Křen pomůže při nachlazení, uleví ztuhlým svalům, ozdraví mikroflóru
5. 9. 2017

Křen pomůže při nachlazení, uleví ztuhlým svalům, ozdraví mikroflóru

Naše prababičky si zimu bez křenu, který zahřeje, posílí a odežene bacily, nedovedly představit. Kromě jeho účinků je jedinečná i pikantní chuť - křen je poklad v kuchyni i přírodní domácí lékárně.

Na vitamín C není o nic méně bohatý, nežli citróny. To věděli už starověcí námořníci, kteří si ho brali na dlouhé plavby jako lék proti kurdějím. Ale nejen obsahem vitamínu C, který uchovává ještě dlouho po sklizni, námořníkům prospíval. Obsahuje také vitaminy ze skupiny B a hojně cenných minerálů, jako je draslík, fosfor, vápník, železo. A především sirné silice, které mu dodávají štiplavou chuť a díky kterým působí proti nežádoucím bakteriím, posiluje a pročišťuje celé tělo, optimalizuje trávení a ozdravuje střevní mikrofloru. A navíc dokáže mnoha pokrmům dodat jedinečnou chuť.

Pro přípravu sirupu stačí křen pokrájet na kolečka, pro ostatní použití jemně nastrouhat

Pálivý a léčivý sirup

Sirup z čerstvého křenu připravíte snadno: nahrubo nastrouhaný či na kolečka nakrájený křen prosypete cukrem. Za několik hodin pustí křen léčivou šťávu. Ještě zdravější variantou je jemně nastrouhaný křen smíchat s medem. Při strouhání a drcení křenu se uvolňují látky s dezinfekčním, „antibiotickým“ působením – proto je skvělou přírodní medicínou i lžička čerstvého křenu. Křenový sirup je skvělým pomocníkem při chřipce, bronchitidě a kašli, neboť uvolňuje zahlenění, potlačuje množení bakterií a virů a prohřívá organismus. Pozor však na to, že dlouhodobé užívání velkého množství křenu vhodné není. Může pak dráždit ledviny i žaludek (proto není vhodný ani při žaludečních vředech).

Křen v kuchyni

Stejně prospěšný jako v sirupu je i jemně nastrouhaný křen smíchaný s jablkem nebo hořčicí, výtečná to příloha k masu všeho druhu včetně ryb a také k vařeným vejcím. Zvláště kombinace s kyselým jablkem (případně kapkou citrónu nebo limetky) je oblíbená, jednoduchá, zdravá a velmi chutná. U tučných pokrmů, ke kterým se jablečný křen náramně hodí,  oceníte příznivý vliv křenu na trávení. Výtečný je také do omáček, ovšem přidávat by se měl až na konci vaření, jinak přijde i část své chuti i léčivých účinků.

Jablečný křen připravíte snadno a rychle

Křenové obklady

Křen dovede prohřát nejen zevnitř, ale i zvenku. Toho naši předci využívali při křenových obkladech – jemně nastrouhaný křen se vloží mezi dvě plátýnka a přiloží na místo se ztuhlými svaly, trápené revmatismem, ischiasem a podobně. Díky tomu, že místo silně prohřeje a prokrví, může opravdu výrazně ulevit. Zároveň však může podráždit citlivou kůži – snášenlivost křenu je dobré zprvu otestovat malým množstvím a postupně prodlužovat čas, po který je přiložený.

Jak křen uchovávat?

Pokud je zima mírná, můžete křen ponechat v půdě a sklízet kdykoli je potřeba. Pokud však napadne metr sněhu, křen se hledá těžko. Osvědčeným způsobem uchování je uložení v mírně vlhkém písku v chladném sklepě. Alternativou je položení celých, dokonale omytých kořenů do vinného octa, který potom, mírně ochucený, můžete rovněž využít.

Autor Jana Bucharová.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: dvamínusjedna = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2017 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS