Zimní zahrada nenabízí posezení v teple, ale za slunného počasí láká k procházkám a alespoň krátkému odpočinku na čerstvém vzduchu. V teplém kabátě si i na sněhové podušce můžete s potěšením vychutnat kávu, zatímco pozorujete zábavné divadlo, jež poskytují ptáčci na krmítku.

Jinak je zahrada tichá, ale i v zimě může být tak krásná, až se tají dech. O poutavou podívanou se postarají například kultivary lísky či vrby s ozdobě kroucenými větvemi.

Pohlazení trávou

Stříhat odkvětlá květenství okrasných travin již na podzim je nevhodné, protože byť jsou již uschlá, chrání citlivý střed rostliny. Odstraňují se teprve, když na jaře počnou rašit nové listy. Ovšem stříhat uschlá květenství by byla také velká škoda z estetického hlediska. Zdobí zahradu na podzim i po celou zimu. Jsou krásné za každého počasí, a pokud je pokryje jinovatka, pohled na ně je vskutku kouzelný.

Kavyl třtinovitý (Stipa arundinacea) a skalník rozprostřený (Cotoneaster horizontalis) tvoří půvabnou, jemně barevnou i krásně vytvarovanou kompozici po celý rok. Jsou dobře zvoleným podrostem břízek.

Velkorysé kompozice okrasných travin, doplněné vytrvalými aromatickými rostlinami, jako je svatolína, tvoří krásný lem cestičky i v zimě. Čas na sestříhnutí přijde pro traviny i bylinky až na jaře.

Zahrada s magickou atmosférou

Kovové loubí a napajedlo pro ptáky upoutá nejen v létě, ale i v zimě, když zahradu pokryje bělostný sníh nebo námraza. Podobné význačné prvky dodají zahradě v době menší pestrosti atmosféru. Napajedlo ptačím cvrkotem ožije až v létě, v zimě bude živo naopak na ptačím krmítku, které by nemělo chybět na žádné zahradě.

Vzdušná treláž zvyšuje členitost zahrady a dodává jí na zajímavosti. V létě poskytne oporu popínavým letničkám, v zimě je ozdobou sama o sobě. Na zimní zahradě vytváří hru slunce a stínů, průhledy pak lákají k objevování další části zahrady.

Jehličnany kralují

Dekorativní jehličnany rozmanitých tvarů a textur v poutavých seskupení vhodně doplňují zahradu i v létě, v zimě jsou však přímo neocenitelné. A i v tomto období dobře působí kombinace s listnáči – všechny totiž neopadaly. Uschlé listí na stříhaném živém plotě z buku plní svou estetickou funkci ještě dlouho poté, co ztratí letní barvu.

Zahrada, v níž jsou velkou měrou zastoupeny stálezelené dřeviny neztratí na kráse ani v zimě.