Kefír z tibetské houby posílí a osvěží. Jak ho připravit?
14. 3. 2017

Kefír z tibetské houby posílí a osvěží. Jak ho připravit?

Lidé si je mezi sebou předávají jako poklad. Bělavá rosolovitá zrníčka, která vám mléko přemění na prvotřídní, zdravý a osvěžující kefír. Snadno se množí, a šíří mezi další kefírové nadšence.

Jméno kefír pochází z původních krajových názvů „kepu“, „kchapu“ a „kiafir“. V Turecku jej nazývají „kef“, což znamená pochoutka. Kefírová zrna jsou bělavá zrnka, známá také jako tibetská či kavkazská houba. V podobě kvašeného nápoje mají mnohé blahodárné účinky:

  • Nápoj obsahuje mnoho vitamínů, především skupiny B včetně cenného vitamínu B12 a kyseliny listové.
  • Mléčné bílkoviny i cukry se stanou působením kefírové kultury snáze stravitelné.
  • Působí blahodárně na trávení, pročišťují trávicí systém, pomáhají při zácpách a nadýmání.
  • Podporují imunitní systém ve správné funkci (zdravá střeva a trávení jsou pro imunitu a celkové zdraví zásadní)
  • Brzdí alergické reakce organismu a tak ulevují při alergii a pomohou pomoci při ekzémech.
  • Působí proti otokům, urychlují léčbu zánětů
  • Působí preventivně proti mnohým civilizačním chorobám, jako je vysoký krevní tlak, vyšší hladina cholesterolu v krvi apod.

V zrníčkách, známých jako tibetská houba, se ukrývá několik druhů ušlechtilých kvasinek a probiotických bakterií - žijí pospolu v polysacharidových schránkách, které si tvoří.

 Zrníčka zvaná tibetská houba mění mléko na kefír

Jak kefír snadno připravit doma?

Hrst kultury jednoduše vložíte do nádoby s mlékem a necháte pracovat. Rychlost kysání ovlivňuje teplota, množství houby a čas, po který ji v mléce ponecháte. Můžete ochutnávat různé stupně kyselosti – někomu chutná kefír jen lehce nakyslý a perlivý, jiný jej nechá zkysat důkladně. Výhodou domácí přípravy je, že si můžete vybrat.

  • Nádobu neuzavírejte neprodyšně, ale pouze gázou nebo utěrkou, aby mohla kultura dýchat.
  • Když je mléko dostatečně zfermentované, rozmíchejte ho kvedlačkou a přeceďte přes síto. Houby vložte do nového mléka, není třeba je proplachovat vodou.
  • Nepoužívejte kovové nádobí ani náčiní

 

Kefírová kultura dovede mléko zpracovat i při nízkých teplotách, například v ledničce, ovšem proces trvá déle – až týden. Toho můžete využít, když ji chcete delší dobu uchovat – vydrží tak týdny i měsíce, ve velmi kyselém nálevu, ale v pořádku. I v lednici jí umožněte dýchat, neuzavírejte nádobu neprodyšně. Možné je i zamražení či usušení, ale návrat k životu se nemusí vždy podařit.

Kultura kvasinek a bakterií fermentuje mléko

Jaké mléko fermentovat?

Kefír z čerstvého plnotučného mléka bude chutnat jinak, nežli z odstředěného trvanlivého. Výjimečně osvěžující nápoj připravíte z mléka nepasterovaného, kravského nebo kozího – pokud si najdete prodej ze dvora. Kdo není na nepasterované mléko zvyklý, měl by začít po troškách – je však zdravější, samo o sobě obsahuje užitečné kultury.

I v dnešní době ještě fungují menší rodinné kravíny, ve kterých se můžete sami přesvědčit, jak je o dojnice postaráno. Zda mohou ležet na čisté slámě, zdali jsou dojeny včas a netrpí proto záněty vemene, zdali vypadají zdravě, bez zranění, pohybují se bez obtíží. Zvláště pokud ještě navíc mají k dispozici i pastvu, je nejen jejich život, ale i mléko o hodně lepší, nežli z konvenčních velkochovů – vyšší obsah prospěšných látek v něm je i prokázán. Pokud takovou možnost v dosahu nemáte, záruku slušného zacházení se zvířaty a kvalitního produktu naleznete u biomléka, které je k dostání nejen v prodejnách zdravé výživy, ale i některých větších běžných obchodech.

Autor Jana Bucharová.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: šestplusosm = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

kefírové zrno

(Ivana), 21. 3. 2017, 13:34

Doma mám kefírové zrno už léta, ráda někoho přebytkem podaruji. Nejlépe osa Černá Hora, Kuřim, Brno.

RE: kefírové zrno

(VWPsQNuwc8m~eYSx47bO), 28. 3. 2017, 11:30

Dobrý den, bylo by možné se s vámi domluvit na předání houby v Brně?Předem moc děkuji za odpověď.Eva Dosedlova

RE: kefírové zrno

(Ivana), 28. 3. 2017, 14:08

Dobrý den, jistě, ráda Vás podělím. Napiště mi na můj email: evelin.e (zavináč) centrum.cz a domluvíme se konkrétně. s pozdravem Ivana

RE: kefírové zrno

(VWPsQNuE4luuRYTuVVSsQNu), 24. 3. 2017, 08:21

Dobrý den, v pondělí 27.3. budu v Brně, šla by houba předat zde? Předem díky za odpověď.

RE: kefírové zrno

(Ivana), 27. 3. 2017, 13:36

Dobrý den, bohužel si příspěvek čtu až nyní, ale pokud budete mít ještě zájem, napište mi na mail evelin.e (zavináč) centrum.cz a určitě se nějak doluvíme. s pozdravem Ivana

houba

(Veronika), 21. 3. 2017, 13:17

Tuto tibetskou houbu snadno seženete pod názvem Kombucha

RE: houba

(rt6OQmV6Q1VXcYSSmtO1AyL6jWmdD), 21. 3. 2017, 14:37

Tibetská houba se připravuje z mléka, Kombucha z čaje. Někdy se to plete.

poptávka

(rt6OQmV6Q1VXcYSSmtO1AyL6jWmdD), 21. 3. 2017, 07:59

Dobrý den, poskytnul by mi někdo tibetskou houbu v Plzni nebo okolí? Kdysi jsem jí také množila a darovala, ale už jí bohužel nemám. Za odpověď předem děkuji.

kefírová hoba

(VWPsQNuLVvbjcL4uM7gdRYTuVVSsQNu), 21. 3. 2017, 07:50

Ráda bych si takový kefír vyrobila, ale jak získat houbu. Táňa

RE: kefírová hoba

(q8AkQMQtb-uk8~l6jWmKD), 21. 3. 2017, 17:48

Jak jsem psala panu Ludvíkovi níže, můžu předat i Vám :-)

kefirova houba

(miro.kuba), 20. 3. 2017, 12:45

prosim kde sezenu kefirovou houbu?

RE: kefirova houba

(q8AkQMQtb-uk8~l6jWmKD), 21. 3. 2017, 06:48

Houbičku Vám můžu dát. Předání nejlépe v Jičíně, nebo občas v Semilech nebo Praze :-)

RE: kefirova houba

(VWPsQNuDBw8jeN40kDm.CnEEitVjFm4Umbm~g), 21. 3. 2017, 07:53

Dobrý den přeju!!!! Měl bych zájem o houbu. zdělte mi prosím kde a jak bych si ji mohl od vás odebrat. Předem děkuji. s pozdravem Ludvík Dombai

RE: kefirova houba

(q8AkQMQtb-uk8~l6jWmKD), 21. 3. 2017, 17:47

Dobrý den, v Jičíně kdykoli, v Semilech o pátečních večerech, v Praze jen občas, třeba příští čtvrtek, když si ji od manžela vyzvednete odpoledne na nádraží. A jak vidím, výše paní Ivana nabízí kefírová zrnka v Brně... v nouzi jde i poslat poštou. S pozdravem Jana

houba

(VWPsQNuE4enxQNs6JyvjFo), 15. 3. 2017, 18:06

tibetska

Nemyslete si, že ta odporná bílá tekutina z tetrapaku je mléko. Mléko je zcela něco jiného. Ani ta bílá voda od holštýnů krmených siláží za syrova ještě není echt. Najděte si sedláka, pokud možno ne farmáře, ale obyčejného sedláka, co chová české straky, nebo švýcarské hnědky anebo jerseye jako my, pak poznáte co je mléko. Holštýn z konvenčního chovu má 3,3% bílkoviny a 3,8% mléčného tuku, naše jerseye v průměru 3,8 % bílkoviny a tuk nyní v předjaří 7,5%.

RE: mléko

(VWPsQNuvWgnjFm4Umbm~g), 20. 3. 2017, 13:26

Prosím, KDO a KDE je to ,,MY". Děkuji Dana

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2017 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS