Rada našich babiček, abychom jedli hodně mrkve, protože pak budeme dobře vidět, se ukázala jako pravdivá. Mrkev totiž obsahuje spoustu karotenoidů, které jsou přirozenou součástí oční sliznice. Nejznámějším z nich je vitamin A, který posiluje zrak a přispívá k udržení jeho dobrého stavu. Dobrým zdrojem karotenoidů jsou žluté, oranžové nebo červené druhy ovoce a zeleniny, přičemž ve větším množství bychom měli konzumovat především mrkev, rajčata a pomeranče.

Jídelníček pro ostrý zrak a zdravé oči

Mezi karotenoidy patří také lutein a zeaxantin, které jsou soustředěny zejména ve žluté skvrně – malé části sítnice zodpovědné za centrální vidění. Oba přispívají k posilování obranného systému oka, jejich koncentrace ovšem s věkem klesá.

  • Dobrým zdrojem luteinu je špenát, brokolice, mangold a další zelená listová zelenina, ale také zelí, růžičková kapusta nebo vaječný žloutek.
  • Zeaxantin je ve vysokém množství obsažen také v zelené listové zelenině, dále v kukuřici, dýních, mandarinkách a nektarinkách.
  • Vstřebávání a využití luteinu zlepšuje lecitin, který také vyživuje oční nerv a stabilizuje slzný film. Nejvíc lecitinu obsahuje vaječný žloutek a játra, najdeme ho ale také v ořeších a semínkách, v květáku, zelí či kapustě.

K ostřejšímu vidění přispívají také látky zvané antokyanosidy, které jsou obsaženy především v borůvkách. Pokud je jejich sezona, měli bychom co nejčastěji zkonzumovat šálek borůvek denně, případně popíjet čaj připravený ze dvou až čtyř lžic rozmačkaných borůvek. Podobné látky, které zlepšují zrak, obsahují i ostružiny, maliny, hroznové víno a slivoně.