Většina z nás tráví v botách podstatnou část dne. Naše noha bývá mnoho hodin uzavřena v ponožce a navrch ještě v botě. Někdy prodyšné, někdy méně. Mezi prsty na nohou tak vzniká téměř ideální prostředí pro rozvoj mikroorganismů. A ty pak způsobují nepříjemný odér. Hlavně během podzimních a zimních měsíců se tento problém ještě zesiluje.

Za vším hledej pot

Hlavní příčinou nelibé vůně nohou je pot. I bez větší fyzické námahy vypotíme něco před půl litru potu denně. Většina se odpaří, ale ten, který se vytvoří na nohou, to má těžší. V uzavřené botě snadno vzniká vlhké prostředí, které vyhovuje plísním a dalším houbovým chorobám. Ty způsobují nejen svědění a nepříjemný pocit na pokožce, ale také zápach. Jeho dalším zdrojem jsou i bakterie, které se množí a produkují plyny připomínající „vůni“ zrajících sýrů.

Pro ošetření nohou využijte trochu kuchyňské chemie. Vyzkoušejte jedlou sodu, která vytvoří zásadité prostředí. A to plísním, které potřebují naopak kyselé prostředí, opravdu nesvědčí. Část bakterií zase nemá ráda kyselé prostředí, a tak koupel v sodě můžete kombinovat třeba s koupelí v jablečném octu. Pokud je rozředíte vodou, můžete z něj udělat i sprej, kterým vystříkáte boty.

Bylinky zmirňují pocení i desinfikují

Pomoc v boji se zápachem nohou najdete i v zelené lékárně. Z vhodných bylinek se nejčastěji připravuje koupel. Do lavoru, kam se nám pohodlně vejdou obě nohy, dáme teplou (pozor nikoliv vařící) vodu. Do té můžeme přímo naházet bylinky, ale mnohem účinnější je nejprve si vyrobit výluh. Bylinky zalijeme vodou teplou 80 °C a necháme vylouhovat. Pokud jste fanoušky studeného macerování, vydejte se klidně touto cestou. Bylinky dejte do převařené vody o pokojové teplotě a nechte pár dní louhovat. Hotový výluh pak přidejte do lavoru s vodou. Takto se do koupele dostane více účinných látek.

Druhým poměrně častým způsobem, jak bojovat bylinkami se zápachem nohou, jsou čaje. I když bychom i tady měli správně mluvit o výluhu. Jen si ho tentokráte udělejte přece jen trochu slabší než pro zevní použití. Popíjet jej můžete teplý i studený, je to čistě na vás.

Rozmarýn lékařský (Salvia rosmarinus)

Ačkoli tuto bylinku známe hlavně jako koření, je to poměrně cenná léčivka. Pozitivní je, že ji řada z nás má v bylinkové zahrádce, případně v truhlíku na parapetu. Ostatně, nejen jehněčí se bez něj neobejde. Důvod, proč jej tak často používáme v kuchyni je jednoduchý – zlepšuje trávení, napomáhá stabilizaci hladiny žluči, a také zmírňuje nadýmání. Pro nás je ale důležitější, že má mírné antibakteriální i antibiotické účinky a posiluje náš imunitní systém. Kromě toho tato bylina stimuluje krevní oběh, což je prospěšné zejména pro naše nohy. Zkrátka, taková rozmarýnová koupel vám může jen prospět. Nemluvě o tom, že silice obsažené v rozmarýnu také působí relaxačně a zmenšují stres. Takže získáte i aromaterapii jako bonus.

Přeslička rolní (Equisetum arvense)

Ačkoli roste skoro všude a na zahrádkách ji máme za plevel, pokud ji vytrháme, vyhazovat bychom ji neměli. Látky obsažené v přesličce mají údajně protirakovinové účinky, což nedávno zkoumal například rakouský biolog Richard Willfort. Podle něj dlouhodobější užívání přesličky může některé nádory potlačit. Přeslička má velmi silné protizánětlivé účinky, uplatňuje se při zánětech dásní či krku. Dobře funguje proti svědícím vyrážkám kůže, stejně jako zánětu nehtového lůžka, a zmirňuje také vyrážku po holení. Můžete si v ní tak nohy pravidelně koupat. Jednoduchým vylouhováním v alkoholu si vyrobíte účinnou tinkturu. Tu si pak vtírejte po koupeli do osušené kůže na nohou. Zajistíte si tak účinný prostředek proti pocení nohou. Kůru můžete doplnit popíjením čaje z přesličky.

Šalvěj lékařská (Salvia officinalis)

Blízká příbuzná rozmarýnu je jako léčivka mnohem známější. Šalvěj však neodmyslitelně patří i do kuchyně. Dokáže totiž velmi pozitivně působit na trávicí trakt, zklidňuje žaludek a střeva, omezuje nadýmání. Šalvěj je proto vhodné přidat k hůře stravitelným jídlům. V šalvěji lékařské najdeme především vitamín B, salviol, cineol a thujon, stejně jako třísloviny. Je to bylinka poměrně výrazné vůně, což ji přímo předurčuje pro použití při koupelích. A zdaleka se nemusíte omezovat jen na nohy, napomáhá totiž hojení menších ran a oděrek. Navíc pozitivně ovlivňuje nervovou soustavu. Bývá někdy nazývána přírodním antibiotikem, má poměrně silné protizánětlivé účinky a likviduje i bakteriální infekce. Velmi dobře se osvědčila v boji s mykózami a zdaleka ne jen s těmi na nohou.

Dub zimní (Quercus petraea)

Možná vás teď napadne, že dub není tak úplně bylina. To je pravda, zvlášť když nás bude zajímat především jeho kůra. Použít se dá také kůra z jeho blízkého příbuzného, dubu letního, má v sobě ale méně účinných látek. Jde zejména o taniny, které jí propůjčují poměrně silné protizánětlivé a antibakteriální účinky. Z dubové kůry se připravuje především odvar. Ten kromě plísně na nohou dobře účinkuje také na hojení ran, popálenin a používá se také při léčbě křečových žil. Koupel můžete použít nejen na nohy, účinný je také při problémech s hemeroidy. Odvar z dubové kůry je považován za bezpečný i při vnitřním použití, působí při žaludečních i střevních problémech a prospívá také močovým cestám.

Mateřídouška obecná (Thymus serpyllum)

Jak nám latinský název napovídá, je mateřídouška příbuznou tymiánu, a občas za něj může zaskočit i v kuchyni. Naši předci tvrdili, že nejsilnější je mateřídouška, pokud ji sbírá nahá panna, my se ale můžeme spokojit jen se sběrem rozvitých rostlin během slunečního dne. Tahle bylinka je známá svou výraznou příjemnou vůní, v Egyptě se údajně používala také při balzamování. Proto si z ní můžeme vyrobit skvělý přírodní parfém. Ten lze aplikovat nejen na nohy či na vnitřek bot, používá se i na jiné části těla, bývá také součástí ústních vod. Jako parfém můžeme využít rozředěnou tinkturu, kterou si dáme do mechanického rozprašovače. Mateřídouška působí pozitivně při dýchacích problémech, hodí se tedy i během sezóny respiračních onemocnění. Na ošetření nohou se nejčastěji používá právě tinktura, kterou si můžete vtírat do prostoru mezi prsty po koupeli a důkladném osušení. Stejně tak si ale můžete připravit mateřídouškové koupele. I tady – podobně jako u rozmarýnu – získáte bonus v podobě aromaterapie. Mateřídouška totiž působí relaxačně a dokáže zklidnit naši mysl.