28. 11. 2009

Zdravá a chutná pohanka: recepty a pěstování

Pohanka je znovu objevovanou potravinou, která v kuchyni našich babiček byla docela běžná. Je chutná i zdravá, poskytuje užitečné a zdraví prospěšné látky v té nejlepší formě. Hodí se k přípravě polévek, kaší, pomazánek, rizot, lívanců, jako příloha. A můžete ji i snadno pěstovat.

Pohanka jedlá (Fagopyrum esculentum) je až metr vysoká vzpřímená jednoletá rostlina. Nepatří botanicky mezi obiloviny, ale je spřízněna se šťovíkem a s rebarborou. Pochází pravděpodobně z Číny. Dnes se ve velkém rozsahu pěstuje v USA, v Kanadě, ve Francii, v Rusku i na Ukrajině, kde je jako „greška“ velice oblíbená. Když pohankou obohatíme i svoji kuchyni, rozhodně neprohloupíme!

pohanka

Všestranně užitečná rostlina

Pohanka je odedávna pěstována pro plody, nutričně cenné,  tmavohnědé trojboké nažky. Po opražení mají jemně oříškovou chuť. Růžové květy jsou uspořádány do hroznovitých květenství a poskytují bohatou pastvu včelám. Med z pohankových květů je tmavý a má zvláštní nezaměnitelnou chuť.

 

Pohanka pro zdravé cévy

i

Pohanková mouka neobsahuje lepek a proto vhodnou surovinou pro bezlepkovou dietu.

Nať i nažky obsahují rutin, který je nezbytný pro stavbu cévních a žilních stěn, udržuje jejich pružnost a snižuje vysoký krevní tlak.

Plody dále obsahují sacharidy, bílkoviny, zdraví prospěšné tuky, vlákninu, vitaminy skupiny B, velké množství vápníku, draslíku a fosforu. Jsou nutričně velmi hodnotné a zároveň dietní.

Jak pěstovat pohanku?

  • Vysévá se přímo na záhon v dubnu a v květnu.
  • Je velmi nenáročná. Půdy jí svědčí chudé s nízkým obsahem živin.
  • Nenapadají ji choroby ani škůdci.

 

Sklizeň

Nažky dozrávají postupně, na sklonku léta. Sklízíme je ručně a uložíme je v chladu a v suchu. Jejich tvrdé a lesklé osemení je třeba před využitím oloupat. Pohanka se proto v obchodech prodává i již loupaná.

Pohanku můžeme semlít na zdravou mouku, kterou však musíme přesít. Je výtečná například na přípravu palačinek, nebo jako přísada k běžnému pečení, na vdolky, chléb...

pohanka

Základní úprava pohanky

i

Před kuchyňskou úpravou pohanku pražíme, aby ztratila trpkost a získala jemnou oříškovou chuť.

Potřebujeme 

  • 200 g pohanky
  • 5 lžic másla nebo oleje
  • 600 ml vody
  • sůl

Jak na to

  1. Na rozpuštěném tuku za stálého míchání rychle opražíme pohanku.
  2. Když mírně ztmavne, přidáme vodu se špetkou soli. Nádobu přikryjeme pokličkou a vaříme na mírném ohni asi čtvrt hodiny.
  3. Hrnec odkryjeme a necháme odpařit přebytečnou tekutinu. Semena obyčejně jemně popraskají a mírně nabobtnají.

Takto připravená pohanka je skvělou přílohou i základem karbanátků, sladkých i slaných nákypů, lze s ní zahustit polévky.

 

Pohankové palačinky

Potřebujeme 

  • 250 g pohankové mouky
  • 600 ml vody nebo mléka
  • špetku soli
  • 1 vejce
  • (případně špetka jedlé sody pro nadýchané těsto)

Jak na to 

  • Z uvedených surovin metlou vypracujeme řidší palačinkové těsto a necháme je dvacet minut odpočinout.
  • Teflonovou pánev jemně potřeme kvalitním olejem a vlijeme odměřené množství těsta. Palačinky smažíme po obou stranách.
  • Ještě teplé je potíráme zavařeninou, případně je posypeme nasekanými ořechy, plníme tvarohem, případně i slanými náplněmi, sýrem, nebo špenátem.

Pro Receptář speciál Jarmila Teplíková.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: čtyřiplusčtyři = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

pohanka

(), 27. 5. 2013, 17:32

dekuji za recept na palacinky. Jsou vyborne!

můžu samou pohanku jíst jako dietu?

(), 12. 3. 2012, 15:19

může se jíst pohanka,i přicukrovce?

dotaz

(), 15. 1. 2012, 13:09

Dobrý den,kde mohu pohankovou mouku koupit?

RE: dotaz

(Mariánka), 28. 5. 2013, 08:46

Bývá ve zdravých výživách, bipopotravinách, sámoškách co maj i regál s celozrnejma moukama...

pestovanie pohánky

(), 15. 4. 2011, 11:00

dobrý deň,
zaujímalo by ma kde sa dá kúpiť pohánka na zasiatie,
máme dostatok priestoru a chcel by som vyskúšať zasiať nejakú vzorku a zoznámiť sa s touto rastlinou. Pretože lúpaná pohánka asi nebude vhodná na siatie.

Zdravá a chutná pohanka

(), 26. 5. 2010, 13:37

Ďakujem za veľmi poučný príspevok, oceňujem hlavne prípravu pohanky a recepty z nej. Doteraz som nevedela, ako ju upravovať. Nedávno som uvarila pohankové rizoto - namiesto ryže som použila pohanku. Odporúčam.

jandaradek@seznam.cz

(), 11. 4. 2010, 21:27

VAŘIT POHANKU JE PŘÍMO HŘÍCH. TO PAK RUTINU MOC NEZŮSTANE. DOPORUČUJI ODMĚŘENOU POHANKU NĚKOLIKRÁT PROPLÁCHNOUT STUDENOU VODOU, PAK JI ZALÍT ČISTOU VODOU TAK ABY BYLA POKRYTÁ A NECHAT CCA PŮL NEBO HODINU STÁT A PAK VE STEJNÉ VODĚ JEN TROCHU PŘISOLIT A RYCHLE UVÉST DO VARU. TO PROTO, ŽE RUTIN SE DO NÍ UŽ VYLUHUJE. ZABALIT DO UTĚRKY A NECHAT DOJÍT V TEPLE (NEJLÉPE V PEŘINÁČI) CCA 15 - 30 MINUT. A MÁTE JISTOTU, ŽE RUTIN, KVŮLI KTERÉMU VĚTŠINOU POHANKU JÍME, ZŮSTANE ZACHOVÁN. VODOU ŠETŘTE, ABY JSTE NEMĚLI Z POHANKY, CHCETE-LI JI JAKO PŘÍLOHU, KAŠI. LÁMANKU PŘIPRAVUJTE STEJNÝM ZPŮSOBEM. POZOR, LÁMANKA VŽDY MÁ KAŠOVITOU KONZISTENCI.

marie miczkova@mmvýzkum.cz

(), 28. 11. 2009, 23:40

výborné recepty, vyzkouším

(), 14. 3. 2009, 11:57

PŘI NÁKUPU POZOR NA TMAVĚ ZBARVENOU POHANKU. TA JE LOUPANÁ ZA HORKA A TÍM JE VELKÁ ČÁST RUTINU ZNIČENA. VYBÍREJTE POHANKU SVĚTLOU, TA JE LOUPANÁ MECHANICKY A RUTIN ZŮSTÁVÁ UCHOVÁN.

(), 14. 3. 2009, 11:54

VAŘIT POHANKU JE PŘÍMO HŘÍCH. TO PAK RUTINU MOC NEZŮSTANE. DOPORUČUJI ODMĚŘENOU POHANKU NĚKOLIKRÁT PROPLÁCHNOUT STUDENOU VODOU, PAK JI ZALÍT ČISTOU VODOU TAK ABY BYLA POKRYTÁ A NECHAT CCA PŮL NEBO HODINU STÁT A PAK VE STEJNÉ VODĚ JEN TROCHU PŘISOLIT A RYCHLE UVÉST DO VARU. TO PROTO, ŽE RUTIN SE DO NÍ UŽ VYLUHUJE. ZABALIT DO UTĚRKY A NECHAT DOJÍT V TEPLE (NEJLÉPE V PEŘINÁČI) CCA 15 - 30 MINUT. A MÁTE JISTOTU, ŽE RUTIN, KVŮLI KTERÉMU VĚTŠINOU POHANKU JÍME, ZŮSTANE ZACHOVÁN. VODOU ŠETŘTE, ABY JSTE NEMĚLI Z POHANKY, CHCETE-LI JI JAKO PŘÍLOHU, KAŠI. LÁMANKU PŘIPRAVUJTE STEJNÝM ZPŮSOBEM. POZOR, LÁMANKA VŽDY MÁ KAŠOVITOU KONZISTENCI.


Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

Portál provozuje Tarsago | © 2014 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS