Křenový obklad

Dříve se běžně používaly tzv. křenové placky. Skutečně ulevují při ztuhlosti svalů, ischiasu čili houseru, revmatických bolestech i otocích. Křen přiložený jako obklad do půl hodiny silně prohřeje a prokrví dané místo, což urychlí hojení. Citlivou kůži však může křen podráždit - snášenlivost předem vyzkoušejte na malém kousku pokožky. Citlivou kůži můžete také před přiložením obkladu promastit krémem nebo jedlým olejem, účinnost křenu to nesníží, ale pokožku částečně ochrání.

  • Nejjednodušším obkladem je jemně nastrouhaný křen vložený mezi dvě vrstvy gázy, pleny, plátna. Aby působil jemněji, můžete křen smíchat se strouhanou syrovou bramborou nebo hustým jogurtem, které kůži uklidňují.
  • Přímo na kůži můžete přiložit placku zhotovenou z 1 dílu nastrouhaného křenu, 5 dílů mouky nebo pomletých ovesných vloček a 1 dílu sádla.

Křenové víno

Tento nápoj je výborný životabudič, který prohřeje a posílí celé tělo.

Kořen křenu nakrájíme na kolečka, zalijeme je kvalitním červeným nebo bílým vínem - podle toho, kterému dáváme přednost - a necháme nejméně týden macerovat při pokojové teplotě, přičemž láhev dvakrát denně protřepeme. Pokud necháme křen macerovat tři týdny, bude výsledek silnější - po týdnu však víno raději dáme na chladné místo nebo do lednice. Přecezené křenové víno užíváme při únavě po malých doušcích.