Zavařování

Zavařování, tedy uchování potravin pomocí tepla – sterilací, vzniklo před dvěma stoletími v kuchyni francouzského kuchaře a cukráře Nicollase Aperta. Jak to tak bývá, vynález, tedy plechová konzerva, měl především usnadnit vojákům válčení. Plech posléze nahradilo sklo a s ním sterilace vstoupila
do domácností, kde si získala velkou oblibu.
Přinášíme malé připomenutí historie i základů zavařování.
Ovoce a zeleninu zavařujeme obvykle ve vodní lázni.
Chcete mít doma hliňák švestkových povidel? To je to, oč tu běží!
Dají se hrušková povidla připravit jako švestková? Názory se různí.
Chutné a zdravé výpěstky ze zahrádky mohou zpestřovat jídelníček po celou zimu.
Odjakživa si člověk doma kvasil zelí, aby měl na zimu posilu proti únavě.
Co nespotřebujeme hned, je potřeba uchovat na dobu příští. Nastal čas zavařování.
Nakládání ovoce, zeleniny, bylinek, ryb nebo sýra do octa nebo oleje patří k nejstarším metodám konzervace potravin.
Kvašením nebo sterilováním si můžeme zelí uchovat na celou zimu. Má výbornou, specifickou chuť.
Plody arónie obsahují spoustu cenných látek, které posiluji imunitu, pomáhají při arteroskleróze i diabetu.
Čerstvé houby obohacují náš jídelníček hlavně v létě a na podzim.
Léto nám připravuje různé zážitky. Mezi jinými nabízí plnou náruč plodů všech barev a chutí.
Houby, které si chceme uchovat, nejčastěji sušíme, ale také je často konzervujeme octem, případně solí.
Použijeme-li k zavařování místo cukru med, vylepšíme chuť kompotů, džemů či marmelád.
Archeologické nálezy v kolových stavbách svědčí o tom, že povidla z černých bezinek si vařili již lidé pravěcí.
Kvašené okurky nic nenahradí. Nejen kvůli chuti.
Už se na vás z poličky ve spíži usmívá řada čerstvých kompotů s jahodami? Nebo jste si zavařovat jahody zatím netroufli? Zkuste to.
Portál provozuje Tarsago | © 2017 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS