S nákupem vína se pojí velké množství předsudků. Ale dívat se na ty, kteří si do košíku dají například třílitrové balení vína v papírové krabici, přes prsty, nemusí být vždy ten správný přístup. Ona totiž ani ta nejluxusněji vypadající lahev nezaručí kvalitu, často to bývá dokonce naopak. Totéž platí mimochodem i o šroubovacích uzávěrech, které jsou u vinařů v poslední době stále populárnější. Vína, která nejsou určena k archivaci, si díky nim totiž udrží stabilní kvalitu.

Samozřejmě skleněný obal místo kartonové krabice sám od sebe napoví o kvalitě obsahu hodně, zdaleka to ale není všechno. Jak se orientovat v široké nabídce bílých, červených i růžových vín? Podívejte se, čemu věnovat pozornost.

Červené, bílé nebo růžové?

Už samotná barva vína dokáže napovědět, jak bude víno chutnat a k jakému pokrmu se bude nejlépe hodit. Červená vína, která obsahují více tříslovin a jsou většinou těžší, navozují vážnější atmosféru a jsou doporučována hlavně k

masitým pokrmům, například ke steakům či k vepřovému. Růžová vína se také vyrábějí z modrých hroznů. Pouze rmut, tedy namleté hrozny, se maceruje kratší dobu, a do vína proto nepřejde tolik tříslovin a barviv ze slupek hroznu jako u červených vín. Díky tomu mají vína, která také označujeme jako rosé, osvěžující chuť a skvěle doplňují zeleninové saláty a pokrmy z ryb. Bílá vína se zase pro svou lehkost a kyselinku skvěle hodí třeba k salátům, bílému masu, mořským plodům nebo k sýrům.

Sladké vs. Suché

Znalci pijí víno výhradně suché a na cokoli dalšího se dívají s despektem. Tak to je jeden ze základních omylů, který „znalce“ odhalí na první pohled. Samozřejmě je důležité rozlišovat, jaký cukr ve víně je. Bohužel sladším vínům zkazili pověst nepoctiví výrobci, kteří se nezdráhali víno doslazovat a dokonce i řepným cukrem. Pochopitelně i různým sladkým patokům v ceně několika korun za litr se je dobré vyhnout. Přesto ale mají sladká vína svoje místo, hodí se k některým pokrmům a někomu prostě více chutnají. Dokonce ani doslazování není úplně zakázané, ale pozor, vždy musí jít o vinný mošt.

Jinak ale o sladkosti vína rozhoduje především zbytkový cukr, tedy cukr, který ve víně zůstane po celém procesu jeho výroby. Podle něj je dělíme na vína suchá (max. 4 gramy/litr), polosuchá (do 12 gramů/litr), polosladká (do 45 gramů/litr) nebo sladká (nad 45 gramů/litr).

Pozor na tradiční mýtus, že pozdní sběr je automaticky sladší: „Pro toho, kdo má rád sladká vína, není pozdní sběr rozhodně zárukou, že si vybere víno s vyšším obsahem zbytkového cukru,“ vyvrací tradiční mýtus sommelier David Král, který stojí za značkou Víno Mikulov Sommelier Club. A upozorňuje, že hrozny vína v kategorii „Pozdní sběr“ mohou mít poměrně malou cukernatost. Příznivcům sladkých chutí doporučuje výběr z cibéb, ledová a slámová vína, pro ty, kteří si hlídají linii naopak ta označená jako kabinetní.

Co prozradí etiketa

  • Údaj o obsahu cukru – raději sušší, nebo sladší? Tuto informaci se vyplatí nepodcenit
  • Označení odrůdy – Pálava, Veltlínské, Rulandské atp. Každá odrůda má své vlastnosti, proto se vyplatí si o ní předem něco zjistit
  • Druh výrobku – tady by mělo určitě padnout slovo víno, jakostní nebo přívlastkové
  • Údaj o barvě vína - vyberte si barvu podle chuti, rozhodně se nevyplatí třeba růžová odsuzovat šmahem
  • Ročník sklizně – víno je jedna z těch věcí, mohou s věkem získávat na kvalitě
  • Uvedení provenience – označuje zemi, odkud víno pochází
  • Identifikace původu vína – dozvíte se název vinařské oblasti, podoblasti, obce a vinařské tratě
  • Číslo výrobní šarže – každá šarže má své číslo.
  • Údaj o obsahu alkoholu – díky tomuto údaji poznáte, jak silné víno bude.
  • Evidenční číslo jakosti – informace o tom, že víno zatřídila Státní zemědělská a potravinářská inspekce
  • Název stáčírny – většinou i s adresou
  • Údaj o obsahu alergenu – nejčastěji najdete siřičitany, které se používají jako konzervanty
  • Objem – víno se většinou prodává v lahvích o objemu 0,75 l, ale na trhu se objevují i lahve menší či větší. Objem sám o sobě nic o kvalitě vína neříká
  • Označení výrobkové řady – některá vinařství nabízejí různé řady svých výrobků, nižší řady jsou obvykle myšlena jako běžná konzumní vína, naopak vyšší se hodí pro archiovaci či speciální příležitosti. Zkuste ochutnat více řad a pak si vyberte tu, která vám nejvíce chutná

A jedna rada na závěr. Existují dobrá a špatná vína, existují vína zkažená. Ale u vína nikdo nemá patent na pravdu. Takže se vždy řiďte především vlastní chutí, víno si pak budete opravdu užívat.