Nevýhodou je, že pokožka na obličeji je velmi citlivá. Proto bychom při odstraňování chloupků z této části těla měli používat co nejšetrnější metody. Tradiční způsoby používané na odstraňování nežádoucích chloupků na jiných částech těla se v tomto případě úplně nehodí. Čím tedy nahradit žiletku a holení, horký vosk či vytrhávání pinzetou?

Cukrová pasta na odstraňování chloupků

Traduje se, že následující metodu znali už ve starověkém Egyptě. Výhodou odstraňování chloupků za pomoci cukrové pasty je šetrnost. Hmotou se totiž obalí z velké části pouze samotný chloupek, nikoli pokožka. Cukrová pasta se nanáší ohřátá na tělesnou teplotu, nechá se vychladnout a následně se strhnutím odstraní i s chloupky.

Oproti vosku si poradí i s kratšími chloupky a nehrozí nebezpečí popálení pokožky. Cukrovou pastu je možné koupit již hotovou. Můžete si ji však také připravit s minimálními náklady v domácích podmínkách.

Domácí příprava cukrové pasty

Dokonalá cukrová pasta se vám nemusí povést na první pokus. Potíže mohou vzniknout jak s nedovařením, tak i s převařením hmoty. Je proto vhodné si poznamenat jak celý proces probíhal a příště postupovat obdobně.

Do vyššího hrnce nasypeme 2 hrnky cukru krystal a nalejeme 1/4 hrnku citronové šťávy (ideálně dobře přecezené, popř. můžeme použít kyselinu citronovou) a 1/4 hrnku vody. Vše promícháme a můžeme směs pomalu zahřívat k varu. Když se směs začne vařit, zmírníme teplotu. Směs začne houstnout a tmavnout, výsledná pasta by měla být zlatavá, nikoli hnědá. Proces vaření může trvat 20-30 minut. Důležité je probublávající tekutinu stále míchat. Hotovou pastu nalijeme do širokého plastového kelímku a během používání ji nahříváme ve vodní lázni. Pleť musí být před aplikací zcela suchá. Pastu nanášíme v menších plochách proti směru růstu. K nanášení někdo používá špachtli nebo nůž, ale bez potíží můžeme pastu nanášet i prsty. Strhnutí provádíme v opačném směru než jsme pastu nanášeli, tedy po směru růstu chloupků. Abychom si správné používání pasty natrénovali, je dobré začít na nějaké jiné části těla než na obličeji.

Uchování cukrové pasty

Pastu můžeme krátkodobě skladovat v uzavřené nádobě v chladničce. Proto bývá jednodušší pro případ dalšího užití připravit pastu novou.

Zdroj: Youtube

Zdroj: magazin.biooo.cz, www.aazdravi.cz