Spaní na zádech je zdravé, ale…

Jako prevenci bolestí zad lékaři doporučují spaní na zádech. Jenže právě tato poloha zvyšuje pravděpodobnost chrápání. Proto se lidem, kteří mají s chrápáním potíže doporučuje spát raději na boku. Jenže kdo je zvyklý spát celý život na zádech, mívá se změnou polohy při spánku velké problémy. Zkusí usínat na boku, ale po chvíli se stejně ocitne ve své léty zažité poloze.

Netradiční využití tenisového míčku

Celý princip využití tenisáku spočívá v tom, zabránit chrápající osobě spát na zádech. Na internetu koluje nesčetné množství návodů, jak tenisový míček fixovat na zadní část pyžama či trička a tak znepříjemnit dotyčné osobě spaní na zádech a tím snížit pravděpodobnost chrápání.

Asi nejvíce se osvědčily speciální našité kapsy, do kterých je možné míček vložit. Někdo je šije podél páteře a vkládá míčky třeba tři, jiní je umisťují do bederní oblasti. Kromě míčků se k výplni využívají i trička, kterými se kapsy vycpou. Komu se nechce trávit čas úpravou pyžama, může si dokonce speciálně upravený spací oděv zakoupit. V nabídce jsou nejen trika se speciálními kapsami, ale také míček, připomínající hračku pro psy, který se na zvolené místo připíná podobně, jako když věšíme záclony.

Další možnost představuje magnetická koule nazvaná Whole Nights. Její využití je velmi snadné a není potřeba nic přišívat. Jednu polovinu dáme pod zadní stranu trička a díky magnetu na druhé straně snadno přichytíme druhou polovinu. Výhodou je, že můžeme snadno měnit umístění této koule a používat ji můžeme na různé oděvy. A kdo nechce nic šít ani za pomůcku utrácet, může vzít tenisák, vložit ho pod volnější tričko a omotat provázkem. Našli se i tací, kteří zkoušeli spát s batohem na zádech, ale tahle metoda se nám zdá už poněkud nepohodlná.

Zdroj: Youtube

Není chrápání jako chrápání

Chrápání může mít různé příčiny a ne vždy jej dokážeme odstranit vlastními silami. Zatímco někdy stačí upravit životosprávu (omezit kouření či pití alkoholu), jindy se bez lékařské pomoci neobejdeme. Hlasité chrápání patří k projevům spánková apnoe. V takovém případě je třeba vyhledat lékaře a postupovat podle jeho rad.

Zdroj: www.verywellhealth.com, www.snorelab.com