Jedlé lampionky: Zdravé plody mochyně jsou vyhledávanou lahůdkou
3. 9. 2017

Jedlé lampionky: Zdravé plody mochyně jsou vyhledávanou lahůdkou

Pokud vám dozrávají plody mochyně, užívejte si jejich lahodnou chuť dosyta. Tělu velmi prospívají, a to nejen při dietě. Pokud jste letos mochyni nepěstovali, občas jsou k dostání i v obchodech.

Mochyně židovská třešeň je známá trvalka, oblíbená pro své zářivě oranžové plody tvaru lampionků. Na zahrady si však našla cestu i její příbuzná, která má plody méně zářivé, zato jedlé a velmi chutné. Díky kombinaci sladké a nakyslé jsou osvěžující. Obsahují velké množství vitaminu C, A, rutinu a dalších látek, které prospívají našemu zdraví. Díky lahodné chuti a zároveň nízkému glykemickému indexu mohou upokojit touhu po něčem dobrém, která tak ráda kazí všechna předsevzetí.

Plody mochyně peruánské

Jedlé lampionky

Mochyně peruánská (Physalis peruviana) je jihoamerická teplomilná trvalka, kterou u nás můžeme pěstovat jako letničku – podobně jako třeba rajčata a lilek, s nimiž je příbuzná. Roste bujně, má velké listy a silné lodyhy se hojně větví, takže vypadá spíše jako keřík. Na slunném místě a ve výživné půdě prospívá jak na zahradě, tak v prostorné nádobě na balkóně. „Lampionek“ čili kalich chránící plod je zprvu zelený a po uzrání žlutý, bobule uvnitř je žlutooranžová a velká až 2-5 cm.

Plody mochyně výtečné doplní zdravé i klasické dezerty

Lahodné ovoce prospívá zdraví

I když plody, podobně jako rajčata, náleží spíše k zelenině, pro jejich sladkou chuť jsou obvykle považovány za ovoce. A to ne ledajaké – v obchodech se vaničky s mochyní prodávají jako vzácnost. Vypěstovat je však není obtížné a navíc svým zajímavým vzhledem ozdobí zahradu.

Plody mochyně peruánské obsahují velké množství vitaminu C, A, skupiny B, rutinu a minerálních látek. Díky tomu působí jako silný antioxidant, posilují imunitní systém i psychickou odolnost. Příznivě působí i na trávicí systém, mají protizánětlivé účinky.

Sklizeň jedlých mochyní

Plody dozrávají od počátku července až do prvních mrazů. Zralé jsou ve chvíli, kdy mají plody jasně žlutou barvu a sladkou chuť a kalichy kolem nich se zbarví do světlehněda a usychají. Plody, které nesníte ihned, můžete při teplotě do 10°C a vyšší vzdušné vlhkosti skladovat i po několik týdnů. Jsou výtečné jen tak, k rozmanitým dezertům, na ozdobu koktejlů, do smoothies.

Plody mochyně mexické v kuchyni využijete podobně jako třeba rajčata

Mexická příbuzná

Mochyně mexická (Physalis Ixocarpa) je u nás méně známá, ovšem ve své domovině velmi oblíbená. Její plody se užívají jako zeleniny, jsou světle žluté, zelené či fialové a jejich váha dosahuje 30–60 g. Pěstuje se podobně jako rajčata.

Další ze skupiny jedlých mochyní, takzvané pozemní rajče, Physalis pruinosa má plody podobné mochyni peruánské, jen o něco menší. Chutí připomínají sladká voňavá rajčata, s nádechem ananasu.

Autor Jana Bucharová.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: třiplusdva = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

dozrávání mochyně

(rt6OQmV6Q1VXcYSSmtO1AyL6jWmdD), 4. 9. 2017, 14:19

Dobrý den, mochyně mi na záhonu bujně rostla, je obsypaná plody, ale ty, přestože jsou pěkně narostlé, jsou uvnitř ještě zelené nebo lehce nažloutlé, hromadně opadávají. Je možné sesbírané plody nechat "dojít"? Jak? Děkuji za odpověď.
Kateřina Fabryová

RE: dozrávání mochyně

(q8AkQMQtb-uk8~l6jWmKD), 5. 9. 2017, 11:30

Dobrý den, stalo se mi to samé, a to s částí rostlin, kterou jsem narychlo pokusně vysadila mezi maurské slézy a slunečnice, protože jsem pro ně už neměla lepší místo. A i když to bylo stanoviště teplé a slunné, půda jim evidentně nesvědčila – byla totiž těžká, zhutnělá, na místě byl dříve trávník, jen jsem odstranila drny. Slézu, brutnáku ani slunečnicím, nyní krásenkám a dalším letničkám to ani v nejmenším nevadilo, ale mochyně přesně jak píšete – nedozrává a opadává. (Ani následné hnojení to nenapraví, i když rostliny přihnojované kvašenými slepičinci na tom byly o trochu líp.) Ovšem na záhoně s lepší humózní půdou, hojností kompostu a starého kozího hnoje, zraje pěkně, podobně i ve velké nádobě, kde měla substrát rovněž kvalitní, lehčí a na humus bohatý. Takže počasím to nebylo. Pokud máte na zahradě těžší půdu, mohla by být příčina podobná. Plody můžete každopádně přenést domů, některé dozrají, jiné, ty menší, záleží na stadiu, ve kterém opadly. Nejlépe podobně jako rajčata, v kartónové krabici, třeba s podporou zralého jablka. Příště se nám snad zadaří lépe :-)

RE: dozrávání mochyně

(r8GoQmV6Q2vxRYSSm8oBa~l6jWmKD), 5. 9. 2017, 11:50

Děkuji za rychlou odpověď! Půdu tam asi mám těžší, ale třeba rajčata tam rostou dobře... Příště zkusím ty slepičince ;)

RE: dozrávání mochyně

(q8AkQMQtb-uk8~l6jWmKD), 5. 9. 2017, 12:16

Rádo se stalo, a to jsem zapomněla napsat, že v onom pralese mám i pár rajčat a taky rostla a plodila dobře, rajčata jsou vážně "plevel". Řekla bych, že mochyně je na půdu náročnější, nejlíp opravdu plodila a dozrávala ve obřím květináči, na spodu byl písek, pak kvalitní kompost. Ale samozřejmě to může být i náhoda. No, zkusit vyhloubit pro sazenici větší jamku a vylehčit v ní půdu trochou písku a přidat vyzrálý kompost, alespoň některým pokusně, by mohlo být zajímavé.

RE: dozrávání mochyně

(r8GoQmV6Q2vxRYSSm8oBa~l6jWmKD), 5. 9. 2017, 12:43

Dobrý tip na příští rok, doufám, že to udržím v hlavě ;) Tyhle plody mi moc chutnají, jen tak snadno to nevzdám! :)

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2017 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS