Kozlíček polníček se používá podobně jako hlávkový salát. Má křehké zelené listy a velmi dobře odolává mrazu, takže se dá průběžně sklízet prakticky celou zimu. Obvykle jej vyséváme v druhé polovině sezony pro pozdní sklizeň, kdy už je čerstvé listové zeleniny málo.

Výsev a pěstování

Polníček pěstujeme na slunném záhonu s propustnou půdou, vyhnojenou organickým hnojivem. Pokud budeme vysévat polníček od začátku do poloviny jara, pak koncem léta a nakonec ještě v polovině podzimu, máme zaručenou sklizeň čerstvých listů po celý rok. Pokud chceme polníček jen na zimu, vysejeme ho koncem léta nebo na podzim. Za obzvlášť nepříjemné zimy je dobré ho chránit sklem nebo netkanou textilií, aby zbytečně netrpěl nízkými teplotami.

  • Vyséváme do rýh 1 cm hluboko, s rozestupy mezi řádky 25 cm.
  • Vzrostlé sazeničky vyjednotíme na 15 cm od sebe.
  • Během několika prvních týdnů po výsevu půdu dobře zaléváme a často okopáváme, abychom minimalizovali výskyt plevelů.
  • Za velmi chladného počasí polníček zakryjeme, aby se nezastavil jeho růst.

Sklizeň polníčku

Polníček lze sklízet, jakmile mu naroste zhruba čtvrtý pár listů. Můžeme použít celou rostlinu, když odřízneme kořínky, nebo otrhávat jen největší lístky a nechat ji dál růst. Polníček je však krátkověká plodina, takže je nejlepší, sklidit ho co nejdřív.

Polníček pro imunitu, krvetvorbu i proti stresu

Polníček obsahuje velké množství vitaminu C (více než citron!) a také vitaminů A a E a betakarotenu. Z minerálních látek je výrazně zastoupeno železo, ale i hořčík, draslík, vápník a kyselina listová (důležitá v těhotenství). Díky obsahu vitaminů je polníček vhodný pro posílení imunity, jeho požívání podporuje krvetvorbu a aktivuje látkovou přeměnu v buňkách. Pomáhá také zvyšovat odolnost proti stresu, zlepšuje soustředění i výkonnost a celkově posiluje duševní vitalitu.

Použití polníčku v kuchyni

Polníček ideálním způsobem nahradí hlávkový salát, když právě není salátová sezona. Roste těsně u země, a tak má často lístečky zašpiněné od bahna či od písku, proto potřebuje před konzumací důkladně omýt. Do zelených či míchaných salátů používáme celé lístky. Vynikající zálivku na polníček vyrobíme z oleje, hořčice, octa nebo citronové šťávy, trochu ji přisolíme, opepříme a přisladíme cukrem nebo medem.
Kozlíček polníček se dá upravovat i jako špenát a lahodně chutná v omáčkách na těstoviny a v restovaných zeleninových směsích.

Teplý bramborový salát s polníčkem

  • 750 g vařených brambor
  • 250 g polníčku
  • 3 lžíce oleje
  • 100 g slaniny
  • 200 ml hovězího vývaru
  • 2 cibule
  • 2 lžíce octa
  • 1 lžička worcesterské omáčky
  • pažitku, mletý pepř a sůl

Jak na to?

  • Brambory uvaříme, oloupeme a nakrájíme na plátky.
  • Připravíme si marinádu: do vroucího hovězího vývaru přidáme po lžících olej, drobně nakrájenou cibulku, sůl, pepř, ocet a worcester.
  • Do marinády dáme brambory a pokrájenou pažitku. Necháme chvíli stát.
  • Přidáme jemně pokrájený polníček a salát lehce promícháme.
  • Nakonec přidáme pokrájenou rozškvařenou slaninu.
  • Salát podáváme mírně teplý jako přílohu k masu či vejcím.