Kvalitní studie týkající se stravy podle krevních skupin nebyly publikovány v recenzované lékařské literatuře. Zakládají se na vlastním pozorování a teorie spočívá v tom, že krevní skupina je úzce spjata s naší schopností trávit určité druhy potravin.

Podle serveru Medical news today za to může chemická reakce mezi krví a bílkovinou zvanou lektin. Pokud se proteiny navážou na buňky v těle, mohou způsobit hormonální nerovnováhu. Správná strava má toto ohrožení znemožnit, má zlepšit trávení, pomoci udržet ideální tělesnou hmotnost, zvýšit hladinu energie a předejít chorobám, včetně rakoviny a kardiovaskulárních onemocnění. (Zdroj: www.health.harvard.edu)

Čeho se vyvarovat obecně

Majitelům krevní skupiny A svědčí vegetariánská strava, která je co nejvíce podávaná v přírodním stavu, čistá a organicky vypěstovaná. Živočišné bílkoviny této skupině způsobují zpomalení metabolismu a někdy dochází i k zadržování tekutin v organismu. Podobně je to také s trávením mléčných výrobků. (Zdroj: www.medicalnewstoday.com)

Potraviny vhodné pro krevní skupinu A

  • Maso: kuřecí, krůtí
  • Ryby: treska, okoun, štika, mořský pstruh, mořský ďas, kapr, makrela, losos, sardinka, tuňák, jeseter, parma, mladá štika, žralok, sladkovodní pstruh, lososí jikry
  • Vejce: 1-3 ks na týden, slepičí, kachní, husí, křepelčí
  • Mléčné výrobky: ghí, feta, kozí sýr, kozí mléko, mozzarella, panýr, ricotta, zakysaná smetana, jogurt, zákys, kefír
  • Sójové produkty: sójové vločky, sójové maso, sójové mléko, tofu, tempeh, miso
  • Luštěniny: adzuki, černá fazole, zelená fazole, čočka domácí, zelená čočka, červená čočka, fazole pinto, sója, mungo, výhonky mungo, fazolové lusky, bílé fazole
  • Ořechy a semena: len, arašídy, arašídové máslo, vlašské ořechy, mandle, bukvice, kaštany, dýňová semínka, lískové oříšky, pekanové ořechy, piniové oříšky, mák, safrolové semena, sezam, tahini, slunečnicová semínka
  • Obiloviny: amarant, pohanka, ovesné vločky, chléb z naklíčené pšenice, kamut, jáhly, oves, ovesná mouka, quinoa, všechny druhy rýže, žito, produkty z celozrnné pšenice, ječmen, kukuřice, pšeničný kus-kus, pšenice, pšeničná mouka, špaldová pšenice, tapiok
  • Zelenina: artyčok, brokolice, celer, mrkev, česnek, zázvor, křen, kapusta, kedlubny, pórek, hlávkový salát, cibule - všechny druhy, pastinák, dýně, špenát, mangold, vojtěška, aloe, pampeliška, fenykl, chřest, bambusové výhonky, červená řepa, růžičková kapusta, květák, cuketa, okurka, ledový salát, houby, listy hořčice, zelené olivy, hrách, ředkvička, tuřín, šalotka, oranžová dýně, řeřicha, kukuřice
  • Ovoce: ostružiny, brusinky, třešně, fíky, grapefruit, citron, ananas, všechny druhy švestek, sušené švestky, meruňky, limetka, jablko, jablečný mošt, asijská hruška, avokádo, karob, rybíz, datle, bezinky, angrešt, hrozny, kiwi, nektarinka, broskev, hruška, pomelo, granátové jablko, opuncie, dula, rozinky, maliny, jahody, dýně
  • Oleje: lněný, olivový, ořechový, mandlový, brutnákový, kanolový, pupalkový, safrolový, sezamový, sójový, slunečnicový, z pšeničných klíčků, rybí tuk
  • Bylinky, koření, přísady: petrželka, sójová omáčka, tamari, kurkuma, hořčice, ječný slad, melasa, nové koření, anýz, bazalka, estragon, tymián, bobkový list, bergamot, kmín, pažitka, skořice, hřebíček, koriandr, římský kmín, kari, kopr, kořen lékořice, muškátový květ, muškátový ořech, majoránka, oregano, hořčice bez octa, sušená hořčice, paprika, máta peprná, rozmarýn, šafrán, šalvěj, saturejka, mořská sůl, vanilka, pivní kvasnice, mandlový extrakt, jablečný pektin, fruktóza, cukr, med, maltodextrin, javorový sirup, rýžový sirup, kukuřičný sirup, kukuřičný škrob, guarana
  • Nápoje: zelený čaj, červené víno, káva, bílé víno

Potraviny nevhodné pro krevní skupinu A

  • Maso: slanina, šunka, vepřové, hovězí, telecí, kozí, srdce, jehněčí, hovězí játra, skopové, králík, zvěřina, koroptev, bažant, kachní, křepelčí, husí
  • Ryby: mořský jazyk, treska obecná, platýs, uzený losos, sumec, úhoř, žába, sleď, ústřice, oliheň, krab, humr, mušle, chobotnice, hřebenatka, garnát, kaviár, škeble, lastura
  • Mléčné výrobky: sýry s modrou plísní, brie, camembert, čedar, cottage sýr, smetanový sýr, eidam, ementál, gouda, gruyère, parmazán, švýcarský sýr, máslo, zmrzlina, mléko, podmáslí, syrovátka
  • Luštěniny: garbanzo, měsíční fazole, fazole navy, červená fazole, tamarind
  • Ořechy a semena: pára, kešu, pistácie
  • Obiloviny: pšeničné otruby, pšeničné klíčky
  • Zelenina: brambory, juka, zelí, čínské zelí, kapary, chilli, lilek, jalovec, shiitake, černé olivy, paprika, zelenina nakládaná v octovém nálevu, sladký brambor, kyselé zelí, rajčata
  • Ovoce: banán, pomeranč, mandarinka, kokos, mango, papája
  • Oleje: ricinový, kokosový, kukuřičný, arašídový
  • Bylinky, koření, přísady: aspartam, karagen, želatina, kečup, majonéza, ocet, chilli, worcesterská omáčka, pepř, bílý pepř
  • Nápoje: destiláty, minerální voda, soda, slazené bublinkové nápoje, černý čaj, pivo

(Zdroj: workoutic.com)