Jídelníček bystrozrakých: Jaké potraviny prospívají vašim očím?
31. 8. 2017

Jídelníček bystrozrakých: Jaké potraviny prospívají vašim očím?

Stále více se prokazuje, že kvalitu našeho vidění ovlivňuje to, co jíme. Vhodně zvolenou stravou můžeme některým problémům s očima předcházet nebo alespoň zpomalit jejich nástup.

Rada našich babiček, abychom jedli hodně mrkve, protože pak budeme dobře vidět, se ukázala jako pravdivá. Mrkev totiž obsahuje spoustu karotenoidů, které jsou přirozenou součástí oční sliznice. Nejznámějším z nich je vitamin A, který posiluje zrak a přispívá k udržení jeho dobrého stavu. Dobrým zdrojem karotenoidů jsou žluté, oranžové nebo červené druhy ovoce a zeleniny, přičemž ve větším množství bychom měli konzumovat především mrkev, rajčata a pomeranče.

Mrkev skutečně pomáhá zachovat ostrý zrak

Jídelníček pro ostrý zrak a zdravé oči

Mezi karotenoidy patří také lutein a zeaxantin, které jsou soustředěny zejména ve žluté skvrně – malé části sítnice zodpovědné za centrální vidění. Oba přispívají k posilování obranného systému oka, jejich koncentrace ovšem s věkem klesá.

  • Dobrým zdrojem luteinu je špenát, brokolice, mangold a další zelená listová zelenina, ale také zelí, růžičková kapusta nebo vaječný žloutek.
  • Zeaxantin je ve vysokém množství obsažen také v zelené listové zelenině, dále v kukuřici, dýních, mandarinkách a nektarinkách.
  • Vstřebávání a využití luteinu zlepšuje lecitin, který také vyživuje oční nerv a stabilizuje slzný film. Nejvíc lecitinu obsahuje vaječný žloutek a játra, najdeme ho ale také v ořeších a semínkách, v květáku, zelí či kapustě.

 

 Jídelníček významně ovlivňuje zdraví očí

K ostřejšímu vidění přispívají také látky zvané antokyanosidy, které jsou obsaženy především v borůvkách. Pokud je jejich sezona, měli bychom co nejčastěji zkonzumovat šálek borůvek denně, případně popíjet čaj připravený ze dvou až čtyř lžic rozmačkaných borůvek. Podobné látky, které zlepšují zrak, obsahují i ostružiny, maliny, hroznové víno a slivoně.

Autor Soňa Havlová.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: osmplusjedna = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Nemohla jsem si odpustit komentář k vitamínu A. V médiích obecně panuje mylná informace, že oranžová a červená zelenina obsahuje vitamín A. Není to pravda, v zelenině se nachází pouze prekurzory pravého vitamínu A. Skutečný vitamín A se nachází pouze v živočišných zdrojích (v tucích) a právě proto bychom pro dobrý zrak měli konzumovat potraviny bohaté na vitamín A: máslo, žloutky, játra a tuky suchozemských i mořských živočichů, kaviár apod.
Konverze prekurzorů vitamínu A nepatří mezi nejjednodušší procesy, které naše tělo vykonává a studie naznačují, že nemalé procento populace má s onou konverzí potíže. Výsledkem je pochopitelně deficit vitamínu A, který způsobuje nejen zhoršení zraku, ale bohužel i mnoho jiných zdravotních potíží.
Pokud chceme získat vitamín A z rostlinných zdrojů, je potřeba s danou potravinou jíst tuk, nejlépe nasycený. Ten aktivuje žlučové soli, bez kterých by konverze nebyla možná.
Mimochodem fráze typu "naše babičky věděly" apod. mohou být mírně zavádějící, protože působí dojmem jakési lidové prastaré moudrosti. V případě mrkve to bude nejspíš pravda, ale je podle mého názoru důležité si uvědomit, že mrkev před sty lety vypadala i chutnala jinak. Patrně také také měla jinou koncentraci obsažených nutričně významných látek, např. karotenoidů. Moderní odrůdy jsou velké, sladké, ale kdo ví, jak to bude s jejich nutriční hodnotou v porovnání s variantami z minulosti.

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2017 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS