Léčivou mast z měsíčkových květů vyrobí i ten, kdo nemá s přípravou domácí kosmetiky žádnou zkušenost. Velmi snadno tak získáte hojivou mast na nesčetné potíže, kterou využijí všichni členové rodiny. Měsíčková mast navíc může být skvělým vánočním dárkem, který pod vánočním stromečkem připomene sílu léta.

Univerzální bylina

Měsíček lékařský (Calendula officinalis) je vděčná léčivá bylina, která na zahrádce potěší hned několika způsoby. Tvoří krásnou ozdobu záhonů, sluší každé zahradě. Z jeho květů se budete těšit mnoho měsíců, kvete totiž od června až do září. Mladé listy jsou vhodné k jídlu, obohatí třeba zeleninové saláty. Květy jsou zase jedlou ozdobou nesčetných pokrmů. Obruba záhonů z měsíčku je nejen krásná, působí i proti nechtěné havěti. Spolu s dalšími rostlinami odpuzuje komáry a další nepříjemný hmyz. Navíc ji lze využít i jako ochranu rostlin, vhodně vysázený měsíček zvyšuje odolnost rajčat proti plísni, jeho blízkost je prospěšná i pro další druhy zeleniny. Průběžně sbírané květy této léčivky se suší a využívají na přípravu bylinných čajů, léčivých tinktur i hojivých mastí.

Výroba masti ze sádla

Na výrobu masti potřebujete sušené okvětní lístky měsíčku. Na 3 hrsti sušeného květu měsíčku připadne asi 250 g vepřového sádla, použít se dá univerzální žlutá vazelína. Sádlo nebo vazelínu dejte do vhodného hrnce. Ohřívejte na mírném plameni nebo na vodní lázni dokud se beze zbytku nerozpustí. Teplota musí být minimální, sádlo i vazelínu je nutné pouze rozpustit, nikoli vařit či škvařit. Přisypte sušené měsíčkové květy. Pokud se vám zdá, že by se do tekutiny vešlo více sušeného materiálu, klidně přidejte. Směs zahřívejte asi 20 minut, potom nechte vychladnout do druhého dne. Až uplyne 24 hodin, opět zahřejte a nechte rozpustit na tekutinu. Pak přeceďte přes jemné sítko, aby se kousky bylinek oddělily. Mastičkou naplňte připravené kelímky, uchovávejte na tmavém a chladném místě.

Z olivového oleje a včelího vosku

Mastička se dá připravit i z dalších surovin, jejich kombinací se dá upravovat její výsledná konzistence i vůně. K výrobě mastí se využívají i oleje lisované za studena (olivový, mandlový, slunečnicový apod.), včelí vosk i bambucké máslo. Směs obohatí přidání vitamínu E, další vůni dodá vybraný esenciální olej. Kombinace vůni i zvolená konzistence jsou jen na vás.

Vezměte 300 ml olivového oleje, zahřejte ho a přidejte 3 hrsti sušených květů měsíčku. Nechte zahřívat 20 až 30 minut na mírném ohni. Odstavte, nechte zchladnout do druhého dne. Poté směs opět opatrně zahřejte, přidejte 50 g včelího vosku a ihned přeceďte přes sítko do připravených nádob.

Léčivá mast

Využití léčivé masti z měsíčku lékařského je skutečně široké. Natírání měsíčkovou mastí kůži činí jemnější a vláčnější. Uplatní se všude tam, kde potřebuje pokožka zklidnit, vyhojit a zacelit rány. Pomáhá s léčením řezných ran, natírá se na spáleniny, omrzliny i proleženiny, využívá se pro rychlejší vstřebání otlaků a zhmožděnin. Hojí popraskané rty a narušenou kůži, zklidňuje pokožku po hmyzím bodnutí. Je vhodná i pro malé děti, maminky jí využívají k léčbě atopických ekzémů nebo s její pomocí hojí bradavky rozpraskané při kojení. Urychluje regeneraci pokožky po operacích, pomáhá s hojením jizev. Pro její jemné antiseptické účinky je vhodná i při plísňových onemocněních, vyrážkách apod. Širší uplatnění nachází mast i při léčení vředů, křečových žil, hemeroidů a mnoha dalších potížích.