Muchovník olšolistý (Amelanchier alnifolia) je keř dorůstající až do dvoumetrové výšky. Kvete v květnu a je samosprašný. Plody - malvice - jsou velmi šťavnaté, téměř černé kuličky. Několikaletý strom poskytne osm až dvanáct kilogramů úrody. Plody bohaté na vitamíny se sbírají dvakrát až třikrát za léto a jejich využití je velmi různorodé. Lze je jíst syrové, nebo z nich připravit výborné šťávy, džemy, likéry i vína.

Pěstování muchovníku

  • Sazeničku muchovníku vysadíme na zahrádce do jámy půl metru široké i hluboké. Kořeny sazenice dokonale rozprostřeme v jámě, dobře zasypeme kvalitní zeminou a upěchujeme.
  • Zeminu obohatíme hrstí plného granulovaného hnojiva. Do půdy před výsadbou nepřidáváme rašelinu!
  • Muchovník může růst na místě až čtyřicet let, ovšem potřebuje zásoby živin. Vodu i živiny si jeho kořeny dovedou získat i z větších vzdáleností, přesto nezapomínáme na zálivku.
  • Keř je nutno jednou ročně seřezávat jako rybíz. Odmění nás bohatou úrodou.

Dobře zakořeněný muchovník snese i ty nejkrutější mrazy a poměrně značná sucha v létě. Nemocemi obvykle netrpí, příliš jej nenapadají ani škůdci.

Muchovník pro zdraví

Čaj ze sušených listů pijeme při žaludečních a střevních potížích a na pročištění organismu.

Plody muchovníku obsahují velké množství vitaminu C, B12 a dalších, prospěšná antokyanová barviva a cenné minerály. Podporují odolnost organismu, působí preventivně proti onemocnění žaludku a je možné je podávat jako podpůrný doplněk stravy při onkologických onemocněních. Navíc mají vynikající chuť, lisuje se z nich výborná šťáva.

Muchovníkový likér

  • 400 ml přefiltrované šťávy z plodů
  • 0,8 g puškvorcového oddenku (lze jej vypěstovat na zahradě, zakoupit v léčivých rostlinách nebo v lékárně)
  • 0,2 g hřebíčku
  • 0,2 g celé skořice
  • kůru z ¼ pomeranče
  • 200 ml cukrového sirupu
  • 400 ml 80% lihu (nejlépe z lékárny, nebo jej můžeme nahradit vodkou)
  1. Ovoce propláchneme na sítku a vložíme do kastrolu.
  2. Přidáme koření zavázané do kousku plátna, aby se po varu dobře vybíralo.
  3. Vše vaříme čtvrt hodiny na středním plameni. Necháme vychladnout a přes husté sítko přecedíme.
  4. Cukr s vodou svaříme na sirup, který vlijeme do získané šťávy. Nakonec vmícháme líh.
  5. Necháme ustát do dalšího dne v chladničce a opatrně přes plátno přefiltrujeme.
  6. Ukládáme do lahví s dobrým uzávěrem.
  7. Popíjíme při přátelském posezení jako lék proti nachlazení a na žaludek nebo jako voňavou vzpomínku na léto.

Muchovníkové víno

  1. 250 ml šťávy muchovníku
  2. 130 ml šťávy z červeného rybízu
  3. 500 ml vody
  4. balíček živné soli a balíček kvasinek na výrobu vín (koupíme v drogerii)
  5. 190 g krystalového cukru
  6. Plody muchovníku a červený rybíz vylisujeme.
  7. Šťávy odměříme přesnou měrkou a v doporučeném poměru smícháme.
  8. Přidáme vodu, vmícháme odvážený krystalový cukr, přisypeme živnou sůl pro kvasinky a balíček kvasinek. Úzkostlivě dodržujeme čistotu.
  9. Směs po promíchání přelijeme do skleněné láhve s kvasnou zátkou a necháme kvasit.
  10. Po bouřlivém kvašení se začne tekutina sama čistit. Hadičkou stáhneme čistý nápoj, na dně zůstanou zbytky ovoce a kal.
  11. Nápoj plníme do čistých, nejlépe vyvařených láhví a dobře zazátkujeme.
  12. Uskladníme v chladu a temnu.