Tajemství pravého pařeniště: časná úroda křehké zeleniny
9. 3. 2017

Tajemství pravého pařeniště: časná úroda křehké zeleniny

Nízký rám z prken a cihel a na něm okno – pařeniště je nenápadným, avšak šikovným pomocníkem. Tajemství pěstitelských úspěchů, křehké zeleniny a bujných sazeniček, se skrývá v zemi pod ním.

Jednoduchý kryt z polykarbonátu nebo fólie, položený na záhon, na jaře pomáhá. Půda se pod ním prohřeje mnohem rychleji, než okolní nechráněná, a také tak rychle nevysychá. Ale pravé pařeniště je vytápěné i odspodu, a to poctivým hnojem. Vhodný je hnůj koňský, ovčí, kozí. Méně již kravský, který nedovede vytvořit tak vysokou teplotu.

Pařeniště může být pohlednou součástí zahrady

Přírodní vytápění

Pod pravým pařeništěm je třeba vykopat jámu nejméně půl metru hlubokou. Do ní naskládáte silnou vrstvu hnoje a udusáte ji. Nad ní musí zbýt ještě 20 cm prostor pro zeminu. Hnůj slouží k vytápění, rostliny v něm ale nemohou přímo kořenit – jejich kořeny by spálil. Jako prvotřídní hnojivo poslouží až příští rok, poté, co dozraje.

  • Čerstvý hnůj lze promíchat s trochou suchého listí. Ve vzdušné kupce vedle pařeniště by měl začít produkovat teplo, a to je ta pravá chvíle jej položit na dno pařeniště a mírně udusat. Pokud již vychladnul, lze jej „oživit“ prolitím horkou vodou, případně posypáním páleným vápnem.
  • Méně účinnou, ale přesto hřející náhradou za hnůj může být i ještě nedozrálý kompost či jakýkoli jiný organický materiál, například sláma a první tráva, která se rovněž prolije horkou vodou a posype vápnem.
  • Na vyhřívací vrstvu nasypte přibližně 20 cm silnou vrstvu kvalitní prosáté zeminy, pařeniště zavřete a přikryjte rohožemi. Za několik dní bude zemina prohřátá.

 

Ideální je, pokud se okno pařeniště mírně sklání k jihu a pařeniště umístíte na stanovišti chráněném před větrem.

Poslouží i to nejobyčejnější pařeniště

Ve dne horko, v noci zima

Přes den, za slunečného počasí, může teplota v pařeništi stoupnout příliš – proto je důležité větrání. V noci se může naopak silně ochladit i mrznout. Večer je proto třeba okna pařeniště zavřít a celé jej přikrýt slaměnou rohoží, nebo i starým kobercem či dekou. Z boku jej můžete obložit slámou či listím.

Pěstování v pařeništi

  • V pařeništi můžete již v průběhu března rychlit ředkvičky, rané saláty, jarní cibulku, otužilé bylinky, (například roketu a naťovou petržel). Lze zde také předpěstovávat sazenice zeleniny i okrasných rostlin.
  • Po sklizni ředkviček lze v pařeništi pěstovat okurky
  • Po sklizni okurek lze uvolněné místo osít opět ředkvičkami, salátem, kolicí nebo kedlubnami.
  • Pařeniště zajistí časnější sklizeň na jaře, ale také prodlouží sklizeň podzimní – umožní i rostlinám z pozdních výsevů, například brokolici, stihnout vyzrát. Zelenina pěstovaná pod sklem je také jemnější a křehčí.

Autor Jana Bucharová.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: dvamínusjedna = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Pařeniště

(VWPsQNuEVvbjcnb7VWPjEp~6Kx), 19. 3. 2017, 09:32

Děkuji za pěkný článek. My jsme si nedávno koupili menší zahradní pařeniště za pár korun z těchto stránek http://i-market.cz/2433-pareniste a nemůžeme si ho vynachválit. Hlavně na pěstování salátu teď na jaře je perfektní.

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2017 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS