Klíčky ke zdraví: naklíčená semena, skvělý přírodní multivitamín
4. 1. 2017

Klíčky ke zdraví: naklíčená semena, skvělý přírodní multivitamín

Připravíte je snadno, levně, pochutnáte si na nich. Stačí lžíce denně. Tělo vám za přísun přírodních vitamínů, minerálů a živých enzymů poděkuje, v zimě obzvlášť.

Proměna semínka v rostlinu je malý zázrak. Není proto divu, že už v prvních dnech klíčení se v něm dějí velké věci. Probouzejí se enzymy a přeměňují škroby na cukry, díky čemuž jsou naklíčená semena lépe stravitelná. Bílkoviny se štěpí na aminokyseliny, z nichž si naše tělo snadno vytvoří, co zrovna potřebuje. Aminokyseliny jsou mimo jiné nezbytné pro zdravý imunitní systém. Z tuků se při klíčení tvoří prospěšné mastné kyseliny. Několikanásobně v nich stoupá obsah vitamínů - klíčky jsou spolehlivým zdrojem vitamínu C, E a vitamínů řady B a také minerálů a stopových prvků – například vápníku, hořčíku, železa. Zelenající výhonky tělu dodají i chlorofyl, který má detoxifikační a regenerační účinky.

Klíčky zpestří salát, jsou chutné a nabité vitamíny

Nakličování je snadné

Semena nechejte nejprve nabobtnat zcela ponořená ve vodě – pár hodin nebo přes noc. Poté je důkladně propláchněte.Nakličovat můžete na miskách. Dříve k tomuto účelu sloužily běžné misky, na kterých byla semena podložená vlhkým savým materiálem – buničinou, několikrát přeloženou bílou netkanou textilií, bavlněnou plenkou. Dnes jsou běžně k dostání speciální nakličovací misky, na kterých semena propláchnete mnohem snáze. Klíčí na vrchním perforovaném díle, který sedí na spodní misce. Nnakličování ve skleniciakličovací misky jsou vhodné i pro pěstování zelených výhonků – kořínky sají vodu ze spodní misky, výhonky rostou a zelenají.

Jednoduché je také nakličování přímo na nerezovém či smaltovaném cedníku, který můžete často velmi snadno proplachovat. Cedník položte do vhodné nádoby, která v něm udržuje vlhkost. Výhodou je větší objem, nežli mají misky. Obdobně fungují nakličovací láhve s perforovaným nebo síťovým uzávěrem. Důkladné proplachování však trvá o něco déle, nežli v cedníku pod proudem vody.

Proplachování - základ úspěchu: klíčící semínka je důležité propláchnout nejméně dvakrát denně. Jinak se na nich mohou uchytit plísně a škodlivé mikroorganismy. 

Co se hodí ke klíčení?

  • zelená sója mungo
  • fazolky adzuki
  • řeřicha
  • hořčice
  • vojtěška (zvaná též alfalfa)
  • roketa
  • pohanka
  • hrách
  • cizrna
  • zelená i červená čočka
  • pískavice řecké seno
  • obiloviny
  • slunečnice
  • sezam

Semena vyklíčí obvykle po dvou až třech dnech. Slunečnice či seznam je nejchutnější již po dni klíčení, později hořkne. I chuť ostatních klíčků se s časem mění a můžete snadno zjistit, ve které fázi vám chutnají nejvíce.

Klíčky můžete nasypat téměř na jakékoli jídlo

Nejen do salátu

Hrst klíčků můžete přihodit do jakéhokoliv salátu, zpestří ho a pěkně v něm křupou. Hodí se však také do polévky (lépe až při podávání), poslouží jako doplněk k nejrůznějším pokrmům od míchaných vajíček po pečené brambory, restovanou zeleninu nebo rizoto. Můžete je nasypat na obložené chleby, přidat do smoothies, a nebo je jíst jen tak, pokapané citrónem, olivovým olejem, s trochou soli nebo jogurtu.

Autor Jana Bucharová.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: čtyřimínustři = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Rád bych se autorky zeptal, kde se v klíčících semínkách najednou vezme "vápník, sodík, železo"
cituji: klíčky jsou spolehlivým zdrojem vitamínu C, E a vitamínů řady B a také minerálů a stopových prvků – například vápníku, hořčíku, železa.
Železo (a další minerály) jak známo nevyrostou, nevzniknou klíčením, nerostou na poli ani doma v misce.
Petr Znamenaný

RE: dotaz

(q8AkQMQtb-uk8~l6jWmKD), 4. 1. 2017, 20:11

Rostlina čerpá minerální látky z půdy (dokonce si třeba pomůže vypuštěním trochy CO2 z kořenů, aby vzniklá kyselina uhličitá urychlila zvětrávání, získávání minerálů napomáhají i další kořenové exudáty) . Pak je mimo jiné uloží do semene – tak se tam vezmou. Klíčení je záležitostí fytohormonů a enzymů, s čímž souvisí i výskyt vitamínů. Natož když se klíčky zazelenají. Během růstu pak relativní obsah minerálů v rostlinách spíše klesá, protože tvoří pletiva, která jich už tolik neobsahují.

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2017 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS