Kombucha, houba s léčivými účinky
2. 1. 2009

Kombucha, houba s léčivými účinky

Starověký léčebný nápoj zvaný kombucha má pravděpodobně původ v Asii. Odtud putoval přes Rusko až do západní Evropy. Všude byl pokládán za chutný a zdravý nápoj s podivuhodnými léčivými účinky. Někdy se mu výstižně říká čajový kefír, ale také kombuchové víno.

Pití kombuchy se stalo populární léčebnou metodou již ve dvacátých a třicátých letech minulého století v Rusku, Československu, Německu a v Rakousku. V poválečných letech proslulost lahodného kvašeného nápoje téměř zanikla. Až v sedmdesátých letech se kombucha znovu stala hitem.

Oblíbený nápoj vzniká díky kombuchové houbě, která žije v roztoku čaje a cukru. V něm tuhý houbovitý terč postupně narůstá. Nejprve se rozprostře přes celou hladinu čaje a poté tloustne. Pokud je houba pěstována správně, prospívá a roste, může doprovázet svého majitele po celý život.

Jak připravit kombuchový nápoj

Pro začátek si obstaráme základní kulturu − násadu kombuchy. Běžně ji prodávají v prodejnách biopotravin. Mateční kultura kombuchy je známá též pod názvem scoby. Dále budeme potřebovat cukr nebo med a černý či zelený čaj. Druhy čajů můžeme libovolně kombinovat. Získáme tím téměř nekonečné spektrum chutí i vůní kombuchového nápoje.

Základní recept

Z 1 až 2 vrchovatých polévkových lžic volně sypaného čaje nebo ze 4 sáčků vyluhujeme 1 litr čaje. Můžeme použít i směs černých a zelených čajů.

Výluh osladíme 4 až 6 polévkovými lžícemi cukru nebo 2 lžícemi medu. Ke snížení obsahu cukrů je možno použít i lístky stevie, tzv. sladké trávy, přírodního rostlinného nekalorického sladidla. Při použití menšího množství cukru musíme počítat s tím, že kvašení bude trvat déle, nejméně 9 dnů.

Co je během přípravy nápoje zvláště důležité 

  • Kvasinky potřebují pro svůj život řepný cukr, po vykvašení nebude méně slazený nápoj téměř obsahovat sacharidy. Vždy je nutné vyzkoušet optimální dávkování!
  • Skleněnou dvoulitrovou láhev dokonale vymyjeme (nepoužíváme saponáty!) a vypaříme vařící vodou. 
  • Dbáme, aby kultura nepřišla do styku s kovy.
  • K uzavření láhve budeme potřebovat čisté přežehlené plátno nebo papírový ubrousek a gumičku.
  • Kombucha je živá mikrobiální kultura − vysoká teplota ji zabíjí! Nesmí přijít do styku s teplotou vyšší než 40 °C.  

Jak postupujeme

  1. Do vypařené sklenice nalijeme čajový výluh, rozpustíme cukr nebo med, případně osladíme spařenými listy stevie a necháme zchladnout na pokojovou teplotu (23 až 25 °C). Při nižších teplotách by houba špatně narůstala.
  2. Přidáme zakoupenou kulturu kombuchy, hrdlo láhve uzavřeme plátnem a zavážeme. Houba vložená na hladinu někdy klesne ke dnu, jindy zůstává plavat. Každopádně se nahoře v průběhu kvašení vytváří houba nová. Někdy roste nová houba samostatně, jindy srůstá se starší houbou v jeden celek.
  3. Plnou láhev postavíme na temné místo a necháme kvasit (fermentovat) týden až 10 dní. Po této době nápoj scedíme do zvláštních láhví a kal, který zůstane na dně sklenice, použijeme na další dávku kombuchového nápoje jako násadu.

Chuť můžeme kontrolovat brčkem

Hotový kombuchový nápoj bude mít kyselou chuť s perlivou jiskrou; připomíná jemné perlivé víno. S délkou kvašení můžeme experimentovat. Čím déle necháme nápoj kvasit, tím méně zbytkového cukru v hotovém "čajovém víně" zůstane a tím silnější a ostřejší chuť bude "kombuchové víno" mít.

Hotový vykvašený mok stahujeme hadičkou jako ovocné víno do plastových láhví. Pokud bude výsledný nápoj příliš sladké a nevýrazné chuti, necháme jej kvasit o několik dní déle. Kombuchový nápoj by měl v uzavřené láhvi vydržet nejméně měsíc.

Čím je kombucha zdravá

Kombuchové čaje podobně jako ostatní zákysové nápoje (kefíry, jogurty, acidofilní mléka) podporují přirozenou imunitu organizmu, regulují trávení pomocí životodárné mikroflóry působící ve střevním traktu. Pomáhají při dně, revmatismu, artróze, některých kožních onemocněních, regulují stolici. Doporučují se zejména jako prevence onemocnění ve stáří a lidem pracujícím v neustálém stresu.

Kombuchový nápoj obsahuje kyselinu glukoronovou, glukonovou, vitaminy B 1, B 2, B 6, B 12 a C, L-kyselinu mléčnou (+), kyselinu usinovou, šťavelovou, octovou, alkohol, oxid uhličitý.

Nápoj pijeme ráno na lačno (asi 2 dcl), pak sklenici po každém jídle nebo kdykoli podle chuti. Můžeme ho pít i při snižování tělesné hmotnosti. Navozuje pocit sytosti a je vhodnou součástí pitného režimu, a to i pro metabolismus diabetiků a nemocných trpících obezitou.

Nápoj se dobře uchovává a má poměrně dlouhou skladovací dobu. Obsahuje jen nepatrné množství alkoholu; je vhodný i pro děti. Pro ženy, které pečují o svoji pleť, se doporučuje kombuchovým čajem omývat obličej místo pleťovou vodou. Poslouží i jako podpůrná léčba proti akné.

Autor Jarmila Teplíková.

Klíčová slova

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: pětplusčtyři = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

kombucha

(), 24. 3. 2014, 14:35

Dobrý den, kdo daruje nebo prodá za rozumnou cenu houbu Kombuchu a poradí, jak pěstovat nejlépe. Jsem z Ostravy Šenova.
Děkuji

porcování

(Kateřina), 13. 9. 2013, 13:33

Dobrý den, prosila bych odpověď na mojí otázku, jestli se smí rozpůlit struktura kombuchy, chtěla bych dát půlku sestře...díky za rychlou odpověď.

Kobucha, tibetska houba

(), 13. 6. 2013, 20:59

Dobry den, daruje nebo proda kombuchu nebo tibetskou houbu na praze 6 ? Predem dekuji za odpoved. tomkubiena@centrum.cz

daruji kombuchu

(), 31. 5. 2013, 14:30

daruji čajovou kombuchu karviná

RE: daruji kombuchu

(), 1. 3. 2014, 21:17

Dobrý den, narazila jsem na vaši nabídku darování čajové kombuchy. Měla bych zájem. Bylo by možno poslat v obálce. Předem bych Vám poslala poštovní známku ať nemusíte utrácet. Byla bych ráda, kdyby jste mě poslal váš recept. Předem moc děkuji za odpověď Eva Smutná 789 64 Bohdíkov 268

RE: daruji kombuchu

(), 5. 6. 2013, 16:20

Dobrý den,reaguji na Vaši nabídku kombuchové houby,právě jsem se vrátila z bioprodejen v Ostravě, a bylo mi řečeno, že je lepší si koupit za 6O kč hotový nápoj,kdo by se s tím páral.Mám lymeskou boreliozu,což je ztráta imunity, tak se s tím velmi ráda párat budu, když budete tak hodný a podělíte se se mnou.Povězte mi, jak to provedem ? Děkuji předem a těším se Marie Emily

kombucha

(), 13. 3. 2013, 13:43

Dobrý den,daruje někdo kombuchu? Prostějov a okolí.
Předem děkuji

daruji kombuchu

(), 28. 1. 2013, 17:26

Daruji kombuchu :-)
coccinell.a@seznam.cz

RE: daruji kombuchu

(), 8. 3. 2013, 16:47

dobrý den,mám zájem o kombuchu-uveďte prosím cenu

kombucha

(), 2. 11. 2012, 10:49

Krásný den!
Daruje nebo za rozumnou cenu věnuje
někdo kombuchu a tibetskou houbu.
Předem moc děkuji za odpověď.
Jsem z Prahy 9.
GabinaMatousova@seznam.cz

Kombucha a tibetská houba

(Ajad), 26. 10. 2012, 17:03

Dobrý den, daruje někdo kombuchu a tibetskou houbu. Jsme z Prahy.
Díky za případné odpovědi
Email: Ajad12@seznam.cz

kombucha

(), 24. 10. 2012, 18:34

Prosim kdo nabidne kombuchu. Bystrice pod Hostynem okoli.
Předem děkuji
Westlingova@seznam.cz

pěna u kombuchy?

(), 10. 10. 2012, 09:28

Dobrý den,

při výrobě nápoje z kombuchy se mi na hladině utvořily trochu jakoby chomáčky pěny - je to normální, nebo je něco špatně?

Díky za rady.

SHÁNÍM KOMBUCHU

(), 25. 9. 2012, 18:39

Dobrý den,
mám zájem o houbu kombuchu - najde se někdo, kdo má navíc?
Případně mohu vyměnit za kefírové houbičky.
Děkuji.
coccinell.a@seznam.cz

JE TO PARÁDA

(gufi), 5. 8. 2012, 13:57

Musím konstatovat,že je kombucha fakt super.Už si jí dělám pravidelně 2 roky a nedám na ni dopustit.Daroval jsem známé hotový nápoj a ta si díky pravidelnému užívání vyléčila hemoroidy.Na mne osobně to působí jako antidepresivum.Každopádně urychluje metabolismus a tím zajistí i pravidelné vyměšování.Kamarád ji s úspěchem použil na dnu a zlepšil si svůj zdravotní stav a cítí se mnohem lépe.

Složení kombuchy

(Petr Louda), 21. 4. 2012, 11:40

Dobrý den
ověřoval jsem informace o složení kombuchy a čekalo mě veliké překvapení. Nejvíce o jejím složení jsem nalezl na českém webu. Všechno je jinak ... viz. http://www.h-poradna.cz/kombucha.php
P.L.

daruji čajovou houbu

(), 27. 2. 2012, 19:27

Zdravím,daruji čajovou houbu za poštovné nebo osobní odběr,jsem z Ostravy

RE: daruji čajovou houbu

(), 14. 6. 2012, 20:48

Dobrý den.Jsem z Petřvaldu a měla bych zájem o kombuchu.Pokud jí máte zajela bych pro ní nebo za poštovné jak nabízíte.Děkuji za odpověď Zeliosová

RE: daruji čajovou houbu

(), 2. 5. 2012, 09:46

Dobrý den,bydlím poblíž Ostravy a měla bych zájem o kombuchu.Dejte mi prosím vědět,zda tuto houbu ještě nabízíte.

Darujte

(Kája), 22. 10. 2011, 11:56

Dobrý den. Sháním někoho, kdo by mi byl ochoten čajovou houbu darovat osobně v Praze.

Děkuji za případné odpovědi

Tibetská kefírová houba a Čajová houba kombucha

(), 13. 8. 2011, 01:32

Nová stránka s informacemi o tibetské kefírové houbě a kombuše s možností zakoupení těchto hub: http://www.kombucha-kefir.wz.cz/

Čajová houba Kombucha

(), 11. 7. 2011, 01:57

Prodám čajovou houbu Kombuchu za 60 Kč za kus + 50 Kč poštovné. Taktéž nabízím tibetskou kefírovou houbu za 60 Kč za porci + 25 Kč poštovné. Při odběru obou hub je cena jen 120 Kč + 50 Kč poštovné. Možný i osobní odběr v Karlových Varech. Tento inzerát je stále aktuální. V případě zájmu pište, prosím, na e-mail: kombucha.kefir@email.cz

RE: Čajová houba Kombucha

(), 15. 8. 2013, 22:05

Dobrý den,
měla bych zájem o obě houby, zda jsou stále k mání.
Děkuji Mašková

kombucha

(), 11. 6. 2011, 10:08

Daruji houbu pouze za poštovné. Napište na x-kolie@seznam.cz, nebo 739176878.

Čajová houba Kombucha

(), 8. 6. 2011, 20:50

Prodám čajovou houbu Kombuchu za 80 Kč za kus + 70 Kč poštovné. Možný i osobní odběr v Karlových Varech. Taktéž nabízím Tibetskou kefírovou houbu za 60 Kč za porci + 40 Kč poštovné. Při odběru obou hub je cena jen 130 Kč + 70 Kč poštovné. V případě zájmu pište, prosím, na e-mail: kombucha.kefir@email.cz

Čajová houba Kombucha

(), 28. 5. 2011, 00:31

Prodám čajovou houbu Kombuchu za 80 Kč za kus + 70 Kč poštovné a balné. Možný i osobní odběr v Karlových Varech. V případě zájmu pište prosím na mail: kombucha.kefir@email.cz

Kombucha a tibetská kefírová houba

(), 3. 4. 2011, 03:46

Prodám kombuchu nebo tibetskou kefírovou houbu za 60 Kč za kus. Pouze osobní odběr v Karlových Varech. V případě zájmu pište prosím na mail: kombucha.kefir@email.cz

RE: Kombucha a tibetská kefírová houba

(), 5. 11. 2012, 17:34

dobrý den, měla bycg zájem od vás koupit na čsj houbu kombuchu, máte jěště, děkuji s pozdravem Jana

dotaz

(), 24. 2. 2011, 07:24

Nikde jsem se nedočetla, zda se kombucha může pít i při cukrovce. Za odpověď děkuji.

RE: dotaz

(Andrea L.), 26. 4. 2011, 19:00

Cukrovkářům by prý vadit neměla. Naopak působí jako profylaktikum. Nesmí se ale používat umělá sladidla, protože neobsahují scharidy,kterými se houba živí. Ale je lepší se zeptat nějakého lékaře.

RE: dotaz

(Andrea L.), 26. 4. 2011, 19:07

Ještě jsem zapomněla dodat, že by měla v takovém případě kvasit cca 3 týdny, aby v nápoji zůstalo minimální množství cukru. Jenže po takové době už je to spíše ocet.

dotaz

(), 16. 12. 2010, 13:33

Nikde jsem se nedočetla jesli se muze kombucha uzivat i v tehotenstvi moje lekarka to nevi ,odpovi mi nekdo.dEKUJI

RE: dotaz

(Andrea L.), 26. 4. 2011, 19:10

Mě doktorka v těhotenství povolila, ale jen 2dcl denně a až po prvním trimestru, ale bylo to v pohodě.

kombucha

(), 8. 1. 2010, 22:12

Prosím,kdo by mi mohl prodat kombuchu živou kulturu jsem z Nového Jičína,díky

RE: kombucha

(Litnerová ), 3. 12. 2010, 13:12

Kombuchu si objednejte v lékárně, mne stála 195,- Kč. Nemusíte platit poštovné. Tak dobré pořízení. Věra

RE: kombucha

(Bety), 18. 8. 2010, 21:17

Násadu kombuchy koupíte skoro v každé Zdravé výživě, bylinkářství nebo Bioprodejně

RE: kombucha

(Stepan), 11. 7. 2010, 22:35

Živou násadu mají na www.dobrehouby.cz
Stepan

RE: kombucha

(ko21), 18. 2. 2010, 19:38

Dá se koupit ve zdravé výživě

(michal), 10. 10. 2008, 12:28

Med nepoužívát, jeho antibakteriální účinky snižují aktivitu chtěných bakterií!!!

(Jana), 13. 3. 2008, 15:26

pane Lukavský, Vy pijete tzv. Tibetskou houbu - tzv. chrlíky. Kombucha se dělá z čaje

(), 22. 1. 2008, 15:52

Dcera mi dala kulturu, které říká kombucha, ale pěstuje se v mléce. Funguje to a dělám si už pár let takto kefír či jogurt a zatím jsem živ a zdráv. Myslíte, že to je stejná kultura?

(), 9. 12. 2007, 15:38

Poradi mi nekdo,kde mohu koupit kulturu kombuchy/scoby/.Diky JArka

prodám kombuchu

(), 17. 7. 2012, 13:52

prodám za cenu 60,-- plus poštovné :) ozvěte se na l.kunstova@seznam.cz děkuji :) zde neodpovídám

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...