Zraje sladká, léčivá arónie: Jak ji pěstovat, sklízet, využít na sirup či víno?
7. 9. 2016

Zraje sladká, léčivá arónie: Jak ji pěstovat, sklízet, využít na sirup či víno?  

Arónie je pohledný a nenáročný keř, jehož plody obsahují spoustu cenných látek, posilují imunitu, pomáhají při arteroskleróze.  Můžete z nich připravit sirup, víno, marmeládu...

aronieJméno temnoplodec vystihuje podobu plodů – malviček – nadmíru zajímavého keře až stromu. Mnohem známější je ale pod názvem arónie, pocházejícího z latinského Aronia melanocarpa. Lidově je také nazýván černým jeřábem, kterému je svým plodenstvím opravdu podobný. Jeho květenství jsou bílá, listy se na podzim zbarvují do oranžovorudého odstínu. Jedná se tedy o okrasnou a velmi užitečnou dřevinu zároveň. Podzim je čas sklízení plodů a pokud arónii na zahradě ještě nemáte, je také nejvhodnější čas k její výsadbě.

Aronie pro zdravé cévy, odolnost a sílu

  • i

    Zdravotní význam má i arónie zavařovaná. Ale ještě přínosnější jsou  plody čerstvé. Rozmačkané s trochou medu, nebo zjemněné kysanou smetanou budou pochoutkou i lékem v jednom.

    Plody arónie mají blahodárný vliv na krevní oběh, snižují hladinu cholesterolu v krvi i krevní tlak. Doporučují se proto při arteroskleróze.
  • Prospěšné jsou dokonce i při cukrovce – obsahují totiž přírodní sorbit, sladidlo vhodné i pro diabetiky.
  • Komplex účinných látek také podporuje imunitní systém a celkově posiluje organismus.
  • Cenný je nejen obsah vitamínů, ale také bioflavonooidů, rutinu pro pevné cévy, který se z plodů i extrahuje pro výrobu léčiv, a dále železa, jódu, fluoru, manganu a dalších mikroelementů, nezbytných pro pevné zdraví a vitalitu.

Pochoutka pro lidi i ptáky

aronieVýhodou při sklizni a zpracování plodů je jejich velká trvanlivost.  Na stromě je můžete ponechat téměř do prvních mrazíků, i když sklízet je lze i mnohem dříve, v průběhu září. Měly by však být dokonale vyzrálé a sladké. Po sklizni vydrží plody v dobrém stavu i dva měsíce, pokud je uschováte na chladném místě.

Plody arónie velmi chutnají i ptákům. Pokud chcete nějaké také pro sebe, mnohdy je třeba obalit větve s dozrávajícími plody záclonou či netkanou bílou textilií, případně hustou sítí. Dílek úrody si však opeřenci také zaslouží…

Pěstování

aronieArónie je velmi nenáročná na půdu, stačí jí pouze slunné místo. Jako okrasné se pěstují tři druhy, z hlediska užitkovosti a léčivé hodnoty plodů je nejvhodnější právě Aronia melanocarpa.

  • Dorůstá obvykle kolem 2m.
  • Zastřihovat nepotřebuje, na koncích větviček naopak rodí nejvíce plodů. A plodná bývá až neuvěřitelně. Pěkný kompaktní tvar si ostatně drží i bez úprav, pročež se hodí i do volně rostoucích živých plotů.
  • Vhodný termín k výsadbě je v průběhu října až do poloviny listopadu.

 

Sirup z arónie

Tepelná úprava sice nezničí veškeré cenné látky, ale řadu z nich ano. Proto je dobré alespoň část úrody zpracovat za studena.

  • 2 l plodů arónie
  • 80 g kyseliny citronové
  • asi 2 až 3 kg cukru

Postup

  1. Do čtyřlitrové sklenice vložíme otrhané a umyté plody arónie
  2. Přidáme potravinářskou kyselinu citronovou a zalijeme vodou až po hrdlo.
  3. Za 32 až 36 hodin zcedíme a plody lehce zmáčkneme. Získáme tak silně zabarvenou šťávu.
  4. Na každý litr šťávy přidáme 1 kg cukru a zastudena občas mícháme, až se cukr zcela rozpustí – což se stane přibližně po 2 až 3 hodinách. Poté sirup slijeme do láhví.

aroniové víno

Víno z arónie

Na 1 l šťávy:

  • 450 g cukru
  • kvasinkovou kulturu
  • špetku živné soli

Postup

  1. Plody rozemeleme, vylisujeme a necháme odkalit.
  2. Na litr šťávy přidáme 450 g cukru, zákvas čisté kvasinkové kultury a 0,16 g živné soli.
  3. Kvašení vína je bouřlivé a probíhá při teplotě 20 °C.
  4. Nakonec víno podle chuti přisladíme.

 

Aróniový kompot dušený v troubě

Potřebujeme

  • 450 g cukru na 1 kg plodů

Postup

  1. Omyté plody promícháme s cukrem, pak v troubě pod pokličkou dusíme, dokud směs nepustí šťávu.
  2. Měkké plody lžící vybereme a nasypeme do sklenic.
  3. Nakonec je polijeme pěnou z převařené šťávy.

 

 

Autor Jana Bucharová.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: čtyřimínusdva = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

Lunární kalendář

Řez ovocných dřevin - jak a kdy prořezávat

Orchideje - Jak úspěšně pěstovat doma i venku

Bylinková zahrádka - vypěstujte si koření nebo lék

Domácí chléb - od přípravy kvásku po chlebový dort

Pergoly - inspirace, postupy a fotogalerie

Grilování - recepty, tipy a triky na letní grilování

Eknihy - ke stažení zdarma o zahradě a domově

Recepty na vánoční cukroví - to nejlepší cukroví podle našich receptů

Portál provozuje Tarsago | © 2016 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS