Cukr, bílý jed?
30. 10. 2017

Cukr, bílý jed?

Že nadměrná konzumace cukru škodí lidskému zdraví, o tom snad nikdo nepochybuje. Cukr je veřejným nepřítelem číslo jedna, démonickým zabijákem a spouštěčem mnoha chorob. Podívejme se ale na téma cukru střízlivým pohledem, ujasněme si základní pojmy a naučme se s cukrem zacházet tak, aby pracoval v náš prospěch.

Cukr není jed, přirozeně se vyskytuje v mateřském mléce nebo v lidské krvi. Je to látka důležitá pro činnost lidského organismu, hladkou práci svalů a je zdrojem energie pro každou buňku našeho těla. Je ovšem spojován s epidemií nadváhy a obezity, které jsou rizikovými faktory mnoha dalších onemocnění. Jak to tedy s cukrem je, potřebujeme ho, nebo je nutné ho zatratit?

Různé podoby cukru a sladidel.

Není cukr jako cukr

Sladká chuť je člověku přirozeně příjemná

Pokud hovoříme o cukru, většina populace má na mysli bílou krystalickou látku, kterou si sypeme do čaje, tedy řepný cukr (sacharózu). Ten patří do velké rodiny sacharidů, které se rozlišují podle složitosti své stavby. Mezi jednoduché cukry patří hroznový cukr (glukóza), ovocný cukr (fruktóza), složitější cukry jsou například mléčný cukr (laktóza), sladový cukr (maltóza), patří sem i škrob.

Sacharidy představují nezbytnou a nezastupitelnou složku naší potravy, měly by představovat přibližně 60 % energetické potřeby člověka. Sacharidy tedy do našeho jídelníčku patří, neměli bychom je opomíjet a zatracovat. Základem zdravého životnímu stylu je pestrá strava, na problémy si zaděláváme, pokud jakoukoli složku konzumujeme jednostranně v nadměrné míře.

Cukr jako lék?

Historie cukru ve stravě není tak dlouhá, jak by se mohla zdát. Do českých zemí se dostal v době Karla IV., byl dovážen spolu s kořením z Orientu a byl považován spíše za lék, určený k zotavení nemocných. Později se sice začal využívat při přípravě jídel, ale byla to pochoutka vzácná a drahá, dostupná jen vyšším vrstvám obyvatel. V bohatých domácnostech se dokonce nacházely malé uzamykatelné skříňky na cukr, minitrezory, které jsou známy ještě ze 17. století.

Méně majetní sladili vesměs přírodními produkty, samozřejmě medem, ale také povidly, ovocem, ovocnými šťávami, sušenými hruškami a mrkví, mízou břízy či javoru. Až během 19. století došlo k nebývalému rozvoji cukrovarnictví v Evropě a řepný cukr se stával běžným sladidlem.

Sladké prodává

U některých jídel nás obsah cukru nepřekvapí

Sladká chuť je člověku přirozeně příjemná, už naši prapředci lovci a sběrači se orientovali při shánění potravy podle chuti. Hořké bylo většinou jedovaté, kyselé nezralé, ale sladká chuť slibovala potravu dobře stravitelnou potravu plnou energie. Také proto ji máme spojenou s dostatkem, hojností a pohodou, a uchylujeme se k ní ve chvílích nejistoty a duševního zmatku.

Problémem ovšem není kousek čokolády, který si dopřejete ve stresové situaci. Cukr se bohužel dostává i do potravin, kde bychom ho vůbec nečekali. Je jasné, že slazené limonády, džusy, sušenky a bonbóny jsou velkým zdrojem cukru. Cukr se však přidává i do mnoha uzenin, paštik, dresingů, hořčic, ovocných variant mléčných výrobků, müsli tyčinek a spousty dalších výrobků. Pozorněte proto čtěte etikety a vyhledávejte potraviny vyráběné bez přidaného cukru.

Cukr se přidává do velkého množství potravin.

Fruktóza není výhra

Nahradit sukr jiným sladidlem není vždy nejlepší volba

Dejte si pozor, abyste se v honbě za zdravým životním stylem neuchýlili k variantě, která je pověstným "z bláta do louže". Výrobci potravin mají vždy na zřeteli především vlastní zisky, spotřebitelovo zdraví jim tolik starostí nedělá.
Jelikož se řepný cukr stal v poslední době strašákem, nahrazuje se v potravinách jinými sladidly, jejichž názvy nejsou konzumentovi tolik známé. Na etikety výrobků se dostávají líbivé nápisy a názvy, propagují použitá přírodní sladidla, výrobky bez chemie a zdravé cukry.

Velmi často se používá například fruktóza. Spotřebitel se raduje, fruktóza je přece ovocný cukr, ten musí být zdravý. Výrobce si mne ruce, fruktózový sirup je levnější než sacharóza. Háček je ovšem v tom, že zatímco většina rozštěpené sacharózy putuje do tkání, kde slouží jako zdroj energie, fruktóza míří do jater, kde se z větší části přemění v různé formy tuku. A takto bychom moli pokračovat nejen o fruktóze, ale i o jiných sladidlech.

Bohužel, zorientovat se v džungli obchodních názvů, nepodlehnout lobby výrobců a nenechat se strhnout záplavou polopravd je čím dál těžší. Přinášíme alespoň několik tipů pro zdravější životní styl.

  • Vyhýbejte se přidanému cukru v potravě.
  • Dávejte přednost přirozeně se vyskytujícím cukrům.
  • Dbejte na dostatečný přísun vlákniny.
  • Nespoléhejte na to, že náhrada sacharózy jinými druhy sladidel je vždy zdravější variantou.

Autor Veronika Zámečníková.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: sedmplusosm = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

cukr, bíly jed

(honza54), 3. 11. 2017, 15:46

lepší cukr v kafi, než 10 hambáčů a 5 litrů koly

RE: cukr, bíly jed

(CenC-Z4UHDEo4YsXVuRjeN4sIexy.YsVVt%), 13. 11. 2017, 20:59

Každému kdo dostane chuť na tu hrůzu s nízvem Coca cola bych dala povinně přečíst to, co se píše zde: Coca Cola - víte, co vůbec pijete?
Zajisté už by každého přešla chuť. My jsme jednou dělali hoku pokus. Na kopci jsme do dolíku postavili lahev coly a do ní hodily kovovou dvoukorunu. Začalo to bublat, šumět a pak dobře desetimetrový gejríz, jako rachejtle. Tak nějak nám to funguje v žaludku. No jak se říká, jaký si to uděláš, takový to máš. V v 1l coly je 100g cukru. Takže 1OOg cukru za 25,-Kč - to je dobrý luxus. V dnešní době je kilo cukru kolem 17,-Kč.

RE: cukr, bíly jed

(CenC-Z4UHDEo4YsXVuRjeN4sIexy.YsVVt%), 13. 11. 2017, 21:02

Všem se omlouvám, když jsem si to po sobě přečetla. Dávám té češtině na zadek.

CUKR!?

(Jana), 30. 10. 2017, 10:22

Největší problém vidím v tom , že cukr = sacharóza se dnes v běžně kupovaných potravnách skoro vůbec nevyskytuje. Všude je zastoupen glukózo-fruktózovým sirupem. Protože pro výrobce je to technologicky výhodné a hlavně daleko levnější. A i když dáme dítěti velmi zřídka nějakou kupovanou sladkost , tím , že je tam tato složka mu vlastně nevědomky zadělávámě 10x více na obezitu , než kdyby snědlo obyčejný cukr. Nechápu, proč se tímto nezabývá EU, když třeba upozorňuje na aromata. Cukru je přeci nadvýroba , tak proč netlačí na výrobce, aby používali sacharózu a ne glukózo-fruktózový sirup. A pak, spoustu lidí je opravdu mylně přesvědčeno , že použíje-li alternativní sladidlo ( med, kokosový cukr a pod) je to méně kalorické. Energetická hodnota v těchto alternetivních sladidlech zůstává, ta se nemění tím , že je kupujete v BIO prodejnách za 10x vyšší cenu. Jediná cesta je navyknout tělo na nesladké, nabo mírně sladké. Ale tato cesta je velmi složitá a rovná se alkoholové abstinenci. Takže klobouk dolů pře všemi rodiči , kteří bez sladkého a tím i bez návyku na sladké vychovávají své děti od útlého věku. My, závislí na cukru máme opravdu problém ho omezovat. A tvrzení , že při chuti na sladké Vám pomůže bílkovina, alespoň u mne nefunguje ! Mlsná je potvora a jen tak Vás honit nepřestane a nějaký kus masa je na ní prostě krátký, neslazený tvaroh , taky není žádná pochoutka a luštěniny sice mají velký obsah bílkovin , ale i sacharirů . Takže kažodenní boj. A kdo tvrdí , že ne, tak podle mne, nemluví pravdu.

RE: CUKR!?

(CenC-Z4UHDEo4YsXVuRjeN4sIexy.YsVVt%), 13. 11. 2017, 20:39

Ve všem souhlasím, je to všudepřítomný biznis, a vůle našich zákonodárců je také podložena penězi. Dokud si naši občané neuvědomí jak to je, tak nám sotva někdo pomůže. Vždyť cukr je i v dětském sunaru, takže už od kojence jsme na něj naučeni.

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2017 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS