Zázvor je lék i koření: pěstování, kandování, vaření zázvorového piva…
2. 1. 2015

Zázvor je lék i koření: pěstování, kandování, vaření zázvorového piva…

Vyzkoušejte sílu zázvoru v boji proti nachlazení, nevolnosti,proti civilizačním chorobám. Můžete dokonce pěstovat vlastní oddenky, ve skleníku či doma.

  Zázvor lékařský (Zingiber officinale) se pěstuje v tropické Asii nejméně tři tisíce let a byl jedním z prvních druhů koření, které přivezli kupci po Hedvábné stezce z Číny.

Zázvory jsou vytrvalé byliny s charakteristickým dužnatým hlízovitě ztlustlým oddenkem bizarních tvarů. Z oddenku každý rok vyrůstá několik štíhlých, 1 až 1,5 metru vysokých stonků, na které pochvou přisedají střídavé, čárkovitě kopinaté, až třicet centimetrů dlouhé celokrajné listy. Žlutofialové květy vyrůstají z paždí podpůrných listenů na bezlistých stoncích vysokých jen 20 až 30 cm. Jsou uspořádány do koncového klasovitého květenství dlouhého asi 5 cm. Plody se vyvíjejí jen vzácně a zpravidla nedozrávají.

Zázvor můžeme pěstovat ve skleníku i v květináči 

Rostlina se pěstuje především kvůli oddenku. Ke zdárnému růstu potřebuje dostatek vláhy a vysoké teploty bez výrazných výkyvů.

V podmínkách mírného klimatu na jaře sázíme z oddenků připravené řízky s rašícími pupeny těsně pod povrch nakypřené půdy do fóliovníku nebo do skleníku. Na podzim omezíme zálivku a hnojení, zatažené oddenky vybereme a zpracováváme.

Půda musí být bohatá, schopná zadržovat vlhkost, ale propustná a dobře zásobená živinami. Velmi důležité je, aby půda byla měkká, kyprá a neobsahovala kameny - oddenky by byly znetvořené.

Zázvor jako užitková pokojová rostlina:

  • i

    Mladé a jemné oddenky jsou vhodné k proslazování nebo ke konzervování. Starší oddenky jsou mnohem štiplavější, suší se nebo zmrazují.

    Větší květináč naplníme kvalitním  substrátem.
  • Asi centimetr pod povrch uložíme řízek zázvoru tak, aby „očko“ směřovalo vzhůru, zasypeme a květináč umístíme do světlé a teplé místnosti.
  • Substrát udržujeme vlhký a oddenky brzy vyraší.
  • Rostlina nesnáší přímé slunce, proto ji umístíme do stínu, jakmile se objeví první výhonky.
  • Zaléváme ji denně na misku pouze vlažnou vodou, nejlépe dešťovou.
  • Pravidelně přihnojujeme, postačí hnojivo pro pokojové rostliny.

zázvor

Zázvor palčivý a léčivý

Zázvor se v tradiční medicíně používá proti zvracení, nadýmání, při dráždivém kašli, střevních infekcích, zánětech slinivky břišní a u mužů při problémech s varlaty. Současná lékařská věda potvrzuje, že zázvor:

  • má vynikající baktericidní a fungicidní účinky
  • snižuje cholesterol v krvi
  • zvyšuje množství krvinek
  • působí preventivně proti ateroskleróze a při kardiovaskulárních chorobách,
  • vynikající je jako prevence proti nevolnosti v dopravních prostředcích.

V čerstvých oddencích zázvoru se nachází až tři procenta silic (zingiberelin, bisabolen aj.). Palčivou chuť způsobují terpeny (gingeroly).

Proslazovaný zázvor (recept ze Středního východu)

  1. Zázvorový oddenek nakrájíme na kostky, které dáme do hrnce a zalijeme vodou. Uvedeme do varu a necháme mírně probublávat jen deset až patnáct minut - zázvor nesmí změknout.
  2. Vyjmeme, osušíme a vložíme do mísy. Na litr zázvorového vývaru přidáme 250 g cukru a citronovou šťávu, vlijeme do kastrolu a uvedeme do varu. Mícháme až se cukr rozpustí.
  3. Horký sirup nalijeme na kostky zázvoru a zatížíme, aby byly ponořeny. Necháme uležet 24 hodin. 
  4. Nazítří z kostek sirup slijeme a zázvor necháme dobře okapat. K sirupu přidáme dalších 100 g cukru a uvedeme do varu.
  5. Povařený sirup nalijeme zpět na kostky zázvoru a zatížíme. Tento postup opakujeme i třetí den.
  6. Od čtvrtého dne pak do sirupu přidáváme po 150 g cukru až do sedmého dne, kdy zázvorové kostky zalité sirupem necháme odpočívat 48 hodin.

Proslazování tedy trvá osm dní. Poslední den sirup se zázvorem necháme probublávat jen asi pět minut, pak kostky vybereme na mřížku umístěnou nad plechem, kam odkapává přebytečný sirup.

Po úplném vychladnutí kostky dáme na 12 až 24 hodin sušit do trouby. Dvířka trouby necháme otevřená. Nakonec kostky obalíme v jemném krystalovém cukru a skladujeme ve vzduchotěsném obalu, vzájemně proložené papírem na pečení, aby se neslepily. Kandovaný zázvor má trvanlivost jeden rok.

Meruňková (broskvová) omáčka se zázvorem

Potřebujeme

  • 600 g meruněk (nebo 650 g vyzrálých broskví)
  • 5 – 7 cm oddenku zázvoru
  • 400 ml horké vody
  • větší palice česneku
  • 4 papričky čili
  • 1 l vinného octa (lépe červený)
  • 2 lžičky soli
  • 100 g tamarindové pasty

Jak na to

  1. Všechny přísady rozvaříme v kastrolu na kaši, kterou můžeme přepasírovat přes sítko.
  2. Dobře okořeníme a plníme do horkých lahviček, které dobře uzavřeme.
  3. Sterilizujeme podle velikosti asi dvacet minut při 90 °C.

Podáváme nejlépe k rybám či drůbeži s rýží.

Staroanglické zázvorové pivo

Potřebujeme

  • 30 g čerstvého zázvorového oddenku
  • 500 g jemného krystalového cukru
  • 5 l horké vody
  • 2 citrony
  • sušené pivní kvasnice

Jak na to

  • Čerstvý zázvor oloupeme, velkým nožem naplocho jej na prkénku rozdrtíme a vložíme do velké mísy.
  • Zasypeme odváženým cukrem a zalijeme pěti litry vroucí vody. Nakonec přilijeme šťávu ze dvou citronů.
  • Sušené pivní kvasnice v hrníčku zalijeme vlažnou vodou. Necháme tři až čtyři minuty oživit a vlijeme do zázvorové směsi. Promícháme a necháme 24 hodin stát.
  • Přecedíme do čistých lahví přes plátno a uzavřeme je korkovou zátkou. Nad hladinou musí zůstat nejméně 3 cm volného prostoru na tvořící se oxid uhličitý.

Podáváme dobře vychlazené ve vysokých sklenicích.
 

Pro Receptář speciál Jarmila Teplíková.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: třiplusdevět = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Používám zázvor jednou za dva dny. Často ho přidám i do jídla a vždy dodá jedinečnou chuť. Prostě to jídlo "nakopne". A zázvorový čaj můžu pít pořád. Zázvor lze loupat. obyčejnou čajovou lžičkou. Úžasné! Funguje to !

dotaz

(VWPsQNuH0mEjFm4Umbm~g), 14. 3. 2015, 15:00

Dá se zcezený zázvor a) z vyrobeného sirupu či z připraveného čaje ještě jinak použít? b) jak správně postupovat při skladování zázvoru tzn.mohu ho zamrazit,usušit či naložit do laku? Pokud ano,tak uveďte jakým způsobem.Děkuji.

Jablíčkový čaj se zázvorem.

(VWPsQNus7.AkQNs6JyvjFo), 25. 1. 2014, 17:11

Právě piju a je opravdu vynikající! Do kastrůlku s horkou vodou jsem hodila jedno neoloupané na kostičky nakrájené jablko, pár hřebíčků, špetku skořice, nechala povařit a nakonec přidala tři plátky zázvoru a šťávu z půlky citronu. Nechala odstát. S medem to nemá chybu!!! Doufám, že mi to pomůže na nachlazení i posílení imunity.

Dělám to jinak

(Jolana), 25. 10. 2012, 09:48

kg zázvoru, 2 l vody a 2 kg cukru, vařím 3 x 15 min po dobu 3 dnů. Potom horké přecedím, vařící leju do malých petek , uzavřu a šťávu používám jako sirup a zázvor používám jako sladkost nebo vyrábím výtečný zázvorový salámek.

RE: Dobra rada

(VWPsQNuAc8AkQNs6JyvjFo), 10. 4. 2013, 16:30

Moc díky za dobrou radu.Zítra už budu cedit a stáčet do lahví.Je to fakt moc dobré.Určitě pošlu dál.

Proslazovaný zázvor (recept ze Středního východu)

(VWPsQNuz0erxRYSSVvdjcKf7VvcjKnagc7P~QkR6Kvm.h74Vl), 1. 9. 2012, 14:02

Dobrý den.
Tento recept je mi velmi sympatický, jen mi chybí udání váhového množství zpracovávaného zázvoru.
Spočítala jsem si, že na 1 litr tekutiny je v celku potřeba cca 650g cukru.
Děkuji za odpověď.

RE: Proslazovaný zázvor (recept ze Středního východu)

(VWPsQNuz0erxRYSSVvdjcKf7VvcjKnagc7P~QkR6Kvm.h74Vl), 1. 9. 2012, 14:29

Chybička se vloudila, toho cukru asi 1 kg, že? Zapomněla jsem dopočítat dny od čtvrtého do sedmého. :-(

zázvor

(38AkQMQbWgqv5f4uK7N_), 20. 4. 2012, 15:32

Dobrý den. Na zázvor nedám dopustit. Nepěstuji ho, ale dá se běžně koupit. Jím ho syrový, nakrájený na kousky vedle třeba rajčete, nebo mrkve. Ke každé snídani k housce se šunkou, nebo jen k namazenému krajíci. Jak jsem řekla - nedám na něj dopustit. Hana

RE: zázvor

(VWPsQNuNW7PaQkR_67a-QNs6JyvjFo), 22. 8. 2012, 20:39

K zázvoru ještě řadím cibuli,česnek a křen.To jsou pro mě životabudiče.

RE: zázvor

(karel), 19. 1. 2015, 17:57

A co okolí, po takové trojkombinaci?

(Petr), 14. 8. 2008, 10:52

S pomocí zázvoru dokážu ve zdraví přečkat různá chřipková a virózová období. Preventivně si vařím z nastrouhaného nebo jen na plátky nakrájeného čerstvého kousku oddenku čaj, který ochutím pomerančem a osladím medem. Případně si plátky přidám do černého, zeleného či jiného čaje. Doporučuju. Oddenek běžně koupím v zelenině, hlavně u Vietnamců.

RE:

(karel), 19. 1. 2015, 18:01

Také to tak dělám.

RE:

(karel), 19. 1. 2015, 18:06

Ale moc mi to nepomáhá.

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2017 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS