Zvýrazňují chuť a barvu, nebo se starají o trvanlivost či konzistenci výrobků. Emulgátory se staly nedílnou součástí většiny potravin. Slávu si ale získaly hlavně ty, které škodí zdraví, případně jsou lacinou náhražkou kvalitnějších surovin. Mezi emulgátory přitom najdeme i řadu vitaminů a tělu prospěšných látek. Poznáte, které to jsou?

Máte málo céčka? Dejte si steak…

Není pravda, že emulgátory musí být syntetické a průmyslově vyráběné. Řada z nich jsou vlastně přírodní látky, jejichž výskyt je v potravinách úplně přirozený. Třeba vitamín C, neboli kyselina askorbová. Najdete ji pod označením E 300. Pokud je dodaná do potravin jen v roli vitaminu, nejde vlastně o emulgátor. Ale emulgátorem se stane, pokud se využije jejích antioxidačních vlastností. Vitamín C se totiž může přidávat do masa, aby déle vydrželo.

Způsobuje kyselina citronová rakovinu?

Na obalech potravin velmi často narazíte na E 330. Možná jste kdysi četli, že tento emulgátor je lepší vynechat, protože při dlohodobé konzumaci působí jako karcinogen. E 330 je obyčejná kyselina citronová a její rakovinotvorné řádění je hoax, který vznikl špatným překladem z němčiny. Slovíčkem Krebs sice můžete označit rakovinu, ale v tomto případě šlo o profesora Hanse Adolfa Krebse, slavného německého biochemika a držitele Nobelovy ceny. Kyseliny citronové se bát nemusíte – vždyť je běžně v ovoci, lidském těle a přidává se i do některých dětských přesnídávek.

Je v rajčatech glutamát?

Podívejme se například na rajčata. Ty představují neuvěřitelnou zásobárnu emulgátorů. Najdete jich tu 16! Příkladem zmiňme karotenoidy (E 161), vitamin B2 (E 101), vitamin C (E 300), vitamin B3 (E 375) nebo pektiny (E 440) a dokonce vápenaté polyfosfáty (E 544) a glutaman sodný (E 621)! Právě rajčata jsou dobrým příkladem, že v malém množství většina i obecně vzato neprospěšných látek velkou paseku neudělá. Pokud jde o limit přidaných látek do potravin, jejich limit se označuje ADI (Acceptable Daily Intake, v překladu přijatelná denní dávka), která se stanovuje dle váhy každé osoby.

Žlutá, oranžová a zelená pro zdraví

V mléce, játrech a vejcích. Všude tam najdete E101 – riboflavin, jinak též lactoflavin nebo vitamin B2. Jde o nažloutlé barvivo, které je stejně jako jeho zelená konkurence - chlorofyly a chlorofyliny (E140) – zdravým emulgátorem. Do barevné škály zdravých barviv nám chybí ještě E160a neboli karoteny. Právě z beta-karotenu si naše tělo dokáže vytvořit vitamin A. Jde o skvělý antioxidant, který je prevencí srdečních chorob a rakovin plic i trávicího traktu.

Emulgátor v tabletkách

Užíváte lecitin? Jde o volně prodejný antioxidant, který si řada lidí kupuje jako potravinový doplněk. Je skvělý na posílení paměti, doporučuje se dokonce proti kornatění tepen neboli ateroskleróze. Pokud nechcete polykat tablety, můžete lecitin doplnit také přírodní cestou z ořechů, semen, vaječných žloutků a sojových bobů. Jako emulgátor si lecitin můžete připomenout třeba při smažení – díky němu vám z pánve prská méně oleje. Stejně tak zpomaluje stárnutí chleba.