Pálení ovoce, jak správně připravit kvas
8. 7. 2014

Pálení ovoce, jak správně připravit kvas

Pálení ovocných kvasů patří v Česku k tradičním způsobům zpracování ovoce. Zejména na Moravě najdete téměř v každé vesnici pěstitelskou pálenici, která má napilno hlavně na podzim, ale často i během léta.

Příjemnou vesnickou pálenici jsme našli v Nedakonicích nedaleko Uherského Hradiště.

Místní palírník Josef Chmela prozrazuje: „Čím rychlejší je pálení, tím méně kvalitní pálenku z ovoce získáte. Proces pálení musí být pozvolný, pomalý a nepřerušovaný, odpařování i chlazení mají probíhat stejnoměrně. Přílišným přitápěním proces pálení nikdy nezrychluji.“

budoucí slivovice

Pálenice v Nedakonicích patří k těm menším. Provozuje ji jedna z kunovických firem a o údržbu se stará zdejší Svaz zahrádkářů. Zákazníci si ovocný kvas připravují doma. „Dobrý kvas je základ,“ tvrdí Josef Chmela. „Bez něho nikdy nezískáte kvalitní pálenku. Radí:

Meruňky jsou jiné než švestky

  • Dejte vždy zvlášť meruňky a zvlášť švestky, případně jiné plody. Jedině tak bude mít výsledná pálenka správné aroma.
  • Meruňka je letní ovoce, které obsahuje málo lihového cukru, a proto k němu můžete cukr přidat. Zvýšíte tím nejen obsah cukru, ale i lihu. Je však třeba přidat cukr dříve, než ovoce začne kvasit. Po zkvašení se totiž cukr do ovoce už nevstřebá a ovocná šťáva se připálí v kotli. A to je katastrofa, něco podobného totiž nelze vůbec pít.

Jedině zralé a zdravé ovoce 

  • Ovoce, které připravujete do kvasu, musí být naprosto zralé. Bez plísně a hniloby. Hnilobnými procesy se snižuje obsah využitelných cukrů a nepříjemná chuť navíc přejde do destilátu. Stejně tak vám neposlouží ani ovoce, které ještě nestačilo uzrát. Má v sobě mnoho kyselin a málo cukru.
  • Ovoce dávejte do kvasu vždy bez stopek a bez listů. Zelené části rostliny totiž vyluhují látky, které lihovině dodávají velmi nepříjemnou, téměř palčivou chuť.

meruňky

Pomalu, ale jistě

  • Dbejte, aby kvašení probíhalo pomalu a při nižších teplotách.
  • Letní ovoce (třešně, meruňky) kvasí rychleji a je proto jejich kvas pečlivě hlídejte. Zoctovatění kvasu zabráňte omezením přístupu vzduchu. Na povrchu kvasu se obvykle tvoří tzv. „koláč“ nebo „deka“. Vzniká vynášením uvolněných látek k povrchu kysličníkem uhličitým, který se tvoří při procesu kvašení. Pro majitele kvasu má koláč pozitivní význam. Právě on totiž přístup vzduchu znesnadňuje.
  • Nikdy se však oschlý nebo nahnilý koláč nesmí do kvasu po ukončení kvašení propadnout. Jakmile začne kvas vřít, je třeba ho pravidelně, alespoň každý druhý den, míchat.
  • Šťávu pravidelně měřte cukroměrem. Jeho stupnice udává koncentraci vodných roztoků sacharózy a pálí se od čtyř stupňů do nuly. Jakmile jsou hodnoty vyšší, kvas není na pálení vhodný. Hodnoty z malého vzorku vám změří přímo v pálenicích. 

Kvas se v pálenici nejprve lije do nálevek a odtud už putuje přímo do surovinových kotlů. „Lajtru“, jak se říká prvnímu produktu z kvasu, který se potom dále pálí, musí být nejméně dvacet litrů. Lihoměr zachycuje, kolik stupňů lajtr má a vypálený produkt se potom dále vypouští do destilačních kotlů. Vše musí být těsně uzavřené. Kotle, do nichž lajtr dojde, mají obrácené dno, které musí být po vypálení pokryté zbytkem z alkoholu (ovocnou vodou). Jinak by došlo ke znehodnocení kotlů.

přepálené ovoce chutná nejlépe

V dobré sezoně se v malé palírně vypálí více než deset tisíc absolutních litrů alkoholu. Proces pálení trvá 3–4 hodiny. Jakmile se vypálí jeden kotel, zůstává v něm ovocná odpadní voda, která je už pro pálenku nevhodná. Před každým dalším pálením se proto vypouští ven.

„Není-li kvas dobře vykvašený, chytí často tzv. druhý var,“ doplňuje palírník Josef Chmela. „Zoctovatí, napálí se méně a navíc vám teče kalná pálenka. Kvašení by mělo ideálně probíhat 6–8 týdnů, záleží na venkovní teplotě.

Pálí se z třešní, višní, meruněk, mirabelek, jablek, hrušek, švestek a dalšího ovoce, údajně nejlepší je prý pálenka z oskeruší.

„Pokud vím, bývalo zvykem, že než šli lidé ráno do pole, dali si velkou štamprličku pálenky a večer před spaním zase,“ směje se Josef Chmela. „A podívejte se, jak byli zdraví. Dobrá a správně dávkovaná pálenka totiž nejen chutná, ale je i nad všechny doktory!“

(aš), foto Shutterstock a D. Hájková

Pro Receptář.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: osmplustři = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

kvas z rynglí

(Zdenka), 13. 8. 2015, 13:23

Prosím o radu, jak postupovat při přípravě kvasu ze zelených rynglí - medovek. Mám jich 1 strom, dělám to poprvé a nechci to pokazit.

Kvas ze zavařenin

(), 25. 4. 2015, 14:35

Můžu použít starší ovocné zavařeniny na kvas
Jak je to se zavařenými starými nakládačkami? můžu je také použít

RE: Kvas ze zavařenin

(), 11. 3. 2016, 22:57

nakládačky v žádném případe uplně by se to tím zkazilo ovocné nic lepšího není ale nakládacky jsou kyselé

piko

(), 4. 12. 2014, 01:46

zahrada

Pálenka Z dýně

(), 17. 11. 2014, 16:21

Dobrý den,chtěl jsem se zeptat jestli někdo neví jak dlouho by měli kvasit dýně.Asi před týdnem jsem dal kvasit 50-ti litrový sud. Dýni jsem nastrouhal a přidal 4 kg cukru rozmíchaného ve vodě.mám to ve sklepě. za odpověď děěkuji.

sliz v kvasu

(), 20. 9. 2014, 10:02

Potřebuji radu.Poprvé v životě se mi v kvasu vytvořil sliz,díky němu nejde změřit zbytkový cukr.Na chuti si myslím že je to hotové,ale pění to tak hodně,že vypálit to nepůjde.Má někdo zkušenosti s tímto problémem?Děkuji za pomoc.

Jeřabinka - přidat cukr?

(), 1. 9. 2014, 19:54

Dobrý den,
o víkendu jsem připravil kvas z černých jeřabin, jeřabiny byly zralé, obral jsem je od šťopek, namačkal a uložil do barelu 50l.
známý mi dnes ale říkal, že pokud tam nepřidám cukr s vodou, že to nebude kvasit, odhadem na 40 l jeřabin cca 20 l vody s 5 kg cukru.
nejsem si vůbec jistý, jestli to mám udělat, mám obavy, abych neudělal něco špatně, děkuji za radu

kvas z jablek

(), 15. 11. 2013, 00:56

Zdravim, mam na Vas dotaz. 2 tydny mam nastrouhane jablka v 50l sudu utesnene a dane bulkatko. Cele 2 tydny to bulkalo az ted posledni 4 dny to prestalo bulkat. Teplota stala 18-20C. U spodu je videt tak 10 cm kvasu zbytek becky namlete jabka a nahore se udelala deka. Co to znamena? Nebo co dal? Porad te prosim. Dekuji Ales.

Kalvados

(), 17. 10. 2013, 15:23

Dobrý den,
chtěla bych zkusit udělat kvas z jablečného moštu. Chci naplnit moštem 50l plastové sudy. Mohl byste mi napsat, jak poznat, že je kvas hotový, co všechno mám do kvasu přidat a na co si dát při výrobě pozor? Děkuji, N.

Palič

(), 12. 3. 2013, 12:31

pálil sem švestky a zdá se mi to kyselé cukernatost 9 alkohol 50 nevím jak je to možné ,poradte

zbyly kvas

(), 18. 12. 2012, 18:26

Zdravim, dnes jsem palil a zbyl me vrchni kolac, ktery jsem do kvasu nemichal a ted nevim co snim. Muzu jej hodit do kompostu?

RE: zbyly kvas

(), 18. 12. 2012, 21:09

Zdravím, nevidím důvod, proč ne, možná, že né na jedno místo MFJ

kvas

(), 12. 12. 2012, 09:57

Vyrobil jsem kvas z břečky z jablek, ale zatím mi nezačal vůbec reagovat. Čím by to mohlo být? Může někdo poradit. Postupoval jsme stejným způsobem již několikrát a zatím se kvas pokaždé povedl.

RE: kvas

(), 12. 12. 2012, 16:40

Zdravím, nepíšete jak dlouho kvas máte, předpokládám, že jste to přikryl, nejlépe polystyrénem, neprůsvitnou folií, hlavně je důležitá teplota okolo 20°C, snad jste tam nedal hodně cukru, taky mám kvas 6 měsíců v 15°C a má to 2.5 cukru, chce to trpělivost MFJ

trnkovice

(), 27. 11. 2012, 22:49

Neporadí mi nějaký chytrý kmet jak postupovat před vypálením trnek, jaký je postup ( povařit, odpeckovat, poměr cukru apod. ) děkuji nerad bych to pokazil, díky. možno i na email.

RE: trnkovice

(), 28. 11. 2012, 21:19

Zdravím, je to jednoduchý, trnky co nejzralejší obrat od listí a stopek, pokud jsou příliž znečištěné lehce oprat, nasypat do min.100litrového dřevěného, nebo umělýho sudu, uložit do místnosti 15-20°, lehce překrýt, polystyren, deka, igelit, sledovat, po měsíci změřit cukr, žádné vaření a odpeckování, žádný cukr, ať slouží na zdraví MFJ

Kalvádos

(), 17. 11. 2012, 08:34

Dobrý den udělal jsem si ještě kromě švestek teď kalvádos z 200 Kg jablek dal jsem to do dvou sudu po 100Kg lehce prosipal cukrem a zatesnil a vyvedl hadičku do skleničky s vodou a nechám to 4 týdny a pak pjdu cukroměrem změřit hodnoty postupuju správně ? Děkuji za odpověd

RE: Ananas

(), 1. 10. 2014, 13:27

Dobry den, je možné pálit z ananasu? Jaká je príprava? Dékuji za odpovéd. M

RE: Kalvádos

(caco), 30. 3. 2013, 14:13

kalvados to bude ked to budeš páliť z jablčného vína a nie kvasu z jablk. to je jablkovica.
jablka sa nastrúhajú ,vylisujú.pridajú kvasinky a prípadne trochu cukru a nechá sa to vykvasiť ako víno a potom páliť.skvelá výťažnosť ,nič neprihorí, a pálenka vynikajúca

RE: Kalvádos

(), 17. 11. 2012, 09:27

Zdravím, kalvádos bude, až to vypálíte, ještě je potřeba zajistit stálou teplotu 15-20°, kvašení sledujte podle bublání ve sklenici. Přeji úspěch a na zdraví MFJ

RE: Kalvádos

(), 17. 11. 2012, 19:58

Dobrý den naplnil jsem 2 sto kilové sudy ve stejný den a ten jeden my buble asi 4 x víc než ten druhý čím to je ? sladší jabka ? a Stálou teplotu mám 16stupnu děkuji

RE: Kalvádos

(), 17. 11. 2012, 20:45

Zdravím, rozdíl cukru v ovoci je i ze stejného stromu rozdílný, na jižní straně je ovoce sladší, u různých odrůd je to samozřejmé, také jste určitě neodhadl množství cukru v jednotlivých bečkách,dejte tomu čas. MFJ

RE: Kalvádos

(), 18. 11. 2012, 11:25

Ještě bych se rád zeptal z jakých důvodu se ze švestek vypálí více slyvovice než z jablek když v jablkách je o mnohem více štávy ? Je to tim že švestky maj v sobě mnohem více cukru ? A když třeba po 4 týdnech přestane bublat tak pak ještě zhruba týden a je to připravené na pálení ? švestky se prej mužou nechat pul roku tomu se prý nic nestane ale s jablkama a hruškama se musí prý opatrně je to pravda ? Děkuji za odpovědi..

RE: Kalvádos

(), 18. 11. 2012, 14:33

Zdravím, určitě je to přírodním cukrem ve slívě,právě proto slivovice,jablka a hrušky je něco jiného, traduje se, že trnky nepřekvasí, ale půl roku snad ne, ovšem proč riskovat, zvláště v dnešní době, domácí je domácí MFJ

Břečka

(), 12. 11. 2012, 18:00

Dobrý den přece se vás jenom ještě zeptám je to týden co jsem kvas promchal mýchačkou a rád bych změřil všechny sudy cukroměrem ale mám to furt ve stavu jak sem to promýchal tudiž hustá dužinatá štáva a je to moc hustý na cukroměr na jednom sudu koukám že už je nahoře centimetr čistý šťávy takže budu muset počkat no ..

RE: Břečka

(), 12. 11. 2012, 18:45

Zdravím, když to budete pořád míchat, tak se slivovice nedočkáte, posílám svoji vychytávku na kontrolní měření kvasu. Trubku z novoduru provrtat, trojkou vrtákem, opatrně zatlačit do kvasu, počkat, až se zaplní šťávou a změřit. Snad to dobře dopadne MFJ

RE: Břečka

(), 12. 11. 2012, 18:45

Zdravím, když to budete pořád míchat, tak se slivovice nedočkáte, posílám svoji vychytávku na kontrolní měření kvasu. Trubku z novoduru provrtat, trojkou vrtákem, opatrně zatlačit do kvasu, počkat, až se zaplní šťávou a změřit. Snad to dobře dopadne MFJ

RE: Břečka

(Vilda), 12. 11. 2012, 18:35

Tomu zamíchání nějak nerozumím. Alkoholové kvašení má probíhat bez přístupu vzduchu. Koláč, který se z ovoce na povrchu vytvoří, právě brání přístupu vzduchu, díky tomu mohou kvasinky pod ním v klidu přeměňovat cukry v alkohol. Někdo dokonce používá kvasný uzávěr, tedy špunt s trubičkou a vodou, kterou probublává z nádoby hromadící se oxid uhličitý, aniž by dovnitř cokoliv z okolí proniklo. (Naopak ocet vzniká za přístupu vzduchu k vykvašenému alkoholu.) Máte-li známé v palírně, určitě se s ními poraďte. Je normální nosit vzorky odborníkům a radit se, jestli už, nebo ještě ne.

RE: Břečka

(), 13. 11. 2012, 08:14

Zdravím, s pálením většinou kalvádosu mám zkušenosti už skoro 50 roků, svého času jsme dělali i víno z rybízu, které kvasí za pomoci kvasné zátky, u ovocného kvasu stačí překrýt igelitem, stáhnout gumou a několikrát propíchnout špendlíkem, já to zaklopím čistým polystyrenem, lehce zatížím, někdy se posypal povrch kvasu otrubama.V každém případě se kvas musí hlídat a měřit MFJ

Opatrně s cukrem

(), 12. 11. 2012, 11:33

Dobrý den, pane Křemečku a Juráni, sleduji se zájmem debatu začínajícího a zkušeného paliče. Ale chybí mi v ní důležité připomenutí, že přidávat cukr do kvasu nejenže není nutné, ale že to je jen náhražka za dostatečnou zralost a kvalitu ovoce. Jakýsi doping pěstitelského pálení (podle zákona o lihu nedovolený).

RE: Opatrně s cukrem

(), 12. 11. 2012, 17:29

Zdravím, bohužel, někdy je cukernatost ovoce velmi špatná, takže trochu cukru, aby to začalo kvasit neuškodí. Nejsem zkušený palič, ale pouze majitel zahrady, takže vím, že nejlépe je ovoce zazimovat do sklenic a zašpuntovat. Možná je to protizákonné, ale co je to proti metylalkoholu, okeně, nemrznoucí směsi, zvláště když pálím jen pro vlastní potřebu, takže nemusím ani kolkovat. Takže na zdraví MFJ

RE: Opatrně s cukrem

(), 12. 11. 2012, 16:37

Dobrý den, pálím letos poprvé a proto sem udělal asi chybu v tom cukru příště se zaměřim na zralost ovoce a tutiž nebudu prosypávat cukrem...Děkuji

Cukr v kvasu

(), 11. 11. 2012, 13:34

Dobrý den chci se zeptat, před týdnem sem si měřil švestkový kvas naměřl jsem 6.8 % cukr tak sem to promýchal míchačkou a přikryl a ted jsem to měřil znova a naměřil jsem 7 % Neuděla jsem něco špatně ? neoctovatí mi to nebo něco takovýho ? Bojim se oto dalo mě to hodně práce děkuji za odpověd

RE: Cukr v kvasu

(Honza), 21. 2. 2014, 23:49

Neudělal jste nic špatně, jenom se rozmíchal cukr který ještě nebyl prokvašený.

RE: Cukr v kvasu

(), 11. 11. 2012, 14:46

Zdravím, po 8 týdnech kvašení, že by měl kvas 7% je divné, předpokládám, že jste to nepřehnal s cukrem. Skutečně bude nejlepší, když donesete vzorek do palírny, na zasvěcenou kontrolu, byla by škoda zaplatit za pálení špatného kvasu. Přeji zdar MFJ

RE: Cukr v kvasu

(), 11. 11. 2012, 16:21

Cukrem sem to prosypával asi tak co 60 Kg švestek to 1 kilo cukru. a po rozmixování kvasu mi dužina švestek nevyplavala nahoře jak u jednoho ze sudu ale zustala normálně ponořená ve šťávě.. já to budu ale pálit přes známýho který má palirnu tak necu urazit lidi v palírně tím že si tam přijdu jen zkontolovat kvas ale budu muset ..

RE: Cukr v kvasu

(), 11. 11. 2012, 17:19

Zdravím, rád bych se mýlil, ale mám takový dojem, že jste to tím cukrem přehnal a tím pádem jste švestky konzervoval cukrem, tudíž je kvašení zastaveno. Snad by pomohlo, veškerý kvas zředit určitým množstvím převařené vody, ale kolik nevím. Budete muset v palírně požádat o pomoc. Zajímalo by mě jak to dopadlo, děkuji MFJ

RE: Cukr v kvasu

(), 12. 11. 2012, 16:35

Já to prosypával cukkrem protože švestky které jsem trhal nebyly všechny takové jaké by měly být a mám to přikryté výkem a když sme dneska ktomu nahlídl tak ztoho voní uplně ten alcohol uplně mě to zapálilo do očí třeba je chybný cukroměr musim požádat o radu zkušené pny děkuji vám zatim moc :)

Dokvašování

(), 5. 11. 2012, 20:20

Dobrý den, koupil jsem is cukroměr a přemeřil jsem 3 třiceti litrové sudy s švestkovým kvasem staré 2 měsíce a u všech sem naměřil kolem 6.5% ? Co mám dělat když se mi zdá že to už nijak nekvasí ? Mám se snažit zabránit tomu aby to bylo tobře utěsněné a nedostával se dovnitř vzduch nebo to mužu jen tak lehce přikrýt výkem a čekat až to klesne na ty správné 2 procenta ? Narušil jsem tomu vrchní ochranný koláč vadí to ? Děkuji vám moc za rady vše je ve stálé teplotě 16 °C a za 4 týdny se to bude pálit jak udělat aby to kleslo na ty 2% zvětšit teplotu prostředí ? Děkuji..

RE: Dokvašování

(), 5. 11. 2012, 21:13

Zdravím,kvas má být lehce přikrytý, aby se do něj neprášilo, ale nejlepší bude, když donesete vzorek kvasu do pálenice a budete mít odbornou informaci, co s tím MFJ

RE: Dokvašování

(), 6. 11. 2012, 17:03

A když naruším koláč kvasu tím že to promýchým mýchačkou tak tomu nemužu nějak uškodit ? A z octovatět to muže až když klesne cukr pod 2 % ? Děkuji...

RE: Dokvašování

(), 6. 11. 2012, 19:01

Zdravím, před promícháním je třeba sebrat případné plesnivé švestky po vrchu, octovatět to bude až na nuli cukru, promícháním se nic nepokazí, teplotou taky ne. MFJ

Dokvašování

(), 30. 10. 2012, 19:52

Dobrý den, mám v 60 litrovém sudu kvas ze švestek asi 7 týdnu poslední týdny se mi zdá že to přestalo cokoly dělat klesla tam teplota na 10°C tak sem to dal do 16°C a promýchal trochu čistou míchačkou na maltu protože sem si myslel že tma není žádná štáva a ono po 5 centimetrech byla uplná vodobřečka ta ksem to promýchal a pečlivě se postaral oto aby se dovnitř nedostal žádný vzduch pouze aby ven unikal přes hadičku do vody udělal jsem dobře ? Nemoh sem to tím mcháním nějak narušit ? Děkuji za odpověd

RE: Dokvašování

(), 30. 10. 2012, 21:35

Zdravím, když to přestalo bublat, je potřeba změřit cukr, kvašení je u konce, pokud je cukr na dvojce, okamžitě pálit, jinak dojde k octovému kvašení a je po slivovici MFJ

RE: Dokvašování

(), 31. 10. 2012, 10:01

Mám pálení domluvený až za 3 týdny jde nějakým zpusobem zabránit tomu octovému kvašení ? třeba utěsnit aby dovnitř nešel vzduch ? Děkuji za radu

RE: Dokvašování

(), 31. 10. 2012, 13:30

Zdravím, tři týdny je dlouhá doba, záleží na tom kolik je tam cukru, zastavit kvašení by šlo možná přenesením celé bečky do stínu a chladu až mrazu, kvas se prostě musí hlídat. MFJ

Kvas

(), 28. 10. 2012, 10:40

Dobrý den, Mám doma 3 třiceti kilové sudy se švestkamy u prvního se po pár týdnech vrchní svestky schovaly celý do štávy kvasu a na štávě kvasu se udělala plesnivá přikrývka neboli koláč to vypadá dobře ne ? a u ostatních dvou se prostě nece štáva vyšplhat nad švestky a není tam ani žádnej koláč nanich ty poslední byly už v teplotě kolem 12 stupnu tak sem je dam ted do teploty 16 stupnu a uvidíme co my k tomu řeknete ? Udělal sem dobře že sem je dal do většího tepla ? Děkuji moc Pavel

RE: Kvas

(), 28. 10. 2012, 11:35

Zdravím, jsem přesvědčen, že nejlepší na kvašení ovoce je sud od 100litrů, kde dochází k optimálnímu procesu kvašení, v menších nádobách může docházet k tomu, že v každé je proces jiný. V každém případě před pálením odstranit plíseň. Přeju dobrou " kolkovanou "domácí pálenku MFJ

kalvados

(), 2. 9. 2012, 11:23

příprava kvasu z jablek,zda se nastrouhaná jablka ředí vodou a v jakém poměru

RE: kalvados

(Jaro), 2. 9. 2012, 13:23

Kdepak, žádná voda, žádný cukr! Buď břečka čili kaše, tedy co nejjejmněji nastrouhaná a nadrcená jablečná hmota, nebo jen vylisovaný jablečný mošt. Ten zkvasí dřív..

koláč na kvasu

(mato), 8. 10. 2012, 10:45

Mám švestkový kvas. Čtu všude na internetu o odstranění deky před pálením. Ale nevím, jak a kolik toho odstranit. Když do koláče píchnu, tekutina začíná tak po 5 cm. To mám celých 5 cm vyhodit? A jakým způsobem, sběračkou?

RE: koláč na kvasu

(), 8. 10. 2012, 13:38

Zdravím, na každém kvasu se udělá nahoře, něco jako plíseň, kterou je dobré před pálením odstranit, aby to neovlivnilo kvalitu pálenky, stačí rukou sebrat vrchní trnky, opatrně, aby se to nepromíchalo, lépe je více, protože kvalita nade vše MFJ

kvas

(), 29. 8. 2012, 11:39

Dobrý den
Před 14 dny jsem založil svúj první kvas švestky, 200l sud, sklep stálých16°C.
Švestky jsem rozmačkal, druhý den již kvasily , tak jsem to zadělal.Včera
jsem ho rozďál, že to skontroluju zdá se mi , že je suchý, napěněny, strčil jsem tam ruku až po loket a zdá se, že je to stejné až dolů. Mám ho zředit vodou a nebo poradíte něco jiného. Děkuji

Dotaz či rada

(), 13. 8. 2012, 20:30

Loni jsem natrhal jařabiny na kvas prošlé mrazem na stromě,cukernatost 29,celou zimu až dodnes tj.cca 9 měsíců stále kvasí,sice pomalu ale kvasí,cukernatost 15 dá se to nějak urychlit,aby se kvas dal vypálit,co přidat do kvasu? Voní nádherně.

RE: Dotaz či rada

(), 13. 8. 2012, 22:13

Zdravím, zkuste na 50 litrů kvasu přidat kilo cukru, případně ještě víc, promíchat a dát do teplé mistnosti 20°,tím nic nezkazíte, to bude železná jeřabinka MFJ

RE: Dotaz či rada

(), 14. 8. 2012, 10:26

Děkuji za radu.Zdraví Karel

palenka z bananu a melounu

(), 16. 7. 2012, 21:19

prosim o radu jak palit toto ovoce a tip na kvaseni dekuji

Zakonzervování hotového kvasu

(), 18. 4. 2012, 19:30

Zakonzervovaniem dozretého kvasu na pálenie ovocného destilátu predlžíme dobu pred pálením napr., ak nás posunu v pálenici o 10 dní neskôr. Hrozí nám "pokazenie dozretého kvasu" . Tomu zabraníme tak, že (prevalený klobuk) odoberieme a nalejeme štanprlík jedlého oleja, napr. slnečnicového. Rovnomerne rozptýlený olej zabraní už dozretej tekutine ďalšiemu kvaseniu a prístupu vzduchu na dobu neurčitú .
Takto sa dá konzervovať aj čerstvo vylisovaný jablčný či iný ovocný mušt (slnečnicovým olejom), ktorý bez žiadných konzervantov..a škodlivej chémie vydrží aj rok do druhého (nového) muštu..Hadičkou z vrchu nádoby,alebo točkou zo spodu odoberáme potrebné podľa potreby, množstvo tekutiny bez prístupu vzduchu stále čerstvej tekutiny po celý rok..
Tak na zdravie..priatelia v Receptáři

dotaz

(), 29. 2. 2012, 15:27

Kamarád mě přivezl kvas,říká že přemrzl ,je tuhý bez vody a zbytky švestek jsou tuhé jak houžev, prosím dá se s tím něco udělat nebo vylít. Děkuji za odpověď L. Černý

RE: dotaz

(), 29. 2. 2012, 17:58

Zdravím,nechat rozmrznout,pokud není kvas zoctovatělý,změřit cukr,když tam není 0%,tak se dá pálit,pro jistotu dát vzorek kvasu přeměřit v pálenici.Třeba něco nateče MFJ

dotaz

(), 7. 2. 2012, 18:59

Dobrý den,
Chtěl bych se zeptat jestli na jablkovici stačí jablka na hrubo nastrouhat,nebo musí být jablka rozemleté na kaši.Předem děkuji za odpověď. Smutný V.

RE: dotaz

(), 7. 2. 2012, 19:12

Zdravím samozásobitele kvalitní pálenky,jablka na kalvádos je potřeba opláchnout,odstranit stopky a hnilobu,čím budou jemnější nadrcená,tím rychleji vykvasí,hlavně promíchat a popřípadě přidat cukr,tož na zdraví MFJ

Trnkovice

(), 25. 1. 2012, 00:22

Prosím o recept na přípravu kvasu z planých trnek - poměr voda-trnky-cukr. Díky.

RE: Trnkovice

(), 25. 1. 2012, 13:09

Zdravím,už ani nevím jak planušky chutnají,ale proč né,nechat přezrát planušky-voda-cukr,je těžko určit,to si musíte zvolit sám,nic nepokazíte v nejhorším případě tím budete mazat kolena,ale v kažrém případě doneste vzorek kvasu do palírny na kontrolu,až napálíte ta k se ozvěte MFJ

slivovice

(), 21. 1. 2012, 15:42

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, pokud sem kvas slivovice nechal venku na mrazu a kvašení v podstatě již na svém počátku bylo zastaveno, lze li teď pokud kvas přemístím do tepla jej vůbec použít na destilaci pálenky?
děkuji

RE: slivovice

(), 21. 1. 2012, 17:26

Zdravím všechny fajnšmekry,slivovice se dá vypálit jenom z kvalitních přezrálých trnek očištěných od stopek a listí,to ostatní je kalvádos,hruškovica,meruňkovica,vínovica apd.Pálit se dá ze všeho v čem je cukr,dokonce i z kukuřice.Kvas i v umělých bečkách musí být ve stálé teplotě 15 st.Do každého kvasu můžeme přidat cukr,na 100lt 1kg krystalu rozvrstvíme,později hlavně u jablek promícháme,sledujeme hladinu cukru,pod 2%-ihned pálit.Pokud zavařenina kvasí je možno ji pálit,o dýních jsem ještě neslyšel,tam bude problém s jádry.Dobře ošetřovaný kvas nemůže splesnivět,pokud se tak stane,je nutné to zhora odstranit,raděj více.Každá vypálená kořalka musí min.14dnů,přikrytá plátynkem vyvětrat.Pálenka,která se nedá ani prodat,ani pít řiťu,se maže na bolavé kolena.Já piju pouze Valašský penicilín,tož na zdraví MFJ

RE: slivovice

(), 18. 6. 2012, 15:09

Mojmíre, to o těch 14 dnech není až taková pravda. Velkým hitem se stalo "staření" kořalky v ultrazvukových přístrojích, ale po několika pokusech jsem to vzdal s tím, že výsledek není úměrný vynaložené práci. Pak mi někdo poradil, abych si za 100 koupil vzduchovací motorek do akvárka, hadičku, kámen, a tím nechat 24 hod probublat 5l demižónek čersvě vypálené kořalky. Jelikož jsem jeden z těch, co by si pro hubu udělal první-poslední, celý experiment jsem uskutečnil. Nad výsledkem jsem žasnul nejen já, ale i staří mazáci v palírně i ti, co pálí doma.

cukr

(), 9. 11. 2011, 08:38

Dobry den. Jak se spravne do kvasu z jablek pridava cukr? Mam ho rozvarit ve vode nebo ho staci jen rozmychat v lazne vode?a kolik vody na 1 kg cukru by melo byt? delam letos kvas poprve:)

RE: cukr

(Jaro), 4. 9. 2012, 19:04

Správně se cukr do ovocného kvasu přidávat nemá. Vyzrálé ovoce má cukru dost. S cukrem je pálenky sice o něco víc, ale horší, poněkud lihové.

dýně

(), 25. 10. 2011, 07:45

Dobrý den, neslyšel jste někdo, že by se k pálení dal připravit kvas z dýně, příp. z dýně a dalšího ovoce? Já o tom nikdy a nikde neslyšel a tak nevím, zda by to bylo reálné. Děkuji za odpověď

RE: dýně

(), 18. 6. 2012, 15:15

Z dýně nevím, ale z dýňových kompotů ano. Sousedka šla do domova důchodců a měla snad 500 lahví zavařenin od dýňového kompotu až po rosol z ostružin, a tak mi své poklady před odjezdem věnovala. Dalo to studování, než jsme vykoumali jak to "rozjet", upravit aby se to překvasilo, ale výsledek stál za to, i když ovoce bylo velice různorodé.

ZÁPACH MERUŇKOVICE

(VAŠEK), 18. 10. 2011, 08:08

VYPÁLIL JSEM MERUŇKY, ALE JE Z NICH CÍTIT ZÁPACH HNILOBY. NEJSPÍŠ JSME MÁLO ODEBRALI VRCHNÍ NAHNILOU VRSTVU A SMÍCHALA SE S DOBRÝM KVASEM. DÁ SE NĚJAKÝM ZPŮSOBEM ZBAVIT ZÁPACHU?DÍKY

slíva

(), 10. 8. 2011, 14:14

Mám strom slív, jaká je z nich pálenka. Není to klasická švestka.

(), 13. 2. 2009, 13:04

Chtěla bych se poradit,zda mám kvas vylít či z něj něco ještě může být.Mám plastový barel 120l,téměř plný a je hodně cítit octem.Jak bych mohla zjistit zda z toho něco může být,či je to určeno k vylití

(), 7. 1. 2009, 22:32

Málo se ví že přizkašování ovoce se mohou uplatnit speciální druhy kvasinek.Dále jsou k dostání enzimy které vám odstraní s pálenky nepříjemné chutě a pachy.Už jsem dokázal s pálenky na vylití udělat pitnou.Paní Dano,každou pálenku je potřeba nechat vyvětrat,a marun'kovici doporučuji naředit na 48 %.Skuste na malém množství a dejte vědět 604621018.

(), 3. 10. 2008, 11:11

Vážení, múžete mi prosím poradit, jak vypálit slivovici ze zavařeného ovoce.Kolik je čeho potřeba a jak postupovat. Velice moc děkuji za brzkou odpověď nebo odkaz, kam se obrátit o radu.Zdravím.

(), 20. 9. 2008, 17:05

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, kolik u Vás stojí 1l-kalvádosu.Kolik je potřeba kilogramů jablek na jeden litr, čekací doba je u Vás? děkuji

(), 23. 8. 2008, 21:20

Mám dotaz,po vypálení meruněk, nechávají se láhve otevřené k vyvětrání ? Děkuji Dana

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

Lunární kalendář

Řez ovocných dřevin - jak a kdy prořezávat

Orchideje - Jak úspěšně pěstovat doma i venku

Bylinková zahrádka - vypěstujte si koření nebo lék

Domácí chléb - od přípravy kvásku po chlebový dort

Pergoly - inspirace, postupy a fotogalerie

Grilování - recepty, tipy a triky na letní grilování

Eknihy - ke stažení zdarma o zahradě a domově

Recepty na vánoční cukroví - to nejlepší cukroví podle našich receptů

Portál provozuje Tarsago | © 2016 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS