Pro zdravé trávení i pevné nervy

  • Pro regulaci funkce střev: Brambory dodávají tělu různé minerály a stopové prvky, které se do těla vstřebávají přes střevní stěnu. Díky tomu působí na střeva regeneračně.
  • Jak srovnat žaludek: Šťáva ze syrových nastrouhaných brambor dokáže spravit překyselený žaludek díky schopnosti vázat přebytečné kyseliny. Zbaví vás tak nepříjemného pálení žáhy, říhání a nadýmání. Šťáva pomáhá léčit i žaludeční vředy.
  • Na zklidnění psychiky: Brambory zásobují mozek a nervy velkým množstvím živin, které posilují nervovou soustavu. Zásluhu na tom má především kyselina listová a vitaminy skupiny B. Z brambor získává lidský organismus také velké množství vitaminu C.
  • Jak snížit tlak: K vysokému krevnímu tlaku se s přibývajícím věkem postupně dopracuje snad každý druhý. Tlak částečně pomůže snížit odvar z bramborových slupek: V půllitru vody nechte po dobu 15 minut vařit slupky ze čtyř brambor. Tekutinu sceďte a pijte jí denně 1–2 šálky.

Hojivé obklady z brambor

  • Proti bodnutí hmyzem: stačí rozkrojit syrovou bramboru a přidržet ji zhruba 30 minut na postiženém místě.
  • Proti ječnému zrnu: Brambory uvařené ve slupce smíchejte se žloutkem a trochou horkého mléka na kaši. Tu naneste na kousek látky a přiložte asi na 20 minut na víčka zavřených očí. Kúru je dobré opakovat 2–3x denně, dokud příznaky nevymizí.
  • Na svaly i proti kašli: Rozbolavělé ramenní a krční svaly uklidní a uvolní zábal z horkých neloupaných brambor. Rozložte je na pruh látky a ještě zabalte do papíru. Vytvořte z nich váleček velký asi 13x25 cm a brambory uvnitř rozmačkejte. Obklad přiložte na bolestivé místo a nechte působit asi čtvrt hodiny. Opakujte 4–5x denně. Metoda pomáhá i proti kašli, v tomto případě ovšem bramborový zábal přikládáte na průdušky.