Jak to bylo pohádko? Zabloudilo kuřátko... Dětskou říkanku možná znáte, malý opeřenec hledal cestu domů a radu hledal u různých druhů obilí. Obilniny patří do čeledi lipnicovité (Poaceae) a jsou pěstované především pro svá semena (obilky, zrna). Mají obrovský význam ve výživě, celosvětový podíl obilnin v lidské stravě se odhaduje na 60-70%. Poznáte výživnou pšenici, odolné žito, cennými látkami nadupaný oves nebo méně známý ječmen? Historie i současnost kulturních obilnin je více než zajímavá.

Povězte mi bílé ovsy

Oves setý (Avena sativa) je na poli nejsnáze rozpoznatelný. Jeho obilky nejsou uloženy v klasech, jako je tomu u ostatních druhů obilnin, jeho květenstvím se nazývá lata. Roste jednotlivě, má přímá, hladká a poměrně mohutná stébla. Seje se brzy na jaře, není náročný na teplo a prospívají mu jarní deště. Roste velice rychle a při hustém výsevu prakticky vystíní nechtěný plevel. Je to jeden z nejpoužívanějších typů krmiva pro koně (tzv. obrok), ale je favoritem i v lidské výživě. Jeho obilky obsahují velké množství bílkovin, vlákniny, vitamínů a minerálů, je proto jedničkou ve zdravém stravování. Lze ho pořídit v mnoha variantách, od syrových ovesných vloček, přes mouku až po celé obilky, které můžete zpracovat podobně jako rýži. Velmi pozitivní je vliv konzumace ovsa na krevní tlak, snižuje i hladinu cholesterolu v krvi. Zajímá vás příběh ovsa?

Ječmen syčí mezi vousy

Mezi nejstarší zemědělské plodiny patří ječmen setý (Hordeum vulgare). Poznávacím znamením této plodiny jsou výrazně dlouhé pichlavé osiny (až 5 cm), které obklopují celý klas. Přestože většina produkce ječmene je určena ke krmným účelům, jeho nejznámějším využitím je výroba sladu k přípravě piva. Na trhu jsou k dostání též ječné kroupy a krupky, slouží jako přísada do polévek nebo při přípravě příloh. Z ječmene se připravuje také melta, náhražka kávy. Hitem potravinových doplňků je mladý ječmen, zelený prášek připravený usušením a rozdrcením mladých rostlinek. Co všechno obsahuje osení ječmene a jak působí na zdraví?

Děkuji ti, žitné pole

Na první pohled je žito seté (Secale cereale) velmi podobné ječmenu. Jednotlivé klásky na klasu však rostou jednotlivě a jsou plošně přimáčknuté, klas je tedy jako celek zploštělý, osiny jsou kratší (2-3 cm). Žito slouží ve formě žitné mouky k výrobě chleba a dalších druhů pečiva, přidává se do melty, vyrábí se z něj některé druhy alkoholu. Jedná se například o whisky, která je ale připravovaná i z jiných druhů obilnin, například ječmene nebo kukuřice. Starší český název žita – rež dal vzniknout názvu pálenky – režná. Jak si připravit žitný chléb z kvásku?

Ptej se pšenic, vzpomenou si

Rozpoznat na poli pšenici (Triticum) je docela snadné. Květenství tvoří čtyřhranný klas, nenese téměř žádné osiny. Zároveň je to jedna z nejrozšířenějších obilnin, takže ji na polích potkáte poměrně často. Její pěstování však není tak snadné, je náročná na optimální teplotu i vláhu, má zvýšenou potřebu živin a je náročná na předplodinu (u nás je za nejlepší považována vojtěška). Přesto se její světová produkce se pohybuje kolem 670 milionů tun v mnoha různých odrůdách. Využívá se hlavně k výrobě mouky a pečiva, ale také třeba k produkci pšeničného piva. Jak je to s genetickou výbavou pšenice? Jaký je rozdíl mezi špaldou a semolinou? Chcete se o pšenici dozvědět více?