Mnoho lidí má pocit, že jejich játrům vlastně nic hrozit ani nemůže. Občas se mluví o cirhóze (tvrdnutí) jater u lidí nadměrně konzumujících alkohol. Proto se někdy domnívají, že pokud pijí s mírou, což si ale myslí i velká část alkoholiků, o svá játra se nemusí starat. Jenže tenhle omyl se může ukázat jako fatální. Na játra útočí řada nemocí, ovšem vzhledem k jejich funkci jim nesvědčí ani nezdravý životní styl. Odborníci se tak s poškozenými nebo dokonce téměř nefunkčními játry setkávají stále častěji.

Zdravý životní styl především

Velkým problémem mohou být játra ztučnělá. To zač u hus v podobě foie gras platíme hodně peněz, u člověka je závažný problém. Játra sehrávají při štěpení tuků důležitou roli. Pokud je jich v potravě zastoupenou nadměrné množství, začne se přebytečný tuk hromadit uvnitř jaterních buněk. Tím je postupně funkce jater oslabována. Stejně tak ale mohou játra poškodit například analgetika a samozřejmě veškeré další drogy, včetně alkoholu. Ani trochu jim nesvědčí stres.

Játra mají sice obrovskou schopnost regenerace, jaterná tkáň se dokáže do určité míry obnovovat. Ostatně i při transplantacích se často do těla pacienta vkládá jen menší kus a lékaři spoléhají na to, že doroste na potřebnou velikost. Jenže poškodit játra dokážeme až příliš snadno. Není proto divu, že tahle „výrobna živin a servisní stanice“ občas prostě přestane fungovat. Ale pokud k tomu dojde, metabolismus lidského těla v podstatě zkolabuje. Odsud už je ke smrti jen kousek.

Změny na pokožce

Přitom na rozdíl od některých jiných orgánů, játra na sebe bolestí upozorní spíše zřídka. Naštěstí vám ale mohou dát nastupující problémy najevo i jinak. Varovným signálem by měly být hlavně změny na pokožce, které jsou ze všech projevů asi nejviditelnější. Je to dáno tím, že toxické látky se začnou v těle hromadit, mimo jiné to platí také o žlučovém barvivu bilirubinu. Kůže tak začne mít žlutou barvu, může se stát, že konečky prstů začnou vypadat jako u velmi silného kuřáka. Už to by měl být dostatečný důvod k návštěvě lékaře. A pokud se navíc objeví velmi svědivá místa, která jsou citlivá na dotek, rozhodně již na nic dalšího nečekejte.

Únava a tmavá moč

Výpadek detoxikační funkce jater se celkem přirozeně odrazí také ve změnách vylučování, vždyť to je způsob, jak se z těla odplavují nežádoucí látky (často odfiltrované právě játry). Moč člověka se sníženou funkcí jater postupně tmavne a mění se také její zápach. Také stolice může být světlejší až našedlá, nebo se v ní dokonce může objevit krev, což je dobrý důvod zpozornět v každém případě. Mění se také složení potu a slin, často se objevuje zápach z úst nebo velmi nepříjemně zavánějící pot. Pokud máte poškozená játra, můžete mít pocit, že se potíte mnohem více než dříve. A také se budete nejspíše cítit unavenější. Tělem totiž koluje mnohem více toxinů a to má co dělat, aby je zvládlo. Pokud jsou pocity únavy dlouhodobější, rozhodně svého lékaře o kontrolu funkce jater požádejte.

Prim hraje ostropestřec

Pokud budete hledat nějaký způsob, jak svým játrům pomoci bylinkami, zřejmě i při návštěvě lékárny narazíte na ostropestřec mariánský (Silybum marianum). Tahle jednoletá či dvouletá rostlina pochází se Středomoří, v našich zeměpisných šířkách může ale růst v truhlíku či květináči. Využívají se zejména plody, semena, ale také pupeny či kořen. Konzumovat se dají přímo, nebo je přidejte klidně třeba do jogurtu. Ale pozor, část účinných látek se ničí teplem, takže horký čaj z ostropestřce poněkud ubere na síle. Naopak dobrou volbou je tinktura z pupenů či kořene. V každém případě tahle rostlina velmi dobře působí na podporu metabolismu, tvorbu žluči a celkově látkové výměny. Plusem je, že funguje nejen při akutních stavech či jejich doléčování, ale můžete jej využít i jako prevenci, brání například ztučnění jater.

Pomáhá i rybíz nebo červená řepa

Řepa červená (Beta vulgaris) je zelenina velmi prospěšná pro lidský organismus. Má totiž, podobně jako mrkev, vysoký obsah beta-karotenu a rostlinných flavonoidů, látek podporujících správnou funkci jater, napomáhá tvorbě žluči a velmi blahodárně působí také proti kornatění cév a tepen. Látky obsažené v červené řepě přispívají k správnému fungování metabolismu, střev a také ke tvorbě červených krvinek. Zkrátka, není úplnou náhodou, že patří mezi super potraviny.

Osvědčeným prostředkem pro podporu funkce jater je také kořen rybízu černého (Ribes nigrum). Ten je hojně pěstován na zahrádkách pro své chutné plody. Játrům prospějete hlavně odvarem z kořene, ale také konzumace plodů je velice prospěšná. Mají vysoký obsah vitamínu C a pomáhají regulovat krevní tlak, zmírňují účinky stresu a celkově zlepšují látkovou výměnu.