Počátkem června je poslední vhodná doba, kdy se vyplatí jahody odplevelit a případně i mělce a opatrně prokypřit. Poté jim dopřejte závlahu. Zvláště za suchého počasí se vyplatí jahodníky vydatně zalévat, aby mohly vytvářet velké, pěkné plody. Zálivku nepotřebují denně, spíše jim dopřejte jednou za pár dní větší dávku, aby se voda dostala až ke kořenům.

Poctivé hnojení

Do zálivky můžete přimíchat hnojivo, které podpoří další kvetení, násadu i zrání plodů. Ideální je organické hnojivo, které pečuje i o zdraví a úrodnost půdy. Aby působilo rychle a aplikovalo se snadno se zálivkou, mělo by být tekuté. Osvědčený je kvašený drůbeží trus, který si můžete sami připravit, nejlépe z trusu slepic chovaných ve slušných podmínkách, tedy s venkovním výběhem – připravuje se stejně, jako kopřivový výluh. Tekutý koncentrát z drůbežího trusu můžete i zakoupit.

Mulčování se vyplatí

Pokud ještě nemáte jahodníky zamulčované, podestelte jim měkce slámou nebo trávou, případně nastýlku doplňte. Bude chránit kořeny a půdu před vysycháním, potlačovat růst plevelům a zajistí, aby se zrající plody nešpinily a u země nehnily. Navíc dlouhodobě prospívá i úrodnosti půdy. Alternativou je listí nebo štěrk, který akumuluje teplo, což jahodám prospívá - nerozloží se však a hodí se především ke stáleplodícím odrůdám. V případě čerstvých materiálů, jako je posečená tráva, je vhodné nechat je nejprve zavadnout, aby nelákaly slimáky. V případě potřeby lze přímo mezi jahody a mulč umístit například pivní pasti, či před pokládkou mulče aplikovat biologickou ochranu nebo návnady na bázi glukonátu železa, které neohrožují ostatní volně žijící živočichy ani domácí mazlíčky)