Co se týče pěstování zeleniny v zimních měsících, je nabídka nesrovnatelně menší, než ve zbylých částech roku. Tradičně zahrádkáři pěstují tzv. mrazuvzdorné zeleniny. Ty už většinou bývají počátkem zimy vyzrálé, ale jsou natolik otužilé, že je můžeme sklízet průběžně. Výhodou je, že nemusíme řešit jejich skladování a máme tak stále k dispozici čerstvé vitamíny.

K nejčastěji pěstovaným zeleninám, které je možné sklízet v průběhu zimy, u nás patří pór, kadeřavá kapusta a růžičková kapusta. Pochopitelně, že vždy je vhodné zvolit odrůdy, které zimní podmínky snášejí nejlépe. Pokud není promrzlá půda, můžeme během zimy sklízet i hlízy topinambur.

Ochrana zeleniny před velkými mrazy

Univerzální návod, jak pěstovat v zimních měsících zeleninu, neexistuje. Velmi záleží na konkrétní lokalitě. Důležitá je nejen nadmořská výška, ale i další faktory. Problematicky rostliny prosperují v tzv. mrazových kotlinách, nepříjemné bývá také působení větrů. Proto bychom vždy měli zvážit konkrétní podmínky a podle toho volit, co budeme pěstovat. Ale několik fíglů nám pěstování v zimních měsících může usnadnit.

Před chladem či sněhem nám zeleninu pomohou ochránit netkané textilie či speciální fólie. Při výběru se musíme zaměřit na takové, které nezničí první větší mráz. Vhodné je, pokud pod ně dáme dostatečně pevnou konstrukci. Nebudou tedy ležet přímo na zelenině. Zároveň však musíme počítat s tím, že při zvýšení teplot je třeba rostliny odkrýt. Trvalé uzavření ve foliovém krytu by mohlo být problematické. S výhodou můžeme využít vyřazená skleněná okna jako kryt menších pařenišť.

Ani nevytápěný skleník nemusí zahálet

K využití pro zimní pěstování zeleniny se hodí i nevytápěné skleníky. Teplota v nich je přece jen vyšší, než na venkovních záhonech. Pokud se nám podaří najít vhodné odrůdy otužilé zeleniny, můžeme si průběžně pochutnávat na překvapivě širokém množství druhů zeleniny.

Nejspíš nebude sklizeň tak bohatá, jako v klasické sezóně, ale i snítka čerstvého kopru může být příjemným zpestřením našeho zimního kulinaření. Dařit se bude i některým druhům salátu či cibule. Teplotu ve skleníku můžeme zvýšit i generacemi prověřeným způsobem – přidáním vrstvy čerstvého hnoje pod horní vrstvu zeminy. Teplo a vláhu v půdě pomůže také udržet dostatečně velká vrstva mulče ze slámy.