Pěstovat voňavé, pohledné bylinky se vyplatí. Poslouží mnoha způsoby – od kořenění jídel, přípravy léčivých čajů a koupelí přes bylinková vína a šťávy až po hojivé masti. Vytvoříte s nimi krásné a příjemné zákoutí zahrady, daří se jim ale i na kuchyňském parapetu, kde budou vždy při ruce.

Kouzelná bylinková zahrádka

Čím lepší podmínky bylinkám jim poskytnete, tím budou košatější a voňavější:

  • Většina z nich potřebuje co nejvíce slunce – vyberte proto místo, na které paprsky dopadají co nejdéle.
  • Polostín svědčí pouze vlhkomilné mátě, snese jej i petržel či kerblík.
  • Místo by mělo být chráněné před větrem.
  • Většina bylinek potřebuje propustnou půdu.
  • Těžké jílovité půdy provzdušní písek a kompost, písčité půdě zase kompost pomůže udržet vlhkost a dodá jí živiny.
  • V případě těžkých půd napomůže vyvýšený záhon či drenáž ze stružek a odvodných trubek.

Tip: Bylinkám se dobře daří i na skalce, nebo na „bylinkovém šneku“ – skalce šité na míru bylinkám. Spirála z kamenů vyplněná zeminou poskytne sušší místo na vrcholu a vlhčí v dolní části.

Bylinkový parapet

Bylinky lze pěstovat i na velmi malém prostoru. Silně aromatické bazalky, kterým vzhledem k jejich teplomilnosti slunné místo za oknem velmi svědčí, navíc odpuzují mouchy a komáry a odradí je tak od návštěvy vašeho bytu. Pozor je třeba dávat na zálivku – bylinky nesnášejí přemokření, ale v malých květináčích brzo trpí suchem. Zálivka by měla být mírná a častá.

Bylinky v kuchyni

Nejzdravější a nejlahodnější jsou bylinky čerstvé, proto je přidávejte především do salátů a do teplých pokrmů až ke konci přípravy.

  • Bazalka je výtečná v rajčatovém salátu, k italským těstovinám i k pokrmům z hub.
  • Rozmarýna, levandule, šalvěj či tymián se používají na ochucení drůbeže a ryb.
  • Šalvěj, meduňka a máta zpestří i tvarohové pomazánky.
  • Máta je výborná nejen k tradičnímu okurkovému salátu, ale i k salátu ovocnému a sladkým dezertům.
  • Saturejka a yzop se hodí k luštěninám, které navíc díky ní nepůsobí tolik nadýmavě.
  • Estragon se přidává do polévek a pokrmů z ryb.
  • Oregano či čerstvá majoránka zpestří pokrmy z brambor a neobejde se bez nich pizza i mnohé těstoviny.
  • Listy fenyklu se přidávají do polévek a k dušené zelenině.
  • Myrta či majoránka dodají grilovanému masu příchuť i pokud se jejich větvička pouze položí na oheň.

Pro odpočinek

Bylinky mohou prospívat nejen vnitřně. Pokud dvě hrsti nasekané nati v plátěném sáčku vložíte pod proud vody, snadno si připravíte voňavou koupel dle libosti. Důkladnější přípravou je nálev. Meduňka a levandule mají účinek uklidňující, máta, rozmarýna a oregano prokrvující a osvěžující, šalvěj a heřmánek hojivý a protizánětlivý.