Je libo liči?
3. 1. 2017

Je libo liči?

Drsná slupka kryje bělavou, sklovitou dužninu, mimořádně šťavnatou, sladkou, voňavou a osvěžující. A navíc velmi zdravou. Stojí za to si zpestřit jídelníček a liči ochutnat.

Plody oloupete snadno, lesklé semeno se z dužiny vyloupne také téměř samo. Pecku můžete zasadit a liči pěstovat jako pokojovou rostlinu. Plody jsou nejlepší syrové, lze je přidat i do koktejlů a dezertů. Labužníci mohou zkusit náplň do palačinek, kdy se dužnina nejprve lehce podusí na másle a likéru. Vyzkoušet můžete také lahodný salát s liči. V Číně je liči považováno za nejjemnější ovoce a také za pokrm lásky.

Tenká a tvrdá slupka je křehká, loupe se snadno

Dobrá medicína

Liči obsahuje vitamin C, vitamin B6, niacin, riboflavin, hořčík, draslík, sodík, vápník a polyfenoly.

  • podporuje imunitní systém
  • zlepšuje zažívání
  • působí na správnou cirkulaci krve
  • zlepšuje metabolické funkce
  • patří mezi preventivní prostředky proti nádorovému onemocnění 

Liči čínské (Litchi chinensis)

Liči čínské (Litchi chinensis) je původem z Číny. Ovoce roste v bohatých trsech na velkých stromech z čeledi mýdelníkovitých. Pěstuje se v tropických oblastech celého světa, mezi přední vývozce patří Madagaskar.

Autor Daniela Dušková.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: třiplusjedna = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2017 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS