Unikátní látky mohou vyžadovat zvláštní péči. Jemné spodní prádlo, vlněné svetry, hedvábné halenky nebo dětské oblečení je nejlépe prát právě v ruce. Zachová si tak svoji barvu a tvar. Jak na to?

1) Naplňte vanu, umyvadlo nebo jinou nádobu vodou

Teplotu vody zvolte podle informací na štítku. Pokud tam doporučená teplota chybí, zvolte studenou až vlažnou. Přidejte lžičku pracího prostředku a ten nechte zcela rozpustit.

2) Ponořit a namočit

Prádlo ponořte do vody a nechte ho nasáknout. Jemnými pohyby přejíždějte skrz pěnu. Vyvarujte se drhnutí nebo kroucení, které by mohlo látku napnout nebo poškodit. Pěnu zapracovávejte do oděvu a zase ji vytlačujte.

3) Opláchnout a opakovat

Vypusťte dřez nebo vanu a naplňte ji studenou vodou pro oplachování. Oděvy máchejte tak dlouho, než bude odstraněno veškeré mýdlo. Přičichněte k oděvu, zda cítíte svěžest. Pokud ne, praní zopakujte.

4) Kouzlo se sodou

Bílé prádlo jako košile, ručníky, ale i spodní prádlo je dobré vybělit. Nejlepším prostředkem, který používaly i naše babičky, je obyčejná jedlá soda. Před samotným praním nasypte polévkovou lžící jedlé sody a jednu lžíci saponátu do hrnce s vodou a přiveďte k varu. Do vody pak vložte vše, co chcete vybělit. Prádlo tam nechte tak dlouho, dokud voda nezchladne. Po této „předpírce" můžete prádlo již normálně vyprat. (Zdroj: prosvet.cz)

5) Kouzlo sušení

Každý miluje voňavé prádlo. Aby nebylo cítit zatuchlinou, je nutné, aby kvalitně uschlo. Jemně vytlačte přebytečnou vodu. Neždímejte násilím, mohlo by dojít k poškození vláken látky. Na rovný povrch položte suchou osušku, která nepouští žmolky. Vypraný oděv rozprostřete na ručník, ten smotejte a vytlačte přebytečnou vodu. Pokud nemáte stojan na sušení prádla, položte na rovnou zem ručníky a na ně vyložte vyprané prádlo. Je však nutné, aby se pravidelně otáčelo a vlhké ručníky se vyměnily. Pokud máte zahradu, bílé prádlo můžete nechat ještě vybělit na sluníčku. (Zdroj: www.bhg.com)