i zpět do Ameriky a dnes se arašídy pěstují nejen na obou částech amerického kontinentu, ale i v Africe, Indii a také v Číně, která je v současnosti jejich největším producentem.

Autor Miloslav Richter.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: třimínusdva = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2017 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS