Jak lilek prospívá zdraví?
5. 1. 2012

Jak lilek prospívá zdraví?

Lilek čili baklažán je zelenina, z níž lze v kuchyni vykouzlit opravdu lahodné pokrmy. A zároveň i zdravé – je totiž cenným zdrojem vitamínů i minerálů, obsahuje málo kalorií, pomáhá snižovat cholesterol a je považován i za afrodisiakum.

Vzhledem ke značnému množství karotenu jsou lilky vydatným zdrojem provitaminu A. Kromě toho obsahují řadu dalších důležitých vitaminů: například B3, známý také jako vitamin PP, který je nutný pro tvorbu hormonů estrogenu, progesteronu, testosteronu, kortizonu a dalších. Vždyť také Arabové a Španělé považovali baklažány za afrodiziakum.
Dále je v lilku vitamin B6 (pyridoxin), který je nezbytný pro dobrou funkci imunitního systému, vitaminy B5 a B9 a malé množství vitaminu C.

Je také výborným zdrojem draslíku, v tomto směru předčí i zelí, cibuli, mrkev a salát. Obsahuje i řadu dalších minerálů a prvků, například železo, hořčík, zinek a mangan.

V baklažánech je kolem devadesáti procent vody, jsou proto vynikající součástí diet na hubnutí. Sto gramů baklažánu má pouhých 35 kcal.

čerstvě sklizený lilek

Účinky lilku na zdraví

  • Baklažán výrazně snižuje obsah cholesterolu v krvi.
  • Brání lámavosti drobných krevních kapilár.
  • Díky vysokému obsahu pektinů příznivě zlepšuje peristaltiku stav střevní mikroflóry.
  • Lilek má rovněž antioxidační účinky – obsahuje látky, které likvidují nebezpečné volné radikály podporující vznik rakoviny.

Baklažán v kuchyni

Lilky se podobně jako rajčata konzumují i se semínky a se slupkou, která je tenká a je pod ní nejvíce vitaminů a rutinu, tedy látky, která zpevňuje cévy. Proto se lilky při kuchyňské úpravě neloupou. Na rozdíl od rajčat ovšem lilek nelze konzumovat syrový. Zato upravovat ho můžeme nejrůznějšími způsoby. Je možné ho vařit, dusit, zapékat či grilovat.

smažený lilek

V Indii, zemi svého původu, je lilek nazýván králem zeleniny a grilované a potom rozšťouchané baklažány s cibulí, rajčaty a různým kořením jsou oblíbeným národním jídlem. Lilky se používají i při přípravě indického čatní, chybět nesmějí ani ve francouzském ratatouille či řecké musace.

Grilované lilky


Potřebujeme

  • 600 g lilku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 100 g rajčat
  • 100 g jogurtu
  • Sůl a pepř

Jak na to

  1. Lilky příčně nakrájíme na 12 silných plátků, které z obou stran potřeme olejem.
  2. Grilujeme je z každé strany asi 3 minuty.
  3. Rajskou omáčku připravíme z podušených rajčat, která osolíme a opepříme.
Do vychladlé rajčatové směsi vmícháme jogurt a hotovou omáčkou přelijeme ugrilované plátky lilků. Můžeme dochutit utřeným česnekem, kari, šafránem…

Autor Hana Kováříková.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: devětplusšest = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2018 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS