Plody arónie mají blahodárný vliv na krevní oběh, snižují hladinu cholesterolu v krvi i krevní tlak. Doporučují se proto při arteroskleróze. Komplex účinných látek podporuje imunitní systém a celkově posiluje organismus.

Zdravotní význam má i arónie zavařovaná. Ale ještě přínosnější jsou plody čerstvé. Rozmačkané s trochou medu, nebo zjemněné kysanou smetanou budou pochoutkou i lékem v jednom. Výtečné jsou do smoothie, stačí lžíce plodů a zdravý koktejl pozvednou na přírodní elixír. Rovněž čertvě vymačkaná šťáva je vynikající.

Sklizeň aronie

Výhodou při sklizni a zpracování plodů je jejich velká trvanlivost. Na stromě je můžete ponechat téměř do prvních mrazíků, i když sklízet je lze i mnohem dříve, v průběhu září. Měly by však být dokonale vyzrálé a sladké. Po sklizni vydrží plody v dobrém stavu i dva měsíce, pokud je uschováte na chladném místě.

Plody arónie velmi chutnají i ptákům. Pokud chcete nějaké také pro sebe, mnohdy je třeba obalit větve s dozrávajícími plody záclonou či netkanou bílou textilií, případně hustou sítí. Dílek úrody si však opeřenci také zaslouží…

Víno z arónie

Na 1 l šťávy:

  • 450 g cukru
  • kvasinkovou kulturu
  • špetku živné soli

Postup

  1. Plody rozemeleme, vylisujeme a necháme odkalit.
  2. Na litr šťávy přidáme 450 g cukru, zákvas čisté kvasinkové kultury a 0,16 g živné soli.
  3. Kvašení vína je bouřlivé a probíhá při teplotě 20 °C.
  4. Nakonec víno podle chuti přisladíme.

Sirup z arónie

Tepelná úprava sice nezničí veškeré cenné látky, ale řadu z nich ano. Proto je dobré alespoň část úrody zpracovat za studena.

  1. 2 l plodů arónie
  2. 80 g kyseliny citronové
  3. asi 2 až 3 kg cukru
  4. Do čtyřlitrové sklenice vložíme otrhané a umyté plody arónie
  5. Přidáme potravinářskou kyselinu citronovou a zalijeme vodou až po hrdlo.
  6. Za 32 až 36 hodin zcedíme a plody lehce zmáčkneme. Získáme tak silně zabarvenou šťávu.
  7. Na každý litr šťávy přidáme 1 kg cukru a zastudena občas mícháme, až se cukr zcela rozpustí – což se stane přibližně po 2 až 3 hodinách. Poté sirup slijeme do láhví.

Aróniový kompot dušený v troubě

  • 450 g cukru na 1 kg plodů

Postup

  1. Omyté plody promícháme s cukrem, pak v troubě pod pokličkou dusíme, dokud směs nepustí šťávu.
  2. Měkké plody lžící vybereme a nasypeme do sklenic.
  3. Nakonec je polijeme pěnou z převařené šťávy.

Pěstování aronie

Jméno temnoplodec černoplodý vystihuje podobu plodů – malviček – nadmíru zajímavého keře až stromu. Mnohem známější je ale pod názvem arónie, pocházejícího z latinského Aronia melanocarpa. Lidově je také nazýván černým jeřábem, kterému je svým plodenstvím opravdu podobný. Jeho květenství jsou bílá, listy se na podzim zbarvují do oranžovorudého odstínu. Jedná se tedy o okrasnou a velmi užitečnou dřevinu zároveň.

Pro okrasu se pěstuje více druhů, nejlepší ovoce plodí právě Aronia melanocarpa. Na půdu je nenáročná, dopřejte jí však slunné místo, aby plody pěkně vyzrály. Dorůstá obvykle kolem 2 m. Zastřihovat nepotřebuje, na koncích větviček naopak rodí nejvíce plodů. Pěkný kompaktní tvar si ostatně drží i bez úprav, pročež se hodí i do volně rostoucích živých plotů.